Новий антитютюновий закон зекономить 8 мільярдів до Держбюджету

Новий антитютюновий закон зекономить 8 мільярдів до Держбюджету
16 грудня парламентарі зареєстрували законопроекти щодо підвищення акцизів на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво.

Центр контролю над тютюном та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» підтримує таку ініціативу, спрямовану на збільшення доходів до державного та місцевого бюджетів та зменшення споживання алкоголю та тютюну в Україні, - про це повідомляє прес-служба центру.

Законопроект № 1474 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво) в рамках процесу євроінтеграції України» базується на успішному досвіді підвищення таких акцизів в середині 2014 року, який був ініційований громадськістю та підтриманий урядом Арсенія Яценюка ще у березні цього року.

Завдяки підвищенню ставок акцизів на сигарети загалом на 40% протягом 2014 року вдалося збільшити находження державного бюджету від тютюнових акцизів в травні-листопаді 2014 року на 1,9 мільярдів гривень у порівнянні з відповідним періодом 2013 року. Традиційні залякування про те, що підвищення акцизів призведе до зростанням контрабанди, в черговий раз були спростовані статистичними даними: за даними Держкомстату, виробництво сигарет в січні-жовтні зросло на 3,2%. Імпорт сигарет зріс з 3,5 мільярдів сигарет до 4,8 мільярдів сигарет, що пов’язано із зростанням імпорту сигарет з Росії з 1,8 мільярда до 3 мільярдів сигарет.

Ця законодавча ініціатива стала результатом активної кампанії з підвищення тютюнових акцизів, розпочатою громадськими організаціями в листопаді у зв’язку із оголошенням Міністерством фінансів планів запровадити мораторій на підвищення акцизів на тютюн у 2015 році.

Законопроект пропонує, в рамках процесу євроінтеграції України, розпочати гармонізацію акцизів на тютюн до мінімальних ставок ЄС. Відповідно до Статті 352 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС планується збільшити специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтру майже на 100%, на сигарети з фільтром – на 30%, а також збільшити адвалорні ставки на 20%.

Загалом це призведе до зростання цін на всі види сигарет на 2,5-3 гривні, але надходження до бюджету від тютюнових акцизів у 2015 року складуть приблизно 24 мільярди гривень, що на 6 мільярдів більше, ніж в 2014 році навіть за умови скорочення реалізації сигарет у 2015 році на 16%.

Досвід України 2008-2010 років переконливо довів, що суттєве зростання тютюнових акцизів здатне одночасно збільшити надходження до державного бюджету і зменшити кількість смертей від викликаних алкоголем і тютюном хвороб. Важливо, що досвід країн, які приєдналися до ЄС в 2004-2007 роках, свідчить, що підвищення тютюнових акцизів не збільшує обсяги нелегальної торгівлі сигаретами.

Законопроект № 1474 доповнюється законопроектом № 1488 «Про внесення змін до Статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо збільшення розмірів плати за ліцензії на право оптової торгівлі чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами».

Документ є альтернативою ініціативи Мінфіну про запровадження додаткового акцизу на роздрібний продаж алкоголю та тютюну, ставки якого мають встановлювати місцеві ради. Замість цього для підтримки місцевих бюджетів пропонується підвищити розмір плати за ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, бо така плата повністю спрямовується до місцевих бюджетів.

Враховуючи те, що розмір плати за ліцензію не змінювався з 2003 року, а за цей час середня ціна пачки сигарет зросла з 2,5 гривень до 13 гривень, пропонують збільшити розмір плати за ліцензії у 5 разів. Це збільшить податки сільського магазину, який торгує як тютюном, так і алкоголем, лише на 8 гривень в день, проте, в масштабах всієї держави, місцеві бюджети отримають від збільшення плати за ліцензії додатково 2,8 мільярдів гривень.

