Донецький журналіст розповів у Луцьку про інформаційну війну на Сході. ФОТО

Донецький журналіст розповів у Луцьку про інформаційну війну на Сході. ФОТО
Очільник Донецької обласної державної телерадіокомпанії розповів волинським журналістам про інформаційну війну на Донбасі, захоплення терористами медіа та спроби відновлення мовлення на окупованій території.

Про це пише "Слово Волині" за підсумками зустрічі з генеральним директором Донецької ОДТРК Олегом Джолосом сьогодні, 26 січня, у Волинському прес-клубі.

За словами журналіста, на Сході України зараз відбувається нестандартна війна, яка включає в себе 4 аспекти: дипломатичний, інформаційний, військовий та економічний. Одним з головних аспектів є саме інформаційний.

Гібридна війна є вигідною для агресора, адже в цьому випадку можна не дотримуватись норм міжнародного права, в тому числі – Женевської конвенції.

На думку Олега Джолоса, терористи на Донбасі в першу чергу захопили телебачення та радіо, адже саме вони мають найбільший вплив на реципієнтів.

«Телебачення залишається домінантним медіа в Україні і не тільки. Це медіа для лінивих. Телебачення тобі дає інформацію і ти її просто вживаєш. Коли ти читаєш газету, її потрібно осмислювати», - переконаний медійник.

Гість показав вражаюче відео захоплення Донецької ОДТРК, під час якого до приміщення телерадіокомпанії прийшло близько двохсот нібито мирних людей, за якими слідували озброєні бойовики. Варто зазначити, що захопити ОДТРК вдалось лише з другого разу, коли міліція вже не чинила опору. Після цього бойовики перейменували канал на «Первый республиканский», який нині транслює виступи керівників терористів.

Водночас Олег Джолос вважає, що на Донбасі раніше не було сепаратистських настроїв, «під час «Євро-2012» Донецьк був жовто-блакитним», нинішня ж ситуація є штучно створеною внаслідок інформаційно-психологічної війни.

На думку мовця, причиною сепаратистських настроїв частини мешканців Сходу України є фактично відсутність гуманітарної політики з боку центральної влади та недостатня поширеність європейських цінностей.

Втім, журналіст наголосив, що далеко не всі жителі Донбасу поділяють ідеї терористів. Так, за його словами, в українських добровольчих батальйонах воює чимало представників регіону.

Також очільник Донецької ОДТРК виступає категорично проти розділення країни навпіл та «здачі» територій.

«Якщо ми будемо віддавати нашу землю, держави не стане», - підкреслив медійник.

Щодо Міністерства інформаційної політики, то Олег Джолос ставиться позитивно до ідеї його створення, адже сподівається, що новий орган допоможе українцям у веденні інформаційної війни.

Наразі генеральний директор Донецької ОДТРК працює над відновленням діяльності медіа у Краматорську, в перспективі чоловік сподівається відновити мовлення українського каналу й на окупованій території держави.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.