Як виглядає «Святий Миколай» у різних країнах світу. ФОТО

Як виглядає «Святий Миколай» у різних країнах світу. ФОТО
Дід Мороз - персонаж, відомий у всьому світі, однак називають його по-різному і виглядає він у кожній країні інакше.

Головний герой Нового року в УкраїніДід Мороз, тобто дідусь із білою бородою, одягнутий у довгу яскраво-червону шубу, підперезану поясом, хутряну шапку і валянки, в руках тримає кришталевий посох, - пише infomisto.ua.

Відповідно до легенди український Дід Мороз разом зі своєю внучкою Снігуронькою він відвідує кожен дім та дарує дітям подарунки. Їздить Дідусь на трійці коней або ходить пішки з мішком подарунків, а живе на Північному полюсі.

У Фінляндії Діж Мороз більше відомий як Йоулупуккі, що в перекладі означає "різдвяний козел". Таке дивне прізвисько фінський Дід Мороз отримав завдяки сільським жителям, які в Різдвяну ніч одягали шубу козлика і розносили у домівки подарунки.

Через це у XIX столітті його зображували в козлиній шкурі, інколи навіть з маленькими ріжками. Зараз Йоулупуккі виглядає, як звичний Дід Мороз із білою бородою та вусами, одягнений в червону шубу зі шкіри козлика, підперезану шкіряним поясом, на голові у нього червона шапка.

Мешкає фінський Санта з дружиною Муорі (що перекладається як "стара господиня") і цілим сімейство гномів у своїй хатині. Його маленькі помічники впродовж року сидять в "Печерах Еха" і слухають, як себе ведуть діти в усьому світі. Перед Різдвом розбирають пошту і допомагають готувати та пакувати подарунки.

У Білорусі Дід Мороз чимось схожий до нашого, назвивають його Дзед Мароз. Одягнений у довгу до п’ят шубу, спирається на чарівний посох. Живе він у своїй резиденції на території національного парку "Біловезька пуща". Крім будинку Дзеда Мароза, в маєтку є окремий дім для Снігуроньки, де зберігаються подарунки та дитячі листи.

У Норвегії та Гренландії подарунки приносить гном Юленіссен та маленькі домовики Ніссе, які увесь рік сплять у затишному місці, а в грудні прокидаються і підкидають у панчішки подарунки. Домовички носять в’язані ковпачки і полюбляють солодощі. Щоб їх задобрити, діти залишають усілякі смаколики біля ялинки.

Ніссе — дбайливі захисники будинку, але вони дуже мстиві. Можуть нашкодити домашній худобі або порозкидати речі у домі. А якщо побажають, то стають невидимими. Вони дуже люблять горища і шафи з посудом. Головний домовик живе недалеко від Осло, де є його поштове відділення, куди й надходять усі листи від дітлахів.

За іншою легендою, Юленіссен вважається молодшим Дідом Морозом. Він живе серед вічних снігів у своїй хатинці і майструє різдвяні подарунки. Переміщається на упряжці, яку везуть лисиці. А ближче до Різдва поселяється біля людей, наприклад у хліві. Юленіссен схожий на гнома. На голові носить ковпак, одягнений у брюки до колін та гольфи, взутий у дерев’яні черевики.

У Греції та на Кіпрі Діда Мороза звуть Василем. Його зображують старим із білою бородою. На Кіпрі вірять, що Василь невидимим заходить до будинків і дивиться, в якому душевному стані люди зустрічають його і Новий рік. Це не час для туги і зневіри. Грецькі діти готуються до того, що Святий ​​Василь проникне до будинку через комин, тому залишають на ніч біля каміна свої черевики і сподіваються на ранок знайти в них подарунки.

В’єтнамський Дід Мороз — Тао Куен. Його ще називають духом сімейного вогнища. Він виглядає, як дракон, а інколи — як старець. За сім днів до Нового року вирушає на небо до верховного божества Нгау Хоанга, щоб доповісти небесному владиці про добрі справи і вчинки всіх членів сім’ї. Аби задобрити Тао Куена, біля його зображення ставлять багато солодощів.

