Шиба хоче, аби вивіски у Луцьку стали більш українськими

Шиба хоче, аби вивіски у Луцьку стали більш українськими
Депутатська комісії Луцькради хоче, аби місцева влада ретельніше ставилася до оформлення і друку вказівників, вивісок, реклами, повідомлень і оголошень державною українською мовою і не робила у них помилок.

Відповідні вимоги 19 червня рекомендувала схвалити в проекті рішення, яке ініціював депутат Богдан Шиба, комісія з питань освіти, науки, культури, мови.

Відповідне рішення, на думку депутатів, у випадку його схвалення буде сприяти розвитку української мови.

«Заяви, які ми приймаємо, – вони важливі. Але вони ні до кого. Бо на них ні Президент, ні Кабінет Міністрів, очолюваний Азаровим, ні Верховна Рада, яка протягує тихенько таким підпільним шляхом антиукраїнські закони, не реагують відповідним чином», - пояснив Шиба.

У проекті рішення йдеться про те, щоб «роботу місцевих органів державної виконавчої влади, виконавчих органів місцевого самоврядування, керівників державних і комунальних підприємств, організацій і установ на території міста Луцька в частині виконання конституційних положень щодо всебічного розвитку і функціонування української мови є недостатньою і такою, що не відповідає вимогам і загрозам сьогодення».

Відтак, пропонується дати доручення виконкому у тримісячний термін розробити і ухвалити необхідні розпорядчі документи щодо розвитку мови і забезпечити їх виконання.

А саме пропонується ретельніше ставитися до оформлення і друку вказівників, вивісок, реклами, повідомлень і оголошень державною українською мовою, музичного оформлення і супроводу масових заходів, дозвілля у закладах ресторанного типу, маршрутному транспорті державною українською мовою.

Також пропонують провести конкурси на краще знання мови серед не лише учнів шкіл чи студентів, а й тих, хто вже відучився.

Зауважимо, що формулювання про визнання діяльності органів влади по захисту мови незадовільною викликало дискусію серед депутатів.

Наприклад, обранець Анатолій Бірюков пропонував пом’якшити його, вживаючи вислів «звернути увагу органів місцевої влади» замість запропонованого.

Однак, зі слів Шиби, викладений варіант виписаний у рамках чинного законодавства. Зрештою, як саме описати текст рішення – вирішуватиме рада.

Окрім цього, пропонується звернутися до народних депутатів України Миколи Томенка і Арсенія Яценюка про невідкладні підготовку та внесення для розгляду і прийняття Верховною Радою України законопроекту «Про всебічний розвиток та функціонування української мови».

«Це звернення до народних депутатів, які представляють об’єднану опозицію, щоб Верховна Рада, зокрема опозиційна, перейшла від політики, тактики і стратегії захисту до стратегії наступу», - зазначив Шиба.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мова, Шиба
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Шиба хоче, аби вивіски у Луцьку стали більш українськими
19 червень, 2012, 17:15