Волинський екс-нардеп пролобіював закон, який може призвести до стрибка ціни на газ

Волинський екс-нардеп  пролобіював закон, який може призвести до стрибка ціни на газ
Ухвалюючи закон «Про ринок природного газу», парламент регламентував не тільки його лібералізацію і розподіл держхолдингу «Нафтогаз України».

Нові правила створюють передумови для подальшого зростання тарифів на газ, а їхня імплементація ризикує призвести до конфліктів у галузі, - повідомляє Forbes.

З 2012 року, вперше після здобуття Україною незалежності, Кабмін врегулював правовий режим газорозподільних мереж у країні, процедуру їхнього використання і розвитку. Відтоді облгази почали укладати договори господарського відання з Міненерго, яке представляло інтереси держави – власника ГРС. Такий підхід давав облгазам можливість ремонтувати і підтримувати технічний стан газових мереж власним коштом і відображати це у своїй фінансовій звітності.

Тепер же, коли набудуть чинності норми згаданого закону, плата за експлуатацію облгазами державних ГРС на умовах оренди чи концесії ляже на плечі кінцевих споживачів. Тобто суму платежу державі за договором оренди чи концесії буде закладено в тариф на транспортування газу.

Неофіційно це підтвердили в бесіді з Forbes представники кількох облгазів. Вони прогнозують складний перехідний період, який супроводжуватиметься конфліктами між приватними власниками і державою, коли Міненерго приступить до імплементації норм закону «Про ринок природного газу» і почне розривати чинні договори з облгазами на господарське відання ГРС, щоб укласти нові – про оренду чи концесію.

Forbes спробував дізнатися, якими економічними мотивами керувався депутат з пропрем'єрської фракції «Народний фронт» Олександр Ксенжук, лобіюючи свої пропозиції щодо зміни законопроекту «Про ринок природного газу». Але депутат не був доступний для коментаря.

Раніше керівник парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко (екс-нардеп від Ковеля), який є соратником Ксенжука з «Народного фронту», заявляв: важливо ухвалити закон про газовий ринок, щоб зруйнувати монополію Дмитра Фірташа в газорозподільному бізнесі.

Після підписання президентом закон «Про ринок природного газу» набирає чинності з дня опублікування. Але діяти він почне з 1 жовтня 2015 року (крім деяких положень, які починають діяти пізніше). З цієї ж дати дію закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», за правилами якого ринок формувався останнім часом, буде припинено.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: газ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому шеф Гузя Мартиненко - екс-нардеп? Нічого подібного, він діючий.
Відповісти
Микола Мартиненко — народний депутат України останніх чотирьох скликань. У 1998 році обраний за виборчім округом № 21 Волинської області.
Відповісти
Останні новини
Волинський екс-нардеп пролобіював закон, який може призвести до стрибка ціни на газ
10 квітень, 2015, 12:28