У Луцьку - конфлікт через дитячий майданчик. ФОТО

У Луцьку - конфлікт через дитячий майданчик. ФОТО
У Луцьку через нещодавно встановлений дитячий майданчик між сусідами житлового району виник конфлікт.

Одні встановили - інші зруйнували.

У міській раді хотіли прийняти майданчик на баланс, але не встигли. Нині ділянка на березі водойми пустує.

Діти ж залишилися ні з чим.

«У КОЖНОГО СВОЯ ПРАВДА»

На початку червня мешканець мікрорайону Кічкарівка Леонід Прихода із власної ініціативи побудував по вулиці Чернишевського дитячий майданчик.


Проіснував майданчик лише близько трьох місяців. Нещодавно його зрізали сусіди Леоніда Приходи нібито через те, що на території ігрового майданчика підлітки вечорами почали розпивати алкоголь і щоночі шуміти.


Мешканка мікрорайону Кічкарівка Вікторя Бобицька, яка звернулася у редакцію ВолиньPost, каже, що для неї стало несподіванкою побачити зруйнований майданчик.

«Пан Леонід власноруч поставив на майданчику гойдалки, лавки, турнікети. Подібних дитячих майданчиків у нашому районі взагалі немає. Але як і скрізь, на території ігрової площадки почали збиратися підлітки. Звідти лунали нецензурні слова. Сусіду, який живе навпроти майданчика, це не сподобалось. Він написав скаргу у міську раду»,- зазначила Вікторія Бобицька.

За її словами, чиновник з міської ради був приємно здивований від побаченого і сказав, що Прихода виконав роботу міської влади. Але люди стикнулися з юридичною колізією. Адже дозвільних документів на момент будівництва майданчика у Леоніда не було. Ігровий маданчик не був переданий на баланс міської ради, а отже за її руйнування відповідальності ніхто не понесе.

«Я та інші сусіди намагались домовитись із Мирославом Коником, який зруйнував майданчик. Ми пропонували йому поспілкуватись із підлітками, піти у школу і повпливати на них через вчителів. Але нам не вдалося переконати Мирослава, і він зрізав гойдалки разом з турнікетами»,- розповіла Вікторія.

Завідувач урологічного відділення комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Мирослав Коник підтверджує, що саме він разом із сусідами зрізав металеві конструкції дитячого майданчика. Але він переконує, що у нього були на те причини.

«Ігрова площадка стала неконтрольованою. На ній почали збиратись діти з інших мікрорайонів. У мене та у моїх сусідів не вистачило терпіння слухати щоночі матюки. Одного дня ми дійсно зрізали гойдалки і турнікети. У нас є документ, який підтверджує, що міська влада не давала дозволу на будівництво площадки», - заявив Мирослав Коник.


Завідувач урологічного відділення припускає, що Леонід Прихода побудував дитячий майданчик для політичного піару. Мовляв, Прихода є помічником одного із волинських депутатів і добрі справи робить для блага партії.

Але сам Прихода зазначив, що вже три роки не представляє жодну політичну партію. На сьогодні він займаєься громадською діяльністю і є заступником ГО «Майдан Волині». Прихода каже, що вже давно у нього виникла ідея будівництва дитячого майданчика, але у той час у нього не було коштів на це.

«Я разом із сусідами звертались у міську раду із проханням спорудити хоч якісь гойдалки у районі Кічкарівка. Але сьогодні державні кошти в основному ідуть на війну. Тому я вирішив своїми силами побудувати ігрову площадку для діток. У нашому районі є турнікети лише у 13 школі, але туди не завжди можна потрапити»,- розповів Леонід.

Директор департаменту Житлового комунального господарства Луцька Іван Кубіцький розповів, що для встановлення дитячих майданчиків у приватному секторі дозволів від міської ради не потрібно.

