Танцювальний Луцьк: Анжеліка Арутюнян

Танцювальний Луцьк: Анжеліка Арутюнян
Сьгодні в рубриці Танцювальний Луцьк виконавиця та викладач східних танців Анжеліка Арутюнян.

Анжеліка Арутюнян яскрава виконавиця східних танців, про яку знають не лише на Волині, а й за її межами.

Танці мені завжди подобалися. Скільки себе пам’ятаю, завжди танцювала. Ще зовсім малесенькою, батьки ставили мене посередині кімнати, особливо, коли були гості і казали «ану, потанцюй нам». І я дуже старанно, з серйозним виразом обличчя, намагалась виступати, як на сцені. Отак танці стали невід’ємною частинного мого життя. Взагалі танцями я почала займатися ще з першого класу. Але це все було не серйозно, рік-два, та й все. Були і бальні, і народні, і сучасні.

Саме східними танцями почала займатись на першому курсі в університеті. Майже 90 % усіх східних танцівниць почали займатись саме танцем живота завдяки серіалу «Клон», який був популярний років 7-8 тому. Цей серіал викликав справжній фурор, серед поціновувачів Сходу, особливо у дівчат, які хотіли танцювати так, як головна героїня серіалу Джад. От і я не втрималася. Щось там пробувала сама перед дзеркалом. Щось виходило, щось здавалось, що виходить.

Одного разу в університеті на першому курсі (коли я ще була молода і «зелена») декан факультету попросив організувати концерт до Дня факультету. Я погодилась, так як це мені дуже подобалося, тим більше, що досвід уже був після закінчення училища культури і мистецтв. Але все пішло не так, як хотілося. В останній день багато студентів відмовилося виступати і катастрофічно не вистачало номерів на концерт. От я і ризикнула виступити самій.


Мабуть завжди буду пам’ятати свій перший виступ під пісню Arash «Salamati». Для тих, хто не в курсі, це капітальна попса під яку в принципі не танцюють танець живота, але так як я була аматоркою, то ще не знала цього. Загалом, після виступу всі мене дуже розхвалювали, казали яка я молодчинка, як я гарно зтанцювала і що мені варто далі ними займатись.

Зараз я розумію, як безсовісно вони мене обманювали, але в той час це стало стимулом і рушійною силою, щоб почати займатися цими танцями більш серйозно. Довгий час була самоучкою (десь рік, півтора), вчилась по DVD-дисках, а потім зрозуміла, що вдома я не навчусь професійно танцювати і почала займатися вже у викладачів.

Не буду вдаватись в теорію і розказувати історичні факти, бо це все можна прочитати і в Google. Скажу, що ще з часів фараонів це мистецтво було елітарним. Танцівниці були одними з найповажніших і найбагатших жінок в місті. Я захищала магістерську роботу на цю тему, і продовжую займатись темою арабської культури, навчаючись в аспірантурі.

Мало хто знає що те виконання, яке ми зараз бачимо, не є автентичними арабськими танцями. Слід розмежовувати арабський танець, тобто фольк і танець живота (Oriental Belly Dance), який поєднав у собі ліванський, іранський, циганський, перський та інші танці Близького Сходу.

У 19 столітті, в Голівуді, на екрані, почали з’являтись танцівниці з відкрити животами у блискучих костюмах, і це дало початок тому виду танцю живота, який ми усі знаємо зараз. Це – досить складне мистецтво, і ті, хто вважають, що потрясти сідницями та грудьми немає нічого простішого, то хай приходять на заняття і спробують. Думаю, вони трохи засмутяться. Цей танець складний своєю технікою, не менше, ніж інші танці і щоб навчитись його професійно виконувати треба дуже багато працювати.

Конкурсів, за той час скільки я вже займаюся професійно східними танцями, було багато. Це і Всеукраїнські змагання, Чемпіонати України, Чемпіонат Світу в Чехії, Кубок Білорусії в Бресті.

