ЦВК просить визначити межі Донецької і Луганської областей

ЦВК просить визначити межі Донецької  і Луганської областей
Центральна виборча комісія просить Верховну Раду визначити межі «окремих районів» Донецької й Луганської областей, яких стосується закон про особливий порядок.

Це необхідно з метою належного забезпечення організації підготовки та проведення позачергових місцевих виборів у цих районах, що передбачені цим законом, - повідомляє "Радіо Свобода".

Якщо Верховна Рада найближчим часом не визначить ці адміністративні одиниці, в яких уже 18 жовтня мав би початися виборчий процес, це може створити ризик для своєчасного здійснення відповідними суб’єктами виборчих процедур, передбачених законом, наголошують у ЦВК.

Учора президент Петро Порошенко підписав закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який визначає тимчасовий, на три роки від набуття чинності, порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевої влади в окремих районах Донецької і Луганської областей, захоплених проросійськими сепаратистами і російськими військами. Серед іншого, закон призначає позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів в окремих районах Донецької і Луганської областей на 7 грудня 2014 року.

Сепаратисти заявляють, що не мають наміру погоджуватися на вибори відповідно до цього закону і збираються натомість провести власні «вибори» до керівних органів своїх угруповань, із яких два провідні, «ДНР» і «ЛНР», Україна визнала терористичними організаціями, вже на початку листопада. Українські керівники і представники міжнародної спільноти наголошують, що проведення місцевих виборів у захоплених бойовиками місцевостях саме за українським законодавством є одним із визначальних моментів мирного врегулювання в цій частині Донбасу.

Закон має набути чинності з дня його офіційного опублікування, але станом на 17 жовтня цього ще офіційно не відбулося.

Цей закон, який до парламенту подав сам Президент, Верховна Рада ухвалила ще 16 вересня на закритому засіданні й без обговорення. Наступного дня в його тексті на сайті Верховної Ради з’явилася зміна, якої, за словами багатьох депутатів, не було в тексті, розданому їм під час голосування: в першому варіанті межі «окремих районів», яких стосується закон, мала визначати сама Верховна Рада, у зміненому – керівник Антитерористичного центру при СБУ.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов обіцяв, що не підпише закону, доки не розбереться з заявами про це та інші можливі порушення під час голосування, коли, зокрема, не працювало електронне табло. Турчинов підписав цей закон і передав його на підпис президентові 14 жовтня. Нині в тексті на сайті Верховної Ради повернена перша версія – межі «окремих районів» визначає парламент.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЦВК просить визначити межі Донецької і Луганської областей
18 жовтень, 2014, 09:02