Як співають «Щедрик» за кордоном: сім версій. ВІДЕО

Як співають «Щедрик» за кордоном: сім версій. ВІДЕО
Українську народну пісню переспівують у різних країнах світу.

Як відомо, «Щедрик» − адаптація народної пісні, яку створив український композитор-класик Микола Леонтович, - пише Cultprostir.

Твір був вперше виконаний у 1916 році, сталося це в Києві, і тоді в центрі уваги був хор київського університету. Однак в жовтні 1921 року відбулася прем'єра «Щедрика» в Америці, на концерті в нью-йоркському Карнегі-Холі, що стало точкою відліку нової історії відомої мелодії.

У США полюбили «Щедрика», він швидко набрав масову популярність. У 1936 році американський композитор і диригент українського походження Пітер Вільховськи написав англійський текст пісні, назвавши його Carol of the Bells.

Так щедрівка перетворилася на різдвяний хіт. Багато зарубіжних слухачів поняття не мали, що це українська народна пісня в обробці українського композитора. Відтоді музиканти всього світу невпинно інтерпретують «Щедрика».

Акапельний

Вокальний квінтет Pentatonix зі штату Техас в 2012 році препарував популярну мелодію, розклавши її на голоси. Ось що з цього вийшло.


Фортепіанний

Британський піаніст і органіст Девід Хікен в 2013-му для різдвяного альбому Carols of Christmas записав свою кавер-версію. А потім ще й зняв кліп на тлі гавайських пейзажів з мрійливою героїнею в червоній сукні. Віртуозна і дуже вільна варіація.


Скрипковий

Ірландська група у складі квартету вокалісток і однієї скрипальки двічі записувала «Щедрика» − в 2006 і 2008 році. Обидва рази вийшло весело і хвацько. На відео нижче інструментальна версія зі скрипковим соло.


Рок-баладний

У 2010-му Хьюго Феррейра, соліст пост-гранджевої групи Tantric зі штату Кентуккі, теж вирішив висловитися. Хрипкий чоловічий вокал, різдвяний дзвін акустичних гітар, бек-вокальне багатоголосся.


Віолончельний

The Piano Guys – американський тандем піаніста і віолончеліста. У грудні 2011 року на першому плані виявився струнний інструмент Стівена Шарпа Нельсона. Саме він зіграв знамениту мелодію так пристрасно, що відео з його виконанням зібрало близько 14 млн. переглядів.


Дабстеповий

Два тижні тому музикант з Філадельфії Метт Уорнок, що працює під псевдонімом Sauniks, опублікував свій варіант. Треба визнати, що навіть заморські представники електронних жанрів вміють знайти підхід до музичної душі українського народу.


Грандіозний

Кілька років тому Мормонський табернакальний хор зі штату Юта (колектив зі 170-річною історією, лауреат «Греммі») приклався до «Щедрика» по-своєму.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як співають «Щедрик» за кордоном: сім версій. ВІДЕО
06 січень, 2015, 17:00