Росія поставила умови щодо постачання газу в Україну взимку

Росія поставила умови щодо постачання газу в Україну взимку
Медведєв запевнив, що готовність РФ поставляти в Україну газ по $385 за тисячу кубометрів - це "наша історична позиція".

Росія готова поставити в Україну газ по 385 доларів за тисячу кубометрів, "це наша історична позиція", запевнив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на зустрічі з міністром енергетики Олександром Новаком, - пише "Кореспондент".

"Безумовно, потрібно продовжити пошук компромісів, потрібно продовжити контакти при розумінні того, що за боргами треба платити, але умови для України в такій ситуації мають бути досить прийнятними, на що і спрямована зараз ваша зустріч за участю Єврокомісії", - цитує його слова ИТАР-ТАСС.

В свою чергу, Новак наголосив, що Росія чекає відповіді від України за графіком погашення заборгованості за газ в розмірі 3,1 мільярда доларів.

"Газпром може поставити Нафтогазу мінімальні обсяги - 5 мільярдів кубометрів за системою "takе-or-pay" і в режимі передоплати, Нафтогаз зобов'язаний буде сплатити в режимі передоплати газ в обсязі 5 мільярдів кубометрів", - заявив він.

Нагадаємо, сьогодні глава Міненерго повідомив, що проект протоколу, що містить умови відновлення постачань російського газу в Україну, готовий і Москва чекає відповіді Києва. За його словами, таке пакетне рішення на шість місяців може стати вирішенням проходження осінньо-зимового періоду, надійного постачання європейських споживачів.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що Україна сподівається знайти проміжне рішення в газовому конфлікті з Росією. За його словами, "у нас дві можливості: або проміжне рішення за судовим позовом, або проміжні домовленості в Брюсселі".

Російська сторона наполягала на тому, що Київ для відновлення постачання російського газу повинен не тільки внести 1,9 мільярда доларів передоплати за нові поставки, а й погасити 2 мільярди доларів боргу за раніше отриманий газ.

Наприкінці цього тижня знову відбудеться тристороння зустріч щодо газу у форматі Україна-Росія-Єврокомісія, щоб обговорити запропонований у Берліні компроміс для вирішення спірних газових питань між Києвом і Москвою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хай в першу чергу повернуть 2 млрд кубометрів які залишились в Криму,чи про них вже всі забули?
Відповісти
Останні новини
Росія поставила умови щодо постачання газу в Україну взимку
06 жовтень, 2014, 16:32