Серед авторів законопроекту громадські діячі, які не один рік обстоювали позиції запровадження сильного антитютюнового законодавства, зокрема колишній міністр охорони здоров’я, народний депутат Олег Мусій, народний депутат, голова комітету закордонних справ Ганна Гопко, а також експерти Центру контролю над тютюном.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Здохніть в муках,борцуни з чужими звичками
Відповісти
Я займаюся роздрібним продажем алкоголю і сигарет пять років. Пані Гопко і інші - тупі як валянки. Якби вони хоч чуть-чуть поцікавились у підприєців і вивчили - до чого приведуть їх новації. А ця статя - суцільна брехня. В результі, крім шкоди пілприємцям і державі - нічого не буде!Закон пані Гопко – це замовний закон олігархів - власників мереж супермаркетів! І він, крім того що розорить, знищить малих підприємців – і збагатить олігархів, і принесе державі тільки збитки і більше нічого.
Поясню для "громадських псевдодіячів":
В супермаркетах до десятка і більше кас з касовими апаратами. Ліцензіє береться на касовий апарат. Так от, сьогодні в супермаркетах ліцензії є на всі касові. А з прийняттям цього закону олігарх візьме ліцензії наприклад на два апарати замість десяти. І буде продавати алкоголь і цигарки через ці дві каси. Якщо буде потрібно – зробить окремий відділ. Плата в бюджет – та сама, що й сьогодні! А всі малі підприємці не зможуть конкурувати – в них один-єдиний апарат. Заплатити потрібно в п’ять разів більше. Все, гаплик і банкротство. Так більше буде платежів до бюджету, чи менше?
І хто ж тоді буде поповнювати втрачене – напевне пані Гопко?
А хто на біржі праці буде виплачувати допомогу десяткам тисяч звільненим з роботи продавцям і підприємцям – теж пані Гопко?
те саме - акциз.оптовою торгівлею цих самих тютюнових виробів займається фірма-монополіст «Мегаполіс Україна». Читаємо на сайті: http://nikorupciji.org/2014/09/09/kozhen-ukrajinskyj-kurets-sponsoruje-rosijsku-armiyu-z-dozvolu-amku/
«Компанія «Мегаполіс Україна» відноситься до групи компаній «Меркурій» російського олігарха Ігоря Кесаєва. Також, як повідомляє Наші Гроші ZIK, бізнесмен є одним із власників російського виробника зброї – заводу імені В. О. Дегтярева. Компанія «Мегаполіс Україна» продає майже 100% сигарет в Україні. У 2012 році ця фірма отримала від курців понад 27 млрд. грн. У тому ж році управління статистики оцінило увесь ринок тютюнових виробів України лише у 26,5 млрд. грн. Більше того, з початку 2010 року «Мегаполіс» скуповував українських дистриб’юторів: “ПОДІЛЛЯ-ТЮТЮН”, “ВЕСТ-ТОБАККО-ГРУП”, “ІСТ ТОБАКО ГРУП” та ще більше десяти інших компаній. Втім, повний перелік фірм, які поглинув «Мегаполіс», з офіційного дозволу антимонопольного комітету, сам комітет надати відмовився.»
Так те що оптовий ринок України давно вже – з 2010 р. окупувала і монополізува- ла фірма сьогоднішнього ворога України – владу не цікавить. Виходить - російський олігарх для українського олігарх-президента – миліше українського підприємця?!
Ні владу, ні митарів, ні антимонопольний комітет не цікавить і те, що раніше українські компанії-дистриб’ютори, наприклад “ПОДІЛЛЯ-ТЮТЮН» надавала роздрібним продавцям різницю між оптовою ціною і роздрібною (надрукованою на пачці) 12 – 13% , а російська «Мегаполіс Україна» - тільки 6-7%! І взяти цигарки більше ніде!
Елементарний розрахунок показує 6% від 27 мільярдів гривень це приблизно 1 мільярд 28 мільйонів гривень – на стільки російська фірма-монополіст «Мегаполіс Україна» грабує українських підприємців з благословення українських продажних чинуш – з антимонопольного комітету, податкової і кабміну. Цікаво – скільки мільйончиків з того мільярда їм перепадає?
А для цікавості гляньте на інші статі закону, «поліпшені владною «трійкою» - інші суми мінімальних штрафів: 15000, 18000, 85000, і на останок - за «неподання чи несвоєчасного подання звіту …. 17000 гривень.
Ну тут вже «наші дорогі» очільники переплюнули самого Сталіна…
Згадались слова іншого «генія» всіх часів і народів - «Верной дорогой идете товарищи»… Проте не забувайте, що це дорога … імені Кадафі….

Недавно появились «поліпшення» прем’єра викладене в пропозиції - щодо акцизу на роздрібний продаж алкоголю і цигарок. Значить із жебрацької подачки 6 - 7 % які залишає підприємцю російський олігарх-зброяр, наш «геній» хоче видерти ще 2-5%. Що ж залишиться для раба? Один відсоток? З якого потрібно заплатити ПДВ, зарплату, податки, комунальні і інше…
Сталося! Верховна Зрада прийняла зміни до законодавства. http://tyzhden.ua/News/http://tyzhden.ua/News/126764. Акцизний податок становитиме до 5% від обсягу реалізації алкоголю, тютюнових виробів та палива. 7 – 5 = 2% які «високотупокомпетентний геній» залишив роздрібним продавцям – і якраз підуть на сплату ПДВ. А звідки взяти решту коштів на витрати роздрібних продавців сигарет?
Відповісти
Нарешті найшов однодумця. Декілька днів шукаю інф-ію на рахунок нововведень в сфері торгівлі тютюном, і нічого. Під кожним Вашим словом можу підписатися.
Крупні фірми(ОККО, МЕТРО, Рукавичка та ін.) підняли ціни вище мрц на 5%, представник мегаполісу нічого не знає - каже юристи до 12.01. у відпусці. Сам продаю по мрц, тобто в "0"(щоб не втратити клієнтів). Що далі робити не знаю. Є якась інф-я - напишіть.
Відповісти
Не Ви один такий, я сьогодні була в податковій, там запропонували "просто внести до РРО нові ціни" незважаючі на МРЦ
Відповісти
Все правильно написано додати нічого....
Чи є в когось інформація про законопроект 1488 (збільшення ліценцій)
прийнятий чи ні?
Відповісти
Останні новини
Новий антитютюновий закон зекономить 8 мільярдів до Держбюджету
18 грудень, 2014, 15:55