Українцям радять не скуповувати валюту

Українцям радять не скуповувати валюту
Масово міняти гривневі заощадження у валюту в нинішніх українських умовах - це дуже ризикований крок. Вкладати свої кошти краще в матеріальні цінності.

Таку думку висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко в коментарі Корреспондент.net.

«Уже пізно міняти і робити якісь різкі рухи. Бо в таких ситуаціях виграють, як правило, великі гравці, які можуть впливати на умови валютообмінних операцій. А дрібні гравці, які не знають, яким буде урівноважений курс, як правило, програють. Ті громадяни, які вважають, що можуть забезпечити збереження своїх грошей через конвертацію гривні у валюту, дуже ризикують», - зазначив економіст.

Він підкреслив, що з точки зору нормального балансу економіки за ціновими пропорціями останніх місяців нормальний курс долара - це 11-12. А все, що вище - це психологічно обумовлено.

«Громадяни, які будуть скуповувати долар по 14-15 гривень, дуже ризикують. Я б не радив цього робити. Це потрібно було робити раніше, в більш спокійній обстановці, а свої заощадження диверсифікувати (частково у гривні, частково в доларах, інших валютах, наприклад, в швейцарському франку). Це б деяким чином нівелювало б ризики».

Масову покупку валюти експерт називає «ірраціональними надіями себе забезпечити». Сіденко радить замість цього витратити гроші на заплановані витрати: покупку нерухомості, техніки, ремонт, коштовності.

«Можна зробити це, поки курс не відбився на ціні товарів. Бо, приміром, багато імпортних товарів будуть дорожчати. Ціна на них зростають із запізненням щодо курсу місяці на два-три».

«Що стосується валютних депозитів - треба добре обдумати і вивчити ситуацію в конкретному банку. Звертатися краще до банків з надійною репутацією, а не до тих, які пропонують високі відсотки. Є така тенденція, що завищують ставки за депозитами саме ті банки, які знаходяться в складній ситуації. Краще звертатися до установ з іноземним капіталом. Ці банки будуть дотримуватися стандартів поведінки з клієнтами», - зазначив фахівець.

Якщо все ж хочеться поміняти гривню на іноземну валюту, то максимально розумний курс, за яким можна зараз купувати долар - це 13 гривень, вважає експерт.

«На валютному ринку дуже важливо вчасно купити і вчасно продати», - резюмував Сіденко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.