Секретар Луцькради розповів про результати поїздки у Волноваху. ФОТО

Секретар Луцькради розповів про результати поїздки у Волноваху. ФОТО
Днями делегація Луцької міської ради із робочим візитом відвідала прифронтове місто Волноваху, яке знаходиться у Донецькій області.

Секретар луцької міської ради Сергій Григоренко розповів ВолиньPost про результати поїздки, а також про основні домовленості між двома містами-партнерами.

У першу чергу, Григоренко заявив, що поїздка у Донецьку область відбувалася за власний кошт делегатів. Тобто із міського бюджету не витрачались кошти на цей візит. Автобуси заправляли пальним, яке безкоштовно надали волинські підприємці, а жила луцька делегація у готельних номерах, які оплачувались коштом самих делегатів.

Секретар Луцькради наголосив, що метою поїздки було не тільки навідати військовослужбовців, які дислокуються у Волновасі, але і налагодити тіснішу співпрацю з цим прифронтовим містом.

Луцька делегація привезла гуманітарну допомогу волинським військовим майже на 300 тисяч гривень. За кошти благодійників, політиків та бізнесменів було закуплено продукти, електрогенератори, біноклі, одяг, тощо.

«Ситуація у місті напружена. Адже у Волновасі знаходиться щонайменше 5 тисяч військових. Околиці міста час від часу обстрілюють бойовики. Місцеве населення теж неоднозначне і воно поділяється на три групи. Перша група людей – це ті хто займає нейтральну позицію і їм байдуже в якій країні жити, друга – проросійські налаштовані жителі, третя – проукраїнські групи.

Міський голова Волновахи – проукраїнський і саме завдяки його зусиллям сепаратистам не вдалося втілити загарбницькі плани. Інколи проукраїнські жителі міста силою «пояснювали» сепаратистам, що Волноваха – це Україна», - розповів секретар Луцькради.

Григоренко каже, що прифронтове місто хоч і не зазнало руйнувань і по ньому не ведеться обстріли, але воно зазнало чималих фінансових збитків. Волноваху, переважно, «годувала» залізниця, яка мала чималі прибутки від ремонту вагонів потягів. Автомобільний потік транзитними дорогами впав у 10 разів, з 5 автозаправок функціонує лише одна, всі придорожні кафе закриті.

Також луцька делегація відвідала трагічне місце на околицях Волновахи де у травні 2014 року було підступно розстріляно українських військових, внаслідок чого загинуло 18 військовослужбовців 51-ої окремої механізованої бригади Збройних сил України. На цьому місці було встановлено дубовий хрест, виготовлений волинськими майстрами, який був освячений у присутності луцької делегації.
Місце де загинули українські військові
Місце де загинули українські військові

«Під час усієї поїздки нас охороняло декілька озброєних чоловіків. У момент освячення хреста охорона побачила у бінокль невідому групу осіб, яка знаходилась на відстані одного кілометра. Охоронці були напоготові відкривати вогонь, але на щастя ніякої загрози не було, можливо це просто місцеві мешканці пересувались територією», - мовив Григоренко.

У ході робочих зустрічей міський голова Волновахи Сергій Демченко і мер Луцька Микола Романюк домовились, що у квітні 2015 року на весняні канікули в обласний центр Волині приїде 60 дітей з Волновахи. Вони відпочиватимуть у Луцьку 10 днів, житимуть по родинах і для них готується план святкових заходів, екскурсій, тощо. Також 20 дітей із Волновахи зголосилося взяти до себе на відпочинок місто Кузнецовськ.

Лучани запросили місцевий волноваський музичний колектив, який виконує українські національні пісні, в обласний центр Волині і приблизно у квітні вони дадуть свій концерт.

Сергій Григоренко зазначив, що така поїздка, коли два міста України тісно співпрацюють є показовою для інших областей країни. Такий обмін досвідом відбувається на найвищому державному рівні. Адже за словами Григоренка поїздка у прифронтове місто не відбулось якби народний депутат України Ігор Лапін та нардеп від Волноваського округу Дмитро Лубінець тісно співпрацювали між собою. Вони невдовзі у стінах Верховної ради дадуть спільну прес-конференцію і будуть закликати міста західної і центральної України добровільно брати собі у партнери східні регіони.

