Як благодійні фонди допомагають вигравати вибори?

Як благодійні фонди допомагають вигравати вибори?
Українські політики і представники великого бізнесу активно створюють благодійні фонди, щоб заручитися підтримкою виборців.

В кінці березня 2012 року було засновано фонд Сергія Тігіпка. До кінця року на розвиток соціальної сфери сіл політик має намір витратити 1,2 млн грн, пише ТСН з посиланням на "Фокус".

Влітку 2011 року свої фонди також організували старший син президента Олександр Янукович та нардеп-регіонал Валерий Бондик.

Активізував благодійну діяльність і Борис Колесніков, фонд котрого за перше півріччя 2012 року витратив більше 14 млн грн. – на 3 млн більше, ніж за весь 2011 рік.

"Ставки вітчизняних філантропів збільшуються. Якщо раніше мова йшла про мільйони гривень на рік, то зараз – про десятки. Нормальний показник – приблизно 10% від легальних доходів", - наголошує на новій тенденції політолог Вадим Карасьов.

Окрім долучення до вузького кола меценатів, подібна щедрість гарантує власникам фондів і довгострокові дивіденди у вигляді рейтингу.

За підрахунками Карасьова, фонд з бюджетом до 100 млн грн на рік гарантує своєму власнику 5-10 додаткових відсотків через 2-3 роки активної діяльності.

Наприклад, філантропічна діяльність, згідно з декларацією Петра Порошенка за 2011 рік, істотно вдаряє по його гаманцю: при заробітку 87 млн грн. 21,5 млн грн. використано на благочинність.

За перший квартал 2012 року Порошенко на благодійність витратив 3 млн грн, у той час як Колесніков за той же період витратив у 5 разів більше.

За ці гроші, на думку політолога Віктора Небоженка, обидва міністри отримали відчутні дивіденди. Порошенко, після відкриття фонтанів у Вінниці заробив гарантований мандат нардепа від рідного мажоритарного округу на наступних парламентських виборах.

Головне, обидва вони закріпилися у компанії великих меценатів, а не просто олігархів, віддавши велику частину задекларованих доходів на благодійність: Порошенко- 28%, Колесніков -7%.

Як відомо, ряд благодійних фондів активізували свою діяльність і на Волині. Це, зокрема, фонд Ігоря Палиці "Новий Луцьк", фонд Степана Івахіва, фонд Ігоря Єремеєва "Волинська родина", фонд Бориса Клімчука "Рідна Волинь" тощо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як благодійні фонди допомагають вигравати вибори?
22 червень, 2012, 11:28
Міліція відбирає патрони
22 червень, 2012, 11:04