У Кабміні визначаться з терористичними організаціями

У Кабміні визначаться з терористичними організаціями
Кабінет міністрів вніс у Верховну раду пакет законопроектів, спрямованих на посилення боротьби з тероризмом. Ці документи передбачають можливість оголошення терористами представників цілих організацій, чого раніше не було.

Про це повідомляє ТСН.

В уряді також пропонують посилити кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами, а також завідомо неправдиву інформацію про мінування. Депутати вирішили розглянути ці пропозиції до 6 липня.

Про необхідність посилити відповідальність за прояви тероризму президент Віктор Янукович заявив 25 травня на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Тексти відповідних законопроектів, розроблених Кабміном, вчора були розміщені на сайті парламенту та внесено до порядку денного поточної сесії, яка закінчується 6 липня.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення боротьби з тероризмом» вводить нову процедуру - «визнання організації терористичною».

«У разі якщо суд визнає організацію терористичною, всі її члени стануть співучасниками такого злочину, як тероризм. Така організація буде заборонена, а її рахунки», - пояснив член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Святослав Піскун (Партія регіонів) .

Право ініціювати нову процедуру, відповідно до законопроекту, пропонується надати голові СБУ або одному з його заступників. У парламентському комітеті з питань нацбезпеки і оборони відзначили, що за всю історію незалежної України ще не було випадків визнання будь-якої організації терористичною.

«Партіям або організаціям із сумнівними цілями Мін'юст просто відмовляв у реєстрації. Ймовірно, актуалізація цієї теми пов'язана з Євро-2012», - припустив заступник глави комітету, регіонал Валентин Зубов.

«Ініціювати питання про визнання організації терористичної може особа, яка отримала офіційне документальне підтвердження визнання цієї організації терористичною в інших країнах ... визнання організації терористичної здійснюється в установленому законом порядку за рішенням суду», - йдеться в законопроекті. При цьому рішення та постанови судів з таких питань пропонується вважати остаточними і такими, що підлягають негайному виконанню.

У разі прийняття законопроекту під загрозою опиняться політичні партії та громадські організації, співчуваючі опозиції, вважають в парламентській меншості.

«Це зроблено для того, щоб не допустити до виборів опозицію. Трохи пізніше почнеться зняття нас з реєстрації», - заявив нардеп Геннадій Москаль.

Законопроект «Про внесення змін до ст. 259 КК України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян» піднімає нижній поріг покарання до двох років і максимальне покарання за цією статтею - з 7 до 8 років. Нагадаємо, про необхідність посилити відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про мінування в кінці травня заявив секретар Радбезу Андрій Клюєв.

«Не виключена поява провокацій і помилкових анонімних повідомлень про можливі теракти, які будуть відволікати силові структури від виконання основних завдань», - заявив Клюєв, говорячи про загрози при проведенні Євро-2012.

Ще один законопроект стосується незаконного виготовлення зброї, бойових припасів або вибухових речовин. Нагадаємо, згідно з чинним КК, за виготовлення вибухових пристроїв передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. У Кабміні пропонують за цей же злочин ввести покарання від 3 до 7 років позбавлення волі, а за виготовлення вибухових пристроїв групою осіб - максимальне покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

«У всьому світі відбувається посилення відповідальності за такі злочини, хоча не можна сказати, що наше чинне законодавство надто лояльне», - зазначив член Партії регіонів секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Юрій Самойленко.

Він додав, що пакет урядових законопроектів може бути винесений на розгляд ВР вже в четвер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: закон
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це вже було... в 37-му
Відповісти
Останні новини
У Кабміні визначаться з терористичними організаціями
06 червень, 2012, 10:08
Анатолій Тимощук отруївся
06 червень, 2012, 10:03