У Луцьку презентували фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж». ФОТО. ВІДЕО

У Луцьку презентували фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж». ФОТО. ВІДЕО
У Луцьку відкрився ХІ Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA фільмом про Майдан.

Показ документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» відбувся у понеділок, 24 листопада, в Палаці культури міста Луцька.

Глядачам продемонстрували уривки відеозаписів подій трьох місяців розгортання Майдану в Україні, розділені на підтеми: «Воля або смерть», «Київська міська адміністрація», «Зуби Леніна», «Метро», «Батьківська хата», «Мирний протест Маші», «Сенс? Хрін його знає», «Пошук лідера», «Бруківка за бруківкою».

«Це кадри. Вони не до кінця змонтовані. Це, по суті, майже сирий матеріл. Тобто те, що вони знімали. Уже пізніше на Канський фестиваль подавали фільм «Євромайдан», коли він вже був цілісно змонтований. А це уривки оцих трьох місяців», – пояснює назву координатор показу фільму у Луцьку Богдана Стельмах.

Особливістю цієї картини є те, що її автори не показали найбільш «гарячих» кадрів з Євромайдану у Києві: не було кадрів розгону та побиття студентів у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року, а також розстрілів снайперами майданівців 18-20 лютого 2014 року.

«Євромайдан. Чорновий монтаж» демонстрували з англійськими субтитрами, які перекладали усе, що говорили герої картини. У такому ж вигляді стрічка візьме участь у кінофестивалі IDFA в Амстердамі, який є своєрідним «Оскаром» для документального кіно.

Після завершення показу слово взяли лучани, які безпосередньо брали участь у розгортанні подій минулої зими під час Революції гідності в Києві, серед яких Мирослав Ватащук, Сергій Шаповал, Богдан Климчук, Ольга Нечитайло та інші активісти. Всі вони висловлювали власні думки щодо розгортання Майдану.

Особливим гостем презентації фільму став бард Зиновій Медюх зі Львівщини, котрий входив до «Нічної Варти Майдану». Чоловік заспівав авторську пісню про Революцію гідності.


Також усі присутні вшанували загиблих героїв Майдану хвилиною мовчання та заспівали Гімн України.

ДОВІДКА

Docudays UA – єдиний в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Участь у ньому беруть фільми режисерів більше 70 країн світу.


Авторами фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» є 10 українських режисерів, серед яких Роман Бондарчук та учасники ініціативи «Вавилон’13».

Окрім прем'єрного показу на фестивалі Docudaus UA у Києві, за останні місяці фільм побував на фестивалі Verzio (Будапешт), Inconvenient Films (Вільнюс), Cinedoc (Тбілісі) та на кінофестивалі IDFF у Їглаві (Чехія), де здобув спеціальну відзнаку «Срібне око».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну хто таке організовує в понеділок на 16.00 ???
Зігнали школярів і студентів і радуються.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку презентували фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж». ФОТО. ВІДЕО
24 листопад, 2014, 20:00