Говорили про відновлення фінансування програм «Доступне житло»*

Говорили про відновлення фінансування програм «Доступне житло»*
12 листопада відбулося засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України.

На ньому представник Конфедерації будівельників України у Волинській області, генеральним директором ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Р.О. Вайман підняв питання про відновлення фінансування державних програм «Доступне житло» у 2015 році.

Однією з найбільш ефективних державних програм із забезпечення громадян України житлом - є державна програма 30/70, яка передбачає надання сім’ї безповоротної фінансової допомоги у розмірі 30% від нормативної вартості квартири.

Ця програма дозволила ввести в експлуатацію незавершені об’єкти в 2010-2013 роках:
- на одну квартиру, профінансовану державною програмою, припадає 4-5 квартир, які будуються за гроші фізичних осіб;
- з 2010 по 2013 рік у місті Луцьку ріст придбання квартир по програмі 30/70 збільшився у 5 разів.

Важливо, що на 1 гривню бюджетних коштів було профінансовано ще 4 гривні коштів фізичних осіб.

Як показали експертні висновки, за рахунок створення нових робочих місць, отримання податків, відрахувань від заробітної плати, витрачені кошти поверталися в бюджет.

Крім того в Україні діяли ще дві державні програми: пільгове довготермінове кредитування молоді на будівництво житла та програма здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Кожна з цих програм має свого споживача та свої особливості. Найбільш соціально-спрямованою та найбільш популярною є програма пільгового довготермінового кредитування молоді. Вона має сприятливі умови – кредит надається з відсотковою ставкою 3% річних, при цьому при народженні дітей молоді сім'ї отримують додаткові пільги. Загалом за час реалізації програми її умовами скористалися понад 11 тисяч молодих сімей, а ще понад 14 тисяч чекають свого часу.

Що стосується механізму здешевлення вартості іпотечних кредитів, він передбачає залучення в будівельну галузь як коштів громадян, так і кредитних ресурсів банків. При цьому досить активно наразі обговорюється питання залучення до цієї програми і роботодавців, в частині надання допомоги працівникам у сплаті першого обов’язкового внеску кредиту.

Так, в Україні, за 2013 рік було витрачено з бюджету на всі державні програми (в тому числі 30/70, здешевлення вартості іпотечних кредитів та інші) 235 мільйонів гривень, повернено - 324 мільйонів.

Просимо Вашої допомоги у виділенні, в проекті державного бюджету України на 2015 рік, коштів для фінансування державних програм будівництва житла в загальному обсязі 818 мільйонів гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Говорили про відновлення фінансування програм «Доступне житло»*
13 листопад, 2014, 11:37