На Волині хочуть узаконити правила гри для бурштиношукачів

На Волині хочуть узаконити правила гри для бурштиношукачів
Для того, щоб узаконити видобування бурштину, та запобіганню корупції необхідно удосконалити і ввести в дію новий законопроект.

27 квітня у волинському прес-клубі народний депутат Ігор Лапін презентував проект Закону «Про видобування та реалізацію бурштину» від 26 грудня 2014 року, прийнятий у першому читанні 23 квітня 2015 року.

« На мою думку цей проект дає можливість вибити поняття корупції та криміналітету. Проте тут ще потрібно працювати над моментом кримінальної відповідальності за незаконний видобуток бурштину», - мовив Ігор Лапін.

Натомість помічник-консультант Ігоря Лапіна Юрій Моклиця наголосив на тому що бурштин, впринципі, можна видобувати. Питання в тому, що підходи до видобутку мають відрізнятись, в порівнянні з видобутком інших корисних копалин. За його словами, потрібно акцентувати увагу цього закону на контролі за продажем дорогоцінного каменю щоб протидіяти можливим корупційним схемам.

«Наприклад в законі є графа про первинних надрокористувачів, якими можуть бути комунальні підприємства чи «інші особи», де дозвіл на видобування і отримання інформації про поклади бурштину для комунальних підприємств здійснюються за заявою та безкоштовно, тоді як для «інших осіб» на аукціоні і платно. Це вже не рівні умови гри та, відповідно,особливі умови комунального підприємства, яке ставить його в монополістичні умови», - зазначив Юрій Моклиця.

В цьому законі вказано, що задля законних умов реалізації бурштину будуть створені бурштинові біржі, однак немає прописано пунктів кримінальної відповідальності для тих, хто намагатиметься реалізувати бурштин в обхід цим біржам.

«Парадоксальність нашого законодавства полягає в тому, що, наприклад, цей законопроект, приблизно такий як закон Литви «про видобування бурштину». Ми взяли цей проект і вставили свої корупційні моменти. В кінцевому результаті виходить - що по всьому світу цей закон працює, ну а в нас виникає ряд проблем»,- сказав Віктор Прокопчук, депутат Волинської обласної державної реєстрації.

Віктор Прокопчук теж вважає, що слабким місцем в цьому законопроекті – це продаж та реалізація каменю. Він вважає що потрібно за незаконну реалізацію – покарання, а за законну – якісь бонуси в вигляді заохочень.

«Не дивлячись на те, що ця ситуація загальнодержавного значення, наші громади, бюджет повинні отримувати від цього користь», - сказав начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Олександр Самосик.

Ігор Лапін вважає що до обговорення і удосконалення цього законопроекту потрібно залучати громадськість, щоб разом зробити так щоб цей закон «літав», і врегулював «правила гри» щоб усунути корумпованість і незаконні дії у видобуванні цінного каменю.

Отож, за новим проектом, на видобування бурштину потрібен буде лише дозвіл, видобувати бурштин можуть первинні надрокористувачі (комунальні підприємства або «інші особи»), або старательські артілі (юридичні особи, зареєстровані у форматі повного товариства).

Старателям, в свою чергу, не потрібно ніяких дозволів. Їм достатньо буде підписати договір з первинним надрокористувачем. Реалізацію бурштину здійснюватимуть через бурштинові біржі. Проте, варто обговорювати і удосконалювати цей законопроект, щоб уникнути корумпованості та прогалин в цьому законі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Отож, за новим проектом, на видобування бурштину потрібен буде лише дозвіл, видобувати бурштин можуть первинні надрокористувачі (комунальні підприємства або «інші особи»), або старательські артілі (юридичні особи, зареєстровані у форматі повного товариства). Вопрос к этим умникам на фото!!! Кто будет заниматься восстановлением природного ландшафта,после того когда добытчики уйдут,и оставят после себя лунный пейзаж?????
Відповісти
Ніхто,цього в законопроекті непрописано.Про жодну кримінальну відповідальність там нейдеться.Тоді Маневиці перетворять на Місячний лашафт і скважуть та цеж підприємці заплатили податки у вигляді єдиного податку(350-700 грн) в місяць!!??))) А розмір шкоди природі,яка фактично є невідновлюваною після просто неможливо визначити..Тай боротися з копанням бурштину пропонують найбільші старателі-копателі Лапін та компанія.СОРОМ АДВОКАТУ КРАДІЮ ДЕРЖАВНИХ НАДР(БУРШТИНУ),ТА КРИШУВАЛЬНИКУ БАНДИТІВ_ЛАПІНУ
Відповісти
Да який сором, бабло з неба сипеться...
Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть узаконити правила гри для бурштиношукачів
27 квітень, 2015, 17:59