На Волині більшає раку грудей. Що робити?

На Волині більшає раку грудей. Що робити?
Серед молодих жінок росте кількість випадків захворювання на рак грудей.

Про це 14 травня розповіли лікарі Волинського обласного онкологічного диспансеру.

У Волинській області за 2011 рік діагностували 298 випадків захворювання на рак молочної залози. Смертність жінок від цієї хвороби склала 20,96 на 100 тисяч населення.

Як обстежитися

Обласний онкологічний диспансер проводить обстеження молочних залоз на декількох апаратах.

Так у райони області періодично виїжджає пересувний рентген – мамо граф. З його допомогою можна виявити 45% пухлин, які неможливо знайти промацуванням.

З допомогою цього апарата можна обстежити вдень до 60 жінок. Якщо знімки видаються лікарям підозрілими – пацієнтів викликають до Луцька на дообстеження.

Такий же пересувний мамограф є у першій поліклініці Луцька, але він їздить лише по місту.

«Такі виїзди у нас були у всі райони. За рік ми виїжджаємо в шість-сім районів Волинської області. Ми скрізь побували, крім Любомильського і Шацького у зв’язку з тим, що там є такий самий апарат, але стаціонарний, а отже потреби туди виїзду немає», - каже лікар-ренгенолог Анатолій Самось.

Мамограф здатен виявили пухлини об’ємом до 2 міліметрів. Один сеанс займає 15 хвилин. Загалом зі слів Самося, за рік обстеження на цьому апараті пройшло 3750 жінок. У 13 з них виявлений рак.

Для тих жінок, кому не виповнилося 35 років рекомендують ультразвуковий метод обстеження. Для цього в лікарні є три сучасних апарати УЗД. Вони можуть «побачити» пухлину у пів сантиметра. Обстеження проводять кожен день з 9 ранку до 15:30.
Завідувач мамологічного відділення онкодиспансера Юрій Малімон каже, що саме обстеження безкоштовне, але витрати на плівку – а це близько 70 гривень – лягає на плечі пацієнта.

Як вберегтися

«Чому запущені стани? У всіх жінок середньостатистична – боязнь йти. А у більшості випадках – по направленню лікарів. Дуже багато зараз пацієнтів молодого віку. Первинні йдуть раки 28 років», - зазначає лікар-УЗД Олександр Приймачок.

Медик говорить, що головна причина збільшення кількості випадків захворювань – погана екологія, їжа та спадковість.

Молодим дівчатам лікарі радять не зловживати кавою, шоколадом, кока-колою, какао і міцним чорним чаєм. А також обов’язково знайти собі парубка для постійних статевих відносин, менше нервуватися, в міру спати, купувати зручну, натуральну білизну свого розміру, не захоплювати бюстгальтерами типу «пуш-ап», а вдома й узагалі не одягати бюстгальтери.

Як подолати погані наслідки хвороби

Завідувач мамологічного відділення онкодиспансера Юрій Малімон каже, що до кінця року місцеві лікарі планують здійснити дві операції по вживленню імплантів жіночих грудей пацієнткам, які позбулися своїх грудей через хворобу.

«Це є досить затратне лікування. Витрати на імпланти лягають на пацієнтів. Імплант один вартує 700-800 євро. Якщо робити імплант, то потрібно робити корекцію другої молочної залози, аби вони були схожі. Відповідно, потрібно два імланти. Хоча у нас є в цьому році в планах зробити кілька операцій», - говорить Малімон.

Як один з варіантів медики називають пластику м’язевими тканинами, які підтягуються з області живота. Втім така процедура залишає негарний рубець на животі. Крім того, такі операції не завжди добре приживаються. Своєю чергою імпланти погіршують спостереження за пацієнтами, які пережили рак.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині більшає раку грудей. Що робити?
15 травень, 2012, 10:45