Монгольського Діда Мороза називають Увлін Увгун, а супроводжує його Снігуронька — Зазан Охин. Новий рік у Монголії збігається з важливим у країні святом скотарства, а Увлін Увгун уособлює образ головного пастуха. Його зображують у довгій волохатій шубі і великій шапці з рогами. Саме від нього залежить, чи буде вдосталь молока і м’яса до новорічного столу.

До чеських та словацьких дітлахів приходить веселий чоловічок, одягнений у довгу шубу та високу шапку, який за спиною носить торбу. Звуть його Мікулаш, ходить він разом із Чортиком і Ангелом.

У нього завжди знайдуться подарунки для тих, хто добре вчився. За традицією вони заходять у дім, де є діти і по записах в книзі хороших та поганих вчинків дарують малечі подарунки, а тим, хто поводив себе погано, дістаються вуглинки. Задобрити Святого Мікулаша можна, розповівши віршик чи заспівавши пісеньку.

Французький колега Діда Мороза — Пер Ноель. У перекладі його ім’я означає Батько Різдва. Пер Ноель схожий на Санту, але замість оленів він пересувається на віслюку. У Новий рік спускається димарем в будинок, де перед каміном у вітальні діти залишають сабо, порожні дерев’яні черевики, і чемно йдуть спати. Пер Ноель приїздить не сам, а з компаньйоном Пер Фуетаром — суворим стариганем з різками. Він на вушко нашіптує "Санті", як увесь рік поводили себе діти і чого заслуговують більше — солодощів чи покарання.

Італійський Дід Мороз — Баббо Натале. Цей новорічний чарівник заходить до будинку через комин, біля якого йому залишають чашечку молока. Подарунки кладе у червоні шкарпетки, підвішені біля каміна. У Баббо Натале є подруга — відьма Бефана. Зовні схожа на Бабу-Ягу з російських казок — горбатий ніс, сиве волосся, яке стирчить з-під хустки, одягнена в лахміття і літає на мітлі. Бешкетникам Бефана приносить вуглинку, а слухняним дітям — всілякі солодощі.

У США - Санта-Клаус — легендарний герой Різдва, добрий дідусь, який приносить подарунки дітям на Різдво і Новий рік. Американського Санту всюди супроводжує олень Рудольф - Червоний Ніс, який вміє розмовляти.

Зображують Санту веселим дідусем з білою бородою, одягненим у коротку червону курточку та штани. На голові у нього червоний ковпак, а на носі незмінні окуляри. Санта-Клаус має звичку весело сміятися і казати "Marry Christmas Everyоne" ("З Різдвом Христовим Всіх"). Він літає на санях, повних іграшок і запряжених вісімкою оленів. У Святвечір Санта проникає в будинки через димохід і кладе подарунки під різдвяну ялинку та в панчохи всіх дітей, які впродовж року добре себе поводили.

Австралійський Санта-Клаус одягнений у легкі шорти і любить серфінг. Зазвичай зустріти Санту можна на пляжі, там він і роздає подарунки дітям.

Сегацу-сан і Одзе-сан — два новорічних персонажі Японії. Сегацу-сан у перекладі — Господар Нового Року, він є традиційним Дідом Морозом. Одягнений в яскраве блакитне кімоно і ходить пішки у Японії цілий тиждень.


Цей час жителі називають "золотим тижнем". Він заглядає в кожен дім, але без подарунків — подарунки дітворі вручають самі батьки. Кілька десятиліть Сегацу-сан змагається з Одзе-саном, який одягнений як американський Санта Клаус, і останнім часом стає все популярнішим. Тільки пан Одзе привозить подарунки по морю, а не на оленячій упряжці.

Маленький шведський колега Діда Мороза — Юль Томтен, що зі шведської означає "Різдвяний гном". Живе у чарівному лісі та має власного помічника — сніговика Дасті. Якщо ви прийдете в гості до Юль Томтена, уважно дивіться під ноги, адже біля його будинку снують крихітні ельфи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В Україні - Святий Миколай!!!
Відповісти
Дід Мороз у москалів,а у нас Миколай
Відповісти
Вас просили написати про святого Миколая,до чого тут російський андрофаг людожер,до Нового Року?Не позортеся.
Відповісти