«У свою чергу наш департамент направив листа Леоніду Приході, в якому ми не заперечуємо будівництво площадки за кошт мешканців. Коли споруди дитмайданчика встановлюються у зонах загального користування і де є багатоповерхівки, тоді наші спеціалісти приймають об’єкт. На сьогоднішній день сертифікація дитячого обладнання не проводиться», - розповів чиновник.

Також Кубіцький зауважив, що коли ідеться про будівництво дитячих майданчиків за державні кошти, тоді готується відповідний проект.

«Заборони на облаштування таких майданчиків немає. Щоправда, місто не може прийняти на баланс споруди, які знаходяться у приватному секторі. Тому що кошти на їх утримування не передбачені у місті. Коли майданчик знаходиться у зоні комунальної власності і він побудований біля багатоповерхових будинків - це одне. У цьому випадку кошти на утримання площадки виділяються із оплати за прибудинкову територію, а приватники нікому нічого не платять»,- розповів Іван Кубіцький.


У зв’язку із тим, що територія, на якій було споруджено ігровий майданчик, є прибережною смугою ставка, ця земля не належить до комунальної власності.

«По суті ця територія нічийна. Там приватні будинки, приватні землі. Тому до комунальної власності вони не можуть бути приєднані»,- заявив директор департаменту ЖКГ.

В УСЬОМУ ВИННІ ПІДЛІТКИ?

Мирослав Коник стверджує, що саме діти, які проводили час на ігровому майданчику, облили фарбою його паркан.

«Ці підлітки нецензурно висловлюються у бік людей похилого віку. Після них залишається багато різного сміття, пляшок з-під пива. Мене дивує, чому це будівництво не було узгоджено із нами – сусідами, які там проживають. Після численних зауважень, діти почали кидати у моє подвір’я петарди і стали неконтрольованими»,- зауважив Коник.

Колишній головний архітектор міста Євген Панаківський проживає навпроти дитячого майданчика. Він каже, що будівництво площадки відбувалось неофіційно.

«Ділянка не знаходилась в оренді Леоніда Приходи. Він самовільно розпочав облаштування території, не маючи відповідних дозволів. Він не радився з нами, чи варто саме у цьому місці будувати ігровий майданчик. Будиночок на дереві, звісно, дивиться зворушливо. Але це може бути небезпечно для самих дітей. А якщо вони попадають у ставок, хто відповідатиме за наслідки?»,- зазначив архітектор.

Сусід Коника Володимир каже, що намагався повпливати на бешкетників. Чоловік неодноразово звертався до дільничного міліціонера.

«Коли я спіймав одного хлопця і з’ясував його прізвище, то виявилось, що він перебуває на обліку у міліції вже не один рік. І таких підлітків тут збирається чимало. Нам погрожують спалити будинки, кидають каміння на подвір’я»,- додав Володимир.

Мешканка Вікторія Бобицька звинувачує Коника і у тому, що він погрожував дітлахам, які гуляли на дитячому майданчику. А також стверджує, що він незаконно і самовільно обгородив парканом земельну ділянку біля ставка.

«Неодноразово він шарпав мого сина за одяг, забороняв іншим дітям і близько підходити до ігрової площадки. Він самовільно обгородив територію берега, яка йому не належить. Тому у відповідь на зруйнований майданчик ми з громадою принципово займаємо позицію, щоб він зніс огорожу. Якщо він мав право болгаркою зрізати конструкції площадки, то і ми так само можемо позбутись паркану»,- зауважила Вікторія.

У свою чергу Мирослав Коник визнає, що дозволу на встановлення паркану не має. Але чоловік переконує, що хвіртка огорожі завжди відчинена. Кожен охочий може там риболовити і проводити час.


«П’яних не впустимо, а всім іншим вхід відкритий. Разом із сусідами ми посадили тут різні рослини, намагаємось якось облагородити цю територію. Це не відчуження, а зона нашої відповідальності за облагородження території. Тут ми плануємо висадити невеличкий лісочок», - розповів Коник.

Усі звинувачення щодо нанесення тілесних ушкоджень дітям Мирослав, Євген і Володимир вважають нісенітнецею. Вони переконують, що, крім виховних бесід, ніяких протиправних дій щодо підлітків не вчиняли.

