Для чиновників ввели правила поведінки

Для чиновників ввели правила поведінки
Верховна Рада визначила правила етичної поведінки для осіб, уповноважених виконувати функції держави або місцевого самоврядування, при виконанні ними посадових повноважень.

Про це повідомляє Сегодня.

За ухвалення в цілому законопроекту проголосували 265 депутатів при мінімально необхідних 226.

Загальні положення законопроекту «Про правила етичної поведінки» визначають перелік осіб, на яких поширюватиметься дія закону.

До них, зокрема, віднесені президент, голова Ради і його заступники, депутати всіх рівнів, прем'єр-міністр, члени Кабміну, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голова СБУ, генеральний прокурор, глава Національного банку, судді Конституційного Суду та інших судів.

Також дія закону поширюється на всіх нижчих чиновників.

Рада закріпила, що відповідні особи повинні терпимо, з повагою ставитися до політичних поглядів, ідеологічних течій і релігійних переконань інших осіб, а також діяти неупереджено у взаєминах із громадськістю, незважаючи на особисті інтереси, свою прихильність або несприйняття інших осіб.

Чиновники повинні об'єктивно, неупереджено, компетентно, вчасно, результативно і з розумінням виконувати службові повноваження, рішення та доручення органів та осіб, яким вони підпорядковуються.

Також вони повинні, незважаючи на особисті інтереси, вживати вичерпних заходів для недопущення конфлікту інтересів, а також не допускати вчинення дій або бездіяльності, які можуть спровокувати виникнення такого конфлікту інтересів або створювати враження його існування.

Рада встановила, що за порушення правил етичної поведінки чиновник може бути притягнутий до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності.

Крім того, парламент визначив правила поведінки чиновників при вступі їм пропозиції щодо отримання неправомірної вигоди або подарунка (пожертвування).

При цьому встановлено, що такі чиновники повинні невідкладно відмовитися від пропозиції, при можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію, залучити свідків, якщо це можливо, в тому числі з числа колег по роботі, і письмово повідомити про інцидент своєму керівникові або колегіальному органу.

Закон вступає в силу через 30 днів з дня його опублікування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: чиновники
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Для чиновників ввели правила поведінки
17 травень, 2012, 14:46