У Луцьку представили унікальні малюнки європейської архітектури. ФОТО

У Луцьку представили унікальні малюнки європейської архітектури. ФОТО
У Волинському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Європейська архітектурна спадщина крізь призму творчості Наполеона Орди (1807-1883)».

Виставку «Європейська архітектурна спадщина крізь призму творчості Наполеона Орди (1807-1883)» організували Волинський краєзнавчий музей, управління туризму та промоції Луцької міської ради спільно з Національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець».

Гості музею змогли побачити на виставці картографію діяльності художника, зокрема його маєток, об’єкти культової архітектури, втрачені об’єкти палацового та оборонного зодчества, об’єкти культової архітектури, реставрація яких відбулася з використанням робіт Наполеона Орди: Андріївська церква в Києві, костел Святого Іоанна Предтечі в Білій Церкві та інші.

За словами організаторів, у фондах музею зберігаються літографії Наполеона Орди з зображенням пам’ятних місць України, в тому числі Волині, Білорусі, Литви, Польщі. Переважна більшість цих пам’яток тепер має інший вигляд, а деякі з них назавжди втрачені, тому малюнки художника часто єдине зображення об’єктів, що є свідками минулих часів.

Загалом, збірка робіт художника налічує 40 літографій. Більшість з них виставляються для огляду вперше.

Довідка: Наполеон Матеуш Тадеуш Орда – білоруський і польський літератор і композитор, музикант, художник, скульптор, педагог.

Унікальні малюнки Наполеона Орди були літографовані Алоїзом Місуровичем у Варшаві, видані власним коштом художника в останній чверті XIX століття і зібрані в Альбом краєвидів Гродненської, Ковенської, Віленської, Волинської, Подільської, Київської, Вітебської і Могильовської губернії у трьох серіях.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку представили унікальні малюнки європейської архітектури. ФОТО
04 червень, 2015, 14:40