«Сьогодні діти хитрі. До них якщо пальчиком доторкнешся, то вони погрожують іти побої знімати. Тому, якщо траплялись якісь хуліганські дії, я одразу телефонував дільничному міліціонеру»,- запевнив Володимир.

Вікторія Бобицька вбачає у цьому конфлікті моральний аспект.

«Майданчик був побудований для дітей, які тут мешкають. Напевно, краще, щоб вони гуляли на свіжому повітрі, аніж сиділи вдома за комп’ютерними іграми. Скрізь є діти, які себе поводять негарно. Хіба це може стати причиною знесення цілого дитячого майданчика? Ця територія не є приватною власністю сусідів, які його знищили», - резюмувала Бобицька.

Леонід Прихода каже, що позову до суду він не подаватиме. На сьогодні питання із відновлення дитячого майданчика контролює міська влада.

«Ми плануємо розширити майданчик, і там будуть створені усі умови для безпечного відпочинку дітей. Ставок від площадки буде огороджений насадженнями ліщини та огорожею із шифера. Коміся з міської ради повинна ліцензувати усі споруди на майданчику і прийняти його на баланс міста», - зазначив Прихода.

***

Конфлікт між сусідами, який виник навколо дитячого майданчика, до кінця ще не вичерпався. Але обидві сторони суперечки мають надії на те, що проблема буде вирішена позитивно для усіх сторін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 29
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мдя...
Приємно те, що є такі люди як Леонід Прихода. Дай Боже йому здоровя, щастя і безграничної віри в душі. Нехай йому буде завжди сонячно і збуваються мрії!
За все інше в мене без коментарів.
Відповісти
попивають "енергетики" кругом і опівночі результат його дії стає відчутний...
Відповісти
У цього завідувача КОНИКА з мізками щось
не впорядку, страдає на ІДІОТИЗМ. Якщо людина зробила щось добре для дітей то це треба руйнувати? Якщо йти по логіці КОНИКА, то треба
хату його зруйнувати бо в ній живе людина, яка
робить ЗЛО людям. ВІН НЕ ЛІКАР, БО В НЬОГО
ДУША ГНИЛА!! Що далі можна говорити!?
Далі додам, що міська рада мала намір облаштувати прибрежну зону ставків, про це вже
писали тут, але поки наміри в проекті. Шкода,
що в нас є такі КОНИКИ!!
Відповісти
От у∑бки!
Відповісти
ЯК В НАС ЛЕГКО СПАПЛЮЖИТИ ДОБРУ СПРАВУ. А ТАКИХ ЦИНІКІВ ЯК УРОЛОГ І ИОЛОДИХ БЮРОКРАТІВ ЯК ЯКОВЛЄВ ТРЕБА ГНАТИ З ЗАЙМАНИХ ПОСАД ЗА МОРАЛЬНІ ЯКОСТІ ГАНЬБА!
Відповісти
Коли десь в червні я побачив, що пан Леонід почав споруджувати цей майданчик, то навіть хотів долучитись, але через брак часу - не зміг.
В нашому мікрорайоні і справді нема місця де діти могли б відпочивати(двір 13 школи я не рахую - от там якраз і є робота для дільничого міліціонера).
Я зазвичай повертаюсь з роботи пізно і, зважаючи на те, що після 22:00 до нашого мікрорайону дістатись громадським транспортом проблематично - то ходжу пішки. І я жодного разу не бачив там підлітків, які б шуміли після встановленого законом часу. А спиртні напої розпивають всюди, це повинна контролювати міліція, а не люди, які поряд проживають.
Відповісти
Чого було натомість не підпалити будинок, у якому живуть ці підлітки. Точно більше б не збиралися. Маразматики.
Відповісти
У мене питання до Коника: а якщо ці підлітки. які заважали вам на дитячому майданчику. взимку переберуться у ваш підїзд то ви і будинок спалите? Я думаю що потрібно було шукати інші методи виховання підлітків. а не робити це за рахунок малих дітей.