«Якщо крім Луцька ще 10-15 міст тісно співпрацюватиме з східними містечками. Нам варто проводити обміни у сфері культури. Це «зшиє» Україну. Адже нас гарно зустріли, люди були привітними. Ми розповіли про наше місто, показали невеличкий фільм про Луцьк.

Але все одно «дух» війни у Волновасі присутній. Вікна в адмінбудівлях досі заставлені мішками з піском, скрізь військова техніка, маса людей із зброєю. Але де не де можна побачити озеленені скверики, парк де люди відпочивають. Навколо Волновахи порожні села. Освітлення майже немає, дороги розбиті військовою технікою вщент», - мовив секретар Луцькради.
Мішки з піском на вікнах райдержадміністрації
Мішки з піском на вікнах райдержадміністрації

Наостанок Сергій Григоренко розповів, що настрій у наших бійців радикальний. Вони звичайно втомлені і злі, але кажуть: «Якщо сєпари полізуть то будемо стріляти з різних видів зброї».

«У наших військових було прохання передати вищому керівництву аби техніку на фронт доставляли хоча б неушкодженою і полагодженою. Бо з 8 одиниць справні лише чотири. Іншу техніку хлопці ремонтують власноруч. У них на це часу і можливостей не вистачає, адже професійних механіків на фронтів обмаль. Також бійці незадоволені підготовкою новобранців, яку вони проходять у навчальних центрах. Людей відправляють на війнк фактично не підготовлених. Живуть наші хлопці у землянках, час від часу збивають російські безпілотними і передають вітання своїм рідним і волинським землякам», - резюмував Григоренко.

Окрім того у травні знову планується поїздка луцької делегації у Волноваху, яка привезе гуманітарну допомогу українським військовим придбану за кошти бізнесменів та меценатів.
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації
Сувенір від керівництва Волновахи для луцької делегації

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво, АТО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дійсно хороша стаття про добрі справи деяких наших депутатів. Сподобалося, що Сергій Григоренко доступно та змістовно виклав мету поїздки,журналісту теж плюс.
Відповісти
Брєд, до чого це тут? Хто таку фігню пише? Шо небудь...
Відповісти
Коли хочуть допомогти реально тоді просто допомагають без камер та Фото! Аце звичайний перед виборчий піар!!!
Відповісти
Байдуже піар це для них, чи ні,вони зробили хорошу справу, і що допомогли армії нашій,це головне!!!
Відповісти
"Ситуація у місті напружена. Адже у Волновасі знаходиться щонайменше 5 тисяч військових" - хто клоуна за язик тягнув) а взагалі, після звіту романюка і звіту григоренка, можна зробити висновок, що це робилося для передвиборчої кампанії, хай як там не розповідають, що це не так...он єремеєв з івахівим не голосять же про це поки що..хоча сам факт позитивний
Відповісти
Це піар!!чого ви ?хочете допомогти ідіть воюйте в добровольці!а то на екскурсії їздите!в той час як ізза вас хлопці вмирають шоб ви далі сиділи в своїх панських кріслах і теплих кабінетах !!!
Відповісти
Що небуть, діяльність депутата заключається в тому, щоб місту допомагати, рішення на сесії приймати,війна це дійсно болюча тема для нас, але на війну мають іти навчені цьому люди.
Відповісти
Пропіартесь і ви так! Хто ж вам забороняє?
Відповісти
Вважаю справу депутатів щироюю, байдуже що ви мені люди скажете, а вони молодці
Відповісти
Та кльово все, депутати працюють, крута тема, поїхали помогти військовим, саме те шо людям треба, зрозуміти одного не можу, чого ви люди возмущяєтесь?
Відповісти
Навчені??і хто ж там навчений?забирають всіх!а чого ви навчені?сидіти і штани протирати!
Відповісти
Останні новини
Секретар Луцькради розповів про результати поїздки у Волноваху. ФОТО
19 березень, 2015, 19:03