У Луцьку «вершили долю» переповненого авторинку. ФОТО

У Луцьку «вершили долю» переповненого авторинку. ФОТО
Політики, чиновники, бізнесмени та активісти зібралися на громадські слухання, щоб обговорити проблеми луцького авторинку та послухати пропозиції альтернативних проектів.

Обговорювали питання у Палаці культури Луцька в понеділок, 22 грудня.

Нагадаємо, секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко раніше анонсував рішення про проведення таких слухань, прийняте на сесії, а також розповів про можливі варіанти перенесення авторинку. Саме він і став ведучим громадських слухань.

У першій частину зустрічі чиновники нагадали про проблеми об’єкту.

Зокрема начальник луцького міськвідділу ДАІ Віктор Главічка відзначив, що територія ринку не вміщає всіх автомобілів, тобто близько 4-5 тисяч - при піковому навантаженні. За його словами, ще 3 роки тому на ринку продавали здебільшого легкові автомобілі, а наразі часто продають великогабаритні.

Найбільш складна ситуація на вулицях Індустріальній, Єршова, Карбишева. У четвер, коли автомобілів найбільше, їх ставлять у місцях, які для цього зовсім не пристосовані, наприклад, на кільці.

У четвер та в неділю доводиться скорочувати маршрути № 12, 19 та 24, бо автобуси просто не можуть доїхати до кінця, - розповідає Главічка.

«Але на сьогодні скажу, що із такою кількістю транспортних засобів та такими умовами нереально щось зробити адміністративними впливами… Якщо раніше інспектор мав право вилучити номерний знак, зараз не можна. Евакуаторів на сьогодні, на жаль, функції також обмежені», - визнав він.

Представник «Самооборони Волині» Сергій Рижков додав, що даішники, мовляв, не можуть нічого зробити автомобілю, якщо продавець відійде на кілька метрів і скаже, що машина нібито не його, адже прибрати транспорт не можуть без власника.

Начальник Луцького міськрайонного відділу управління ДСНС України у Волинській області Володимир Оліферчук відзначив, що біля ринку є багато потенційно небезпечних об'єктів, зокрема нафтобаза, трансформаторна підстанція тощо.

До таких підприємств дуже складний доступ, наприклад, пожежних машин, щоб ліквідувати надзвичайні ситуації.

Заступник міського голови Тарас Яковлев нагадав, що на ринку немає належних санітарних умов для перебування водіїв, умов для укладення угод купівлі-продажу. На його думку, потрібно шукати вирішення такої ситуації, бо «ми два дні в тиждень маєм частину міста, відрізану від цивілізації».

Також Яковлев зауважив, що територія ТзОВ «Автопарк-Луцьк», розташована поряд площі більше 6 гектарів, – насправді не авторинок, а майданчик для продажу автомобілів, тобто немає проекту, який би передбачав чітке планування торгових місць.

Ще Яковлев став на захист комунального підприємства «АвтоПаркСервіс», що займається частковим облаштуванням торгівлі на Єршова, тобто проводить розмітку місць та прибирання території. Мовляв, якби не «АвтоПаркСервіс», було би ще гірше.

Представник ВАТ «Луцька нафтобаза», що на вулиці Єршова, 1, Микола Кулиба відзначив, що авторинок створює для них значні труднощі. Наприклад, до бази не можуть доїхати багатотонні паливовози. Він відзначив, що не проти авторинку у відповідних межах, однак «захаращення» вулиць призводить навіть до створення небезпеки для нафтобази.

Один із «стихійних» продавців авторинку Іван Сидун визнав, що «там дійсно існує хаос». Від імені своїх колег він попросив вирішити це питання шляхом перенесення ринку у інше місце із відповідними умовами. На думку Сидуна, відразу штрафувати «стихійних» продавців не можна, спочатку треба їм запропонувати нормальне місце для торгівлі.

Заступник керівника ТзОВ «Автопарк-Луцьк» Сергій Дьомін перконував, що насправді всі автомобілі із «стихійного» ринку можуть помісити на їх площах, просто не всі хочуть їхати на стоянку підприємства та платити 40 гривень у четвер та 10 гривень в неділю за місце.

Дьомін переконував, що вони готові розвивати інфраструктуру далі, наприклад, взяти в оренду додаткову площу та облаштувати ринок там. Наразі загальна площа - 6,3 га. При піковому навантаженні на території знаходиться 1100-1200 машин, тобто вона заповнена на 65%, - каже Дьомін.

Однак Іван Сидун відзначив, що для нього особисто краще торгувати на вулиці Єршова, ніж на місцях в «Автопарк-Луцьк», бо там навіть немає асфальтного покриття.

Секретар Луцької міськради Сергій Григоренко нагадав, що ТзОВ «Автопарк-Луцьк» наразі боргує місту близько 3 мільйонів гривень плати за землю. Він пояснив, що юристи цього приватного підприємства нібито відмовляються визнавати підвищення податку на землю із 1% до 3% оціночної вартості, саме тому і різницю у 2% не платять.

Голова громадської ради при обласному управлінні МВС Антон Цісарук запропонував, щоб у цьому випадку покладатися на конкуренцію. На його думку, треба створити робочу групу, яка б розглянула варіанти перенесення ринку. Якщо вони будуть кращими, то не варто тримати ринок в районі вулиці Єршова, - вважає Цісарук.

Депутат Луцької міськради Андрій Осіпов наголосив, що на захід зібралися тільки підприємці та посадовці, тому його не можна назвати громадськими слуханнями. Він розкритикував міськраду за погане інформування громадян.

Та все ж Осіпов запропонував даішникам виконувати свої обов’язки та складати протоколи на водіїв, які паркуються неправильно для стихійної торгівлі, бо це їх обов’язок.

Його колега Сергій Сівак наголосив на шкоді екології, яку несе велика кількість автомобілів. Він нагадав, що у Луцьку тільки 6.4 квадратних метри зелених насаджень на мешканця при нормі 16.

Тому велика кількість автомобілів, мовляв, тільки погіршує ситуацію. Він запропонував взагалі забрати авторинок за межі міста. При цьому основні доїзди до ринку також не мають пролягати через місто, - вважає Сівак.

Читайте про розгляд проектів перенесення ринку у наступній частині матеріалу

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
алферов жлоб
Відповісти
Ганьба кол. меру Луцька Антону Кривицькому! Саме він свого часу непрозоро допоміг Алферову прихватизувати колишню автобазу на Єршова під авторинок. тепер Кривицький має там з Алферовим спільний бізнес, має борг перед містом і нічого не хоче розвивати. мені, мовляв, і так добре. А люди хай і далі торгують у жахливих умовах
Відповісти
Да здался Вам этот авторинок вшивый!!))
Поверьте, копейки это, для В.В. и А.Ф., двух старых знакомых, кабинетных соседей!)
Наши люди-бараны, лишь бы не платить не кому, хоть в говне жить будут, вот и попробуй их... окультурь, так сказать, или кто-то не согласен!!??)) Нацзверь - жаба, не забывайте)
Вместо, популизмом заниматься, уважаемые редакторы, вы бы тогда уже сразу про отель Украину написали, ну или про ЕТМовску землю от улиц Набережной до Шевченка (во где дьявол окопался), или про...
Ну вообщем, что писать не о чем!?
Или, СЛАБО?)
Відповісти