Відповісти
Коник і як лікар гімно. З власного досвіду кажу.
Відповісти
Хочеться сказати з гумором, що в Коника в голові коників бракує. Він вважає, що як не буде майданчика, то перестануть матюкатися і пити. Чудний дядько і ніби грамотний...
Льоня має своїх дітей і онука. Зробив гарну справу. Яка різниця чи до виборів чи після. ВІН ЗРОБИВ!!! А Коник ПОЛАМАВ!!! Не підлітки, а Коник. То хто вчинив погано??? Підлітки може й випивали, але не ламали. А в Коника "розуму та мудрості" більше. То він поламав. Ай, "мудрий" "дохтур". "Гарний вчинок", по чоловічому, по батьківські, по хазяйські! Вибачте, по європейські.
Відповісти
А міліцію викликати не можна було коли підлітки порушуть громадський порядок? руки і ще щось треба повідпилювати і тому конику і тим, хто йому допомагав спилювати дитячий майданчик. Тьфу, дикуни, бидло жадібне і злобне.
Відповісти
"Знести усі дитячі майданчики! - бій пияцтву і хуліганству!"
І навіщо люди придумали гойдалки??? Від них одне пияцтво!
Це певно лозунги "партії Коника"
Відповісти
пан Коник займаючи пост завідувача відділення, думае що йому вже все дозволено, а може у нього просто дітей нема. Панове сусіди невже ви неможите приборкати того "коника".
Відповісти
пан Коник займаючи пост завідувача відділення, думае що йому вже все дозволено, а може у нього просто дітей нема. Панове сусіди невже ви неможите приборкати того "коника".
Відповісти
Мирослав Коник - ти бидло!!! збудував за взятки собі хатинку, і ще бикуєш
Відповісти
збудував за взятки собі хатинку,
Ні-ні. За чесно зароблені побори з хворих.
Скільки треба мати в душі ЗЛА, щоб таке робити? Уявіть собі його над Вами, коли він робитиме операцію...
уявили?
Щось моторошно після цього!
Відповісти
Такий спортмайданчик, що і у води не гріх впасти. а де правила безопасності.
Відповісти
там де твої правила орфографії
Відповісти
Вас цікавить тільки те, як побудував свою хату лікар? Так він шанований спеціаліст, заслужений лікар і спас не одне людське життя. А чому вас не цікавить як побудував таку саму хату Прихода, який ніде ніколи не працював, окрім декількох років та перебування в партійній організації" Батьківщина" і звідки в тяжкий час кризи у даної особи раптом з"явилися кошти і прокинулась любов до дітей- постає питання для чого? а відповідь проста: в країні ВИБОРИ! і ось такі горе забудовники, які не поважають навіть найближчих сусідів, не рахуються з думкою літніх людей, сьогодні рвуться до влади та державних коштів. А для дитячого майданчика є багато інших місць біля будинків, де проживає багато дітей.
Відповісти
Ото закрутив, як на трибуні. А ти що, мешкаєш поряд, літня людина?
Відповісти
Яке право цей пан Кінь мав ламати дитячий майданчик? він його будував??????, і не Вам мені розказувати як лікарі типу Коник деруть взятки
P.S. ви знаєте для дитячого майданчика в районі вул.Чернишевського багато інших місць біля будинків, де проживає багато дітей? там все забудовано такими "чесними людьми" як Коник
Відповісти
Батьки не займаються вихованням своіх дітей, діти як дикі тваринки, займаються незнати чим. І я добре розумію цих людей, яких невиховані діти вивели з себе, чого ж вони мають когось чи виховувати, чи терпіти. Урок батькам, а не підняли хвилю проти шанованих людей.
Відповісти
Не діти зламали майданчик, а Коник. Робіть ПРАВИЛЬНІ висновки.