Найбільше я пишаюсь своєю першою перемогою на Чемпіонаті України в 2012 році серед соло виконавиць в імпровізації і з останнього – Кубок Білорусії, де я виборола друге місце з композицією серед професіоналів та перше місце в імпровізації у Вищій лізі. Було надзвичайно приємно, адже я була єдиною українкою на цих змаганнях і як вже мені після змагань розказали, що за мене вболівало дуже багато білорусів.


Танці «крадуть» час на все інше, і ще й як . Чесно кажучи, інколи своїх друзів я можу не бачити місяць, а то і більше. Тому що постійні тренування кожного дня, поїздки, виступи забирають увесь час. Але з іншої сторони, мої учні і колеги по роботі, де я зараз викладаю танці, теж мої друзі. І роботу свою я люблю. Тому, не буду жалітися на свою долю, я усім задоволена. Єдине, чого б хотілося, то – це, щоб доба мала трохи більше годин, тоді б я встигала ще щось. Але, якщо сильно чогось хочеться, то час можна знайти завжди
Інших видів танців не навчаю.

Єдине, окрім східних, навчаю своїх учениць основам класичного танцю і займаємось стрейтчингом. Бо це ази, які потрібні в будь-яких танцях.

Складніше, мабуть, вчитись танцювати самій. Навчати легко, якщо є до цього хист і бажання. Це надзвичайно приємно, особливо, коли бачиш результат. Я навчаюсь разом із своїми учнями, постійно сама пробую щось нове і одразу навчаю їх. Це цікаво і мені, і їм. Дуже часто і вони мене теж навчають. Навчають в першу чергу бути педагогом, психологом, мамою.

У всіх різні характери, різні погляди, тому хочеться з усіма знайти спільну мову. Не люблю цих радянських стереотипів, що до викладача потрібно звертатись на «ви» і по-батькові. Усі, і малявочки і дорослі, говорять до мене на «ти» і я стараюсь стати для них подругою, в першу чергу. Хоча, якщо чесно, інколи через це важко на них сваритися.

Для мене найбільше табу у танцювальній сфері – це крадіжка чужого номера. Не розумію багатьох керівників та тренерів, які копіюють чужу хореографію і ставлять її своєму колективу. По-перше, це соромно, значить ти – не надто досвідчений танцівник, якщо не можеш придумати свою композицію. А по-друге, це ж навіть дуже цікаво придумувати номер, особливо його процес, коли, як пазлик, воно складається в щось єдине. Обожнюю це відчуття.

На даний момент танці займають, мабуть, перше місце в житті. Так як поки я не одружена і не маю дітей. Хоча, не буду зарікатись, що так і залишиться, якщо мій сімейний стан зміниться. Адже сім’я завжди має бути на першому плані.

Якщо чесно, я дуже жалію, що не є універсальною танцівницею. Мені б дуже хотілося займатися контемпом, бальними танцями, навіть брейк-дансом в свій час хотіла займатися. На жаль, часу вистачає тільки на східні танці. Хоча, своїм ученицям я даю основи класичного танцю, трішечки стараємося розбавляти тренування чимось сучасним.

Мені ніколи не подобається, як я танцюю. І на змаганнях завжди дивуюсь, коли займаю якесь призове місце. Скажу просто, щоб навчитись танцювати будь-якому стилю танцю, треба багато працювати і мати велике бажання. Я своїм учням завжди кажу: що ви маєте бути жадібні, вам має бути завжди мало тренувань, займатись вдома, на вулиці. Тоді і буде якийсь результат.

Відкрию секрет, як я вчилась танцювати. Може, хтось подумає, що я несповна розуму, але я фанат своєї справи, тому, може так воно і є, в якійсь мірі. Я танцювала скрізь: в ліфті, якщо їхала одна, йшла на кухню не звичайною ходою, як усі нормальні люди, а різними танцювальними проходками, танцювала на перервах між парами, у ванній кімнаті, поки стікала вода. Може це здасться дивним, але через величезне бажання навчитися, мені було все одно, що подумають інші. Хоча, мої батьки, друзі та одногрупники це розуміли, звикли і вже не дивувалися.

Паралельно із східними танцями, 7-8 років тому, я ще й почала займатись у театр-студії «Гармидер». На той час він був при Волинському державному університеті імені Лесі Українки. Зараз це вже театр, який має звання Народного і знаний не тільки в Луцьку, а й далеко поза межами України, так як ми неодноразово їздили на міжнародні фестивалі в Польщу, Білорусію, Латвію, Литву, Естонію та ін.

