Волиняни заборгували за газ 64 мільйони гривень

Волиняни заборгували за газ 64 мільйони гривень
На кінець опалювального сезону жителі Волинської області накопичили 64,4 мільйона гривень боргів за природний газ. Порівняно з початком опалювального періоду ця цифра збільшилася на 12,5 мільйона.

Зростання боргів за газ більше, ніж на 24% безпосередньо пов’язане з різким підвищенням ціни та зниженням соціальних нормативів споживання газу у жовтні 2014 року. З 1 квітня 2015 року ціна знову зросла – цього разу майже в 6 разів, повідомляє прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

«Найбільше проблем з оплатою палива у власників великих будинків, які не могли раніше претендувати на державні компенсації. Але тепер майнових обмежень нема, тому варто поспішати з розрахунками за газ, адже боржникам субсидій не надають», - сказав заступник голови правління Андрій Карпомиз.

Втім Кабмін 29 квітня оприлюднив Постанову №237, якою вчергове вдвічі зменшує норми споживання природного газу. Тепер споживачам без лічильника розраховуватимуть споживання газу так: плита газова за наявності гарячого водопостачання - 3 куби на 1 особу, плита газова без гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 4,5 куба на 1 особу, плита газова і газовий водонагрівач – 9 кубів за 1 особу.

У такому підході є ситуативна вигода для споживачів без лічильника і знищення мотивації його ставити. Однак нарахування обіцяних державних компенсацій за спожитий газ буде суттєво зменшено, оскільки пільги та субсидії покривають лише встановлені нормативи. Це означає, що накопичення боргів буде продовжуватися, бо все, що спожито понаднормово, споживач сплачує самотужки і за повною вартістю.

Довідка

На сьогодні субсидії отримують понад 86 тисяч волинян, але після зміни порядку їх надання ця кількість може зрости щонайменше у 3 рази. ПАТ «Волиньгаз» власним коштом виготовив для своїх клієнтів 137 тисяч бланків заяв і декларацій, які треба лише заповнити і подати до місцевих управлінь соціального захисту населення.

Детальнішу інформацію про стан особового рахунку, порядок нарахування пільг і субсидій можна дізнатися у Контакт-центрі ПАТ «Волиньгаз» за номером (0332) 280 104 або на корпоративному сайті компанії vl.104.ua.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ці борги мають оплатити ті хто зробив Волинян злиднями заради свого европейського майбутнего.а простим людям воно не світить
Відповісти
Підніміть людям зарплати, люди на межі зриву...
Відповісти
Останні новини
Волиняни заборгували за газ 64 мільйони гривень
30 квітень, 2015, 14:02