Шкляр у Луцьку розповів, чому Україні не потрібен Крим і Донбас. ФОТО

Шкляр у Луцьку розповів, чому Україні не потрібен Крим і Донбас. ФОТО
До Луцька завітав відомий український письменник, перекладач та автор відомих історичних бестселерів Василь Шкляр, який презентував лучанам свій новий творчий доробок – історичний роман «Маруся».

Зустріч із письменником відбулась у приміщенні Волинського обласного театру ляльок 12 березня.

У романі Василя Шкляра «Маруся» головною героїнею постає 16 річна дівчина, яка у свої юні роки була змушена взяти на себе командування армією українських добровольців і стати отаманом війська.

У книзі взято до увагу один із найдраматичніших в історії України - 1919 рік, який покликав юну дівчину до боротьби за волю Вітчизни. Після загибелі братів, повстанських отаманів, шістнадцятирічна гімназистка Саша Соколовська стає на чолі тисячного війська і обирає собі псевдо «Маруся». Характерною рисою в образі отаманши є напис на її козацькій шапці: «Смерть ворогам України».

Під час зустрічі із лучанами Василь Шкляр провів історичні паралелі колишньої і сучасної України. Як і колись, українським січовим стрільцям під час звільнення Києва у 1919 році вище керівництво забороняло відкривати вогонь по армії Денікіна, бо вважали їх союзниками у боротьбі із більшовиками.


Але довірливі українці поплатились за свою співпрацю із росіянами. Шляхом обману та підступу денікінці оточили стрільців і взяли їх у полон. І тоді почався крах Галицької армії і визвольних змагань того періоду.

Василь Шкляр, відповідаючи на запитання із залу «Який рецепт зцілення України», зазначив, що у далекі 90-ті він передбачав неминучу участь Донбасу і Криму у розколі України. На його думку, після проголошення Незалежності варто було у цих регіонах держави пропагувати та інтегрувати українську культуру.

«Я пропонував ще тоді відмовитись від Криму і Донбасу бо знав, що силового протистояння не уникнути. Я не є прихильником України від Сяну до Дону і вважаю, що Україні потрібні ті території, де панує український дух. У 21 столітті територію країни не варто вимірювати лише квадратними кілометрами», - зазначив Шкляр.


«Навіщо мені проросійський, до «кісток» просякнутий совком Крим в якому я почував себе як на чужині. Навіщо мені той Донбас , який і надалі підтримує Путіна і проганяє українських воїнів. Я особисто не хочу жити поряд із такими людьми. Я не хочу щоб найкращі сини України гинули за ці території. Та земля не варта їхньої крові і життя», - додав він.

Письменник вважає, що українській владі варто не чекати перемоги у війні, а негайно почати розбудовувати державу, залучати більше інвестицій, покращувати життя людей, а лише потім думати про те як інтегрувати окуповані території.

«Мій знайомий сказав одну хорошу фразу: «Найстрашніше, що може зробити Путін для України – повернути Крим із, яким ми будемо мучитись сторіччями». Справді, приклад інших держав показує, що віддаючи територію, яка не ідентифікує себе як частину тієї держави, до якої вона належить, виграє не той, хто забирає землю, а той хто віддає», - зазначив письменник.

«Фінляндія, віддавши третину своєї території, не втратила нічого. Гляньте, як живуть зараз фіни і росіяни. У часи коли Хрущов дарував нам Крим, СРСР хотіло приєднати до Литви Калінінградську область, але латиші відмовились, бо зрозуміли, що москалі їх швидше русифікують ніж Литва приєднає до себе цю область», - додав він.

Автор залюбки роздавав автографи своїм читачам і фотографувався із ними.

Організатори літературної події - мистецьке об'єднання "стендаЛь" за підтримки ГО "Самопоміч".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тупий він дідуган, нехай краще пище діткам казочки чи віршики... А війна йде за поклади газу сланцового, котрі виявили на Донбасі... Запаси котрих перевищують вдічі поклади російські...
Відповісти
більше казок про сланцевий газ
Відповісти
сам - слухай, а нікому не розказуй
Відповісти
Був на презентації. Відчув Душу справжнього колоритного Українця.
Його душа якого знаходиться десь між лісом і річкою на Черкащині. Так він думає.
А як думаєш ти? Де твою душу можна знайти?
Відповісти
тупо експлуатує тему русофобії та хуторянського націоналізму. Вище не піднявся, Бог не дав.
Відповісти
гарні ноги в дівчини на сцені...
Відповісти
та проза Шкляра -сіра посередність.
Відповісти
Повивелися письменники в Україні...
Відповісти
До www Якби ви i такi як ви в дитинствi читали казочки i вiршики такоi людини, то i вiйни б в нас не було.
Відповісти
навіщо діток труюті такою низькопробністю.
Відповісти
А хтось із націоналістів йому зауважив про абсурдність заяв про Крим і Донбас?
Все ж край УПА...
Відповісти
Заява Василя Шкляра лунає в країні, де російсько-терористичні війська щодня вбивають і калічать наших солдатів і мирних громадян, катують полонених заручників
http://ua.krymr.com/content/article/26907500.html
Відповісти
Останні новини
Шкляр у Луцьку розповів, чому Україні не потрібен Крим і Донбас. ФОТО
12 березень, 2015, 23:05