Гунчик просить в Порошенка пришвидшити процес з об'єднанням громад

Гунчик просить в Порошенка пришвидшити процес з об'єднанням громад
Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернувся з листом до Президента України Петра Порошенка з пришвидшити процес об'єднання громад.

У листі керівник виконавчої гілки влади в області наголосив, що підписання відповідного закону помітно підсилить фінансові можливості громад, а відтак стане поштовхом до подальшого розвитку, - пише прес-служба Волинської ОДА.

Впродовж лютого 2015 року волиняни активно обговорювали закон. Відповідний процес триває й нині. А відтак, наголошує в листі до Петра Порошенка Володимир Гунчик, що «розуміння необхідності об’єднання ресурсів сіл, селищ та малих міст є не лише на державному рівні, але і на рівні районів та значної кількості конкретних громад. Особливо це стосується регіонів поліської зони, зокрема і Волинської області».

А позаяк у 20 % бюджетів територіальних громад області фінансові ресурси цьогоріч, із огляду на низьку чисельність населення та відсутність економічної активності, є недостатніми навіть для утримання апаратів відповідних рад, то, зазначається у листі, «такі органи влади за жодних умов не зможуть бути ефективними, а їх об’єднання є одним із перших кроків до децентралізації влади і адміністративних функцій».

Як аргумент на користь запровадження практики об’єднання громад – конкретні цифри. Так голова облдержадміністрації акцентує, що лише за попередніми розрахунками, якщо в нинішніх умовах ресурси бюджетів громад базового рівня на реалізацію власних повноважень складають в області не більше 50 млн грн, то за умови проведення об’єднання громад такі ресурси зростуть більш ніж утричі.

При цьому «додаткові ресурси отримають як фінансово самодостатні громади, так і громади з низькою доходною спроможністю через механізм міжбюджетного вирівнювання з Державного бюджету».

А позаяк об’єднання громад відповідно до норми чинного законодавства триватиме не менше 5-6 місяців, варто було би пришвидшити процес. Саме з відповідним проханням і звернувся голова облдержадміністрації до Президента України.

«З метою завершення процесу об’єднання громад до кінця цього року, прошу Вас, шановний Петре Олексійовичу, підписати відповідний закон та доручити відповідним центральним органам виконавчої влади якнайшвидше забезпечити методичне та фінансове забезпечення його реалізації», - написав у листі Гунчик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Гунчик просить в Порошенка пришвидшити процес з об'єднанням громад
04 березень, 2015, 11:46