Причиною аварійних відключень є не лише несправності на Запорізькій АЕС

Причиною аварійних відключень є не лише несправності на Запорізькій АЕС
У дефіциті електроенергії в Україні і відключенні її у деяких регіонах винен не тільки технічний інцидент на Запорізькій атомній електростанції, але й ще два фактори.

Про це зазначив експерт з питань енергетики Сергій Дяченко в коментарі УНН.

"Сьогодні у нас є три джерела дефіциту потужностей. Це інцидент на Запорізькій АЕС, дефіцит палива на ТЕС і низький рівень води у, так би мовити, сховищах, які обмежують можливості гідроелектростанцій. Тобто у нас є ще дефіцит вугілля і плюс у нас було сухе літо і осінь, і відповідно гідроелектростанції суттєво зменшили видобуток", — зазначив він.

Дяченко підкреслив, що саме ці три фактори у комплексі призвели до дефіциту електроенергії в країні і відключенню споживачів.

Водночас він зауважив, що технічні несправності на Запорізькій АЕС подвоїли дефіцит електроенергії в Україні.

"У нас дефіцит 2,8 (ГВт — ред.), наскільки я знаю, з них 1 ГВт — нам "подарувало" Запоріжжя. Тобто зупинка у Запоріжжі майже подвоїла дефіцит потужностей, який зараз у нас є, і якби Запорізька АЕС працювала у штатному режимі, то ця проблема не була б такою помітною і гострою", — зазначив Дяченко.

Що стосується дефіциту вугілля, то за даними експерта, його вистачить ще на місяць "з урахуванням складських запасів".

На його думку, вирішувати проблему дефіциту електроенергії в Україні потрібно за рахунок припинення її експорту за кордон.

"Зараз продовжується експорт (електроенергії — ред.) до Європи. Мабуть, у такій ситуації було б доцільно відмовитися від експорту. Однак це питання є корпоративними справами комерційних компаній, які продають електроенергію", — зауважив він.

Експерт зазначив, що обсяг експорту електроенергії сягав приблизно 8 млрд кВт-год на рік.

"Останніми роками ми експортували десь 8 млрд кВт-год — це сумарний обсяг у рік. Це немало. Більшу частину експортували до Європи. І у такій ситуації, мабуть, було б слушно вибачитися перед партнерами і вони б з розумінням поставилися б до такої ситуації", — зазначив він.

Дяченко також підкреслив, що імпорт електроенергії із Росії має бути крайнім кроком, оскільки РФ у такій співпраці може виступити ненадійним партнером і без попередження та без серйозних підстав припинити поставляти електроенергію, що може спричинити системну технічну аварію.

"Якщо домовимося про постачання електроенергії з РФ, а вони без пояснень припинять її поставляти, то буде "весело". Тоді на виправлення ситуації будуть десятки секунд. У диспетчерів буде 10 секунд максимум задля вирішення проблеми. Адже коли енергосистема позбавляється великих обсягів електроенергії є секунди, щоб вимкнути споживачів, інакше — буде системна аварія. Тому імпорт електроенергії з такої непередбачуваної країни, як Росія — це штука з погляду енергетичної безпеки доволі небезпечна. Краще, звичайно, вже імпортувати вугілля — це якось не так небезпечно", — запевнив експерт.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що імпорт електроенергії з Росії в поточних умовах є необхідним кроком для балансування енергетичної галузі.

Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС сталося відключення третього енергоблоку. За попередніми даними, причина відключення — пошкодження обмотки трансформатора напруги секції живлення власних потреб блока, що призвело до відключення трансформатора власних потреб та відключення блочного трансформатора. Автоматика захисту блока відпрацювала відповідно до проектного алгоритму.

Включення енергоблоку планується о 23:00 5 грудня.

Нагадаємо, неодноразово повідомлялося, що саме аварія на Запорізькій АЕС стала причиною масштабних хаотичних відключень електроенергії по всій країні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.