Якщо підлітки порушуть громадський порядок, потрібно викликати міліцію, а не ламати. Як на мене, то Коник зламав майданчик тому що не хотів бачити скупчення щасливих дітей біля свого маєтку!!!!
Відповісти
1. Проживаю за кордоном, чоловік подруги хірург-уролог, має зарплатніу понад 200 тис доларів в рік. Пан Коник - фахівець високоґо рівня, було би дуже сумно якби він не міг дозволити собі жити у своєму власному будинку.
А от будинок Леніда Приходи, і справді, не відомо за які кошти побудований, адже він білшу частину свого свідомоґо життя ніде не працював.

2. Ні в одній розвинутій краіні, нікому б і в голову не приішло будувати дитячий майданчик без технічної експертизи, адже це, перш за все, небезпечно для самих дітей.

3. В час коли країна в стані війни, і коли кожен небайдужий мобілізує своі сили і можливості для того щоб допомоґти нації та країні, тілки боягузи і хитруни прикриваються та виізджають на, так званій, любові до дітей. Леонід Прихода зробив би більше добра як би вклав своі зусилля на волонтерство та домопогу арміі.

Соромно та прикро, шо наші люди і досі купуються на дешеві піар акціі і не вміють роспізнавати справжнє. Цікаво, скілки людей із тих що тут прокоментували змогли б виконати складну операцію та врятувати людині життя? Невже ті одиниці що вміють це робити не заслуговують пошани?
Відповісти
1. Проживаю за кордоном, чоловік подруги хірург-уролог, має зарплатніу понад 200 тис доларів в рік. Пан Коник - фахівець високоґо рівня, було би дуже сумно якби він не міг дозволити собі жити у своєму власному будинку.
А от будинок Леніда Приходи, і справді, не відомо за які кошти побудований, адже він білшу частину свого свідомоґо життя ніде не працював.

2. Ні в одній розвинутій краіні, нікому б і в голову не приішло будувати дитячий майданчик без технічної експертизи, адже це, перш за все, небезпечно для самих дітей.

3. В час коли країна в стані війни, і коли кожен небайдужий мобілізує своі сили і можливості для того щоб допомоґти нації та країні, тілки боягузи і хитруни прикриваються та виізджають на, так званій, любові до дітей. Леонід Прихода зробив би більше добра як би вклав своі зусилля на волонтерство та домопогу арміі.

Соромно та прикро, шо наші люди і досі купуються на дешеві піар акціі і не вміють роспізнавати справжнє. Цікаво, скілки людей із тих що тут прокоментували змогли б виконати складну операцію та врятувати людині життя? Невже ті одиниці що вміють це робити не заслуговують пошани?
Відповісти
проходив влітку повз цей майданчик, соромно було спостерігати поведінку підлітків. А ті мамочки які тут розриваються в захист горе-майданчику, нехай би віддали дітей в спортивну секцію, якщо вони так переживають за фізичний розвиток своіх дітей. Дітям потрібен авторитет і виховання, а не небезпечні гойдалки і компанії, які спонукають їх до бандитизму.
Відповісти
Сама проживаю в приватному секторі, біля будинку є вільна ділянка, де постійно збирається багато сусідських дітей(тому, що біля будинків сусідів повний гармидер, де і ногою ступити не можна).
Тому прекрасно розумію пана Коника. Я цілими днями вислуховую крики тих дітей, і вибачте нервів вже не вистачає. Словами до них нічого не доходить. Одного разу просто взяла, і засадила всю ту ділянку різними рослинами.
Відповісти
Коник - нездара і хабарник, і з майданчиком для дітей він зробив те саме, що робить із людським здоров'ям і навіть життям. Але Бог усе бачить!
Відповісти
не треба гнати на Коника,лікар він більш, ніж нормальний і серце, і розум в нього є. бруд те, що Ви люди обговорюєте за які кошти він побудував будинок і його приватні справи.хай він вчинив не зовсім правильно, але про те, що там могло статись щось гірше Ви не думаєте.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку - конфлікт через дитячий майданчик. ФОТО
02 жовтень, 2014, 11:35