Також люблю подорожі, мрію навчитись кататись на велосипеді і вечорам кататись на ньому по околицям нашого дуже гарного міста. Люблю готувати, правда це мені рідко вдається, бо зовсім немає часу.

Люблю автомобілі, це мабуть мені дісталось у спадок від тата. Він займався автомобілями, постійно їх складав, ремонтував. Тому запах машинного масла і бензину я знаю і люблю з раннього дитинства. Мрію нарешті вже купити своє авто.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка АнДжеліка? Таокго імені нема. Анжеліка (Анжела).
Відповісти
молодець!!! Так тримати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
На вас чекає вірменія
Відповісти
Слова людини, котра дійсно любить свою справу і вкладає в неї свою душу. Бажаю творчих успіхів, побільше учениць.
Відповісти
Але ж вона і страшна! А що буде після 30 років?
Відповісти
Ну, відать ти, Натаха жирна і стара, шо так бісишся. Не завідуй!!
Відповісти
Ну, відать ти, Натаха жирна і стара, шо так бісишся. Не завідуй!!
Відповісти
Заздрісна ти....Натаха...
Молодець, Анжела!!!!!
Відповісти
Ти супер!!!!ми пишаемось тобою!!!!
Відповісти
Анжела, просто молодець!!! Так тримати!!!
Відповісти
Ми пишаемось тобою!!!Ти най-най-найкраща!!!!
Відповісти
Ти дуже талановита людина, ніколи не здаєшся, йдеш вперед, та досягаєш високих результатів!!! Я дякую Богу, що знайома з тобою та є твоєю ученицею!!!;*
Відповісти
Я горжусь Тим що ти мій тренер!!!!!
Відповісти
То перше фото невдале, фотограф був не дуже. А виглядає вона значно молодше своїх років, між іншим! І дуже симпатична! )
Відповісти
Світом правлять двоє - один все знає, інша всіх давить... Як це чудово помітно стосовно не лише до моделей, а й до фотографів :)
Відповісти
Круто!) Молодчинка)Так тримати!) Ти прекрасний тренер)
Відповісти
Анжела ти молодчинка і майстер своєї справи! приємно тренуватись під твоїм керівництвом) так тримати і надалі яскравих перемог в професійній діяльності та, звичайно, в особистому житті!!!
Відповісти
Так чарівно.
Відповісти
здрствуйте анжеліка я прочитала про вас і мені дуже понравилось ти права якщо людина дуже сильно хоче чогось досяхти то не треба остонавлюватись треба іти в перет, якщо хтось хоче красіво професіонально танцювати то треба в танці вкладувати душу багато танцювати я вже вчусь в коледжі ія танцюю в гуртожетку, мене вчора дуже сильно вмовляли аби я тацувала а я в ітогі пішла в кімнату але коли я вчора танцувала то моя сестра їх гукнула і хлопця я застидалась але я взяла себе в руки і почала танцувати вони сказали що їм понравилось але я їм не повірила, потом так получилась я танцувала перед своєю подругою машою я в той танець вклала свою душу я сильно старалась її понравелось як я танцую але мені не понравелось, і мене хтось зняв на відео з вікна я геть не представляю як він зміх зняти мене на відео бо він знімав відео з двору через вікно я відь була на п'ятому поверсі авідео то бачила моя сестра, тепер я дуже сильно боюсь що з мене будут ржати бо він виклав відео в ют юб, і то відео бачили багато студентів які живуть в гуртожетку, але вони мені хлопали всі коли я вийшла з кімнати мені кажеться що вони іздівалися надімною мені справді не подобається як я танцую шкажіть що мені робити вірити їм чи ні.
Відповісти
Мені здається, що вам ліпше танцювати і у жодному разі не писати!
Щойно помітив, що я вас також похвалив, Дарвін, що сказати )
Відповісти
Останні новини
Танцювальний Луцьк: Анжеліка Арутюнян
30 квітень, 2015, 13:00