У Луцьку придумали, як можна оплачувати проїзд у громадському транспорті через смартфон. ФОТО

У Луцьку придумали, як можна оплачувати проїзд у громадському транспорті через смартфон. ФОТО
Волинські умільці із підприємства «Візор» розробили нову систему оплати за проїзд у громадському транспорті, спроектувавши і зробивши перший макет нового пристрою під назвою «Валідатор».

Він виконуватиме функцію всім відомого компостера і оброблятиме дані щодо пасажиропотоку у транспорті, оплати проїзду, а також дотримання водієм графіку руху.

Крім того, нова система оплати проїзду передбачає абсолютно інший зразок проїзних квитків, а також пластикових smart-карток із вмонтованими чіпами. Новинкою для лучан може стати і те, що за проїзд вони матимуть змогу оплачувати через мобільний телефон.

Директор приватного підприємства «Візор» Степан Чухрій в екзлюзивному інтерв’ю ВолиньPost детальніше розповів про можливі технічні інновації у транспортній галузі міста.

Він зазначив, що близько року його підлеглі працювали над розробкою «Валідатора» і перший макет такого пристрою частково був видрукований за допомогою 3D-принтера. Крім того розробники вже встигли протестувати нову розробку і створили для неї відповідне програмне забезпечення.

Завдяки йому у вільному доступі буде знаходитись інформація про те, скільки пасажирів зайшло у громадський транспорт на тій чи іншій зупинці, а також фіксуватиметься, яким способом оплати за проїзд користувалися пасажири.

«Мета створення нової системи оплати за проїзд у Луцьку – вивести з «тіні» гроші, які не обліковуються і відповідно не йдуть у бюджет міста. Ми рухаємося до Європи, а тому навіть транспортна система у місті повинна бути злагодженою, транспорт повинен рухатись за графіком, а кошти за проїзд мають бути направленими за призначенням.

Електронний компостер «Валідатор» - це абсолютна наша розробка, яка не має аналогів у світі. Новий проїзний квиток матиме на звороті штрих код, який наноситиметься спеціальною грошовою фарбою привезеною з Англії», - мовив Чухрій.

Окрім того планується, що квитки та smart-картки на проїзд у громадському транспорті продаватимуться на зупинках громадського транспорту, а також у кіосках з пресою.

Відповідно потреба у кондукторах для Луцького підприємства електротранспорту відпаде і це, на думку Степана Чухрія, дасть змогу зекономити ЛПЕ майже 400 тисяч гривень, які витрачають на оплату праці кондукторів щомісяця. Але кількість контролерів повинна зрости. Адже у Європі причиною того, що майже усі пасажири платять за проїзд є високі штрафи за безквитковий проїзд.

«Продвинуті» користувачі сучасних гаджетів зможуть без проблем оплачувати за проїзд у транспорті через мобільний телефон. Мобільна оплата проїзду включає в себе різні способи оплати, які вибирає пасажир: платіжних систем мобільних операторів; SMS-оплат мобільних операторів; сайту для мобільної оплати проїзду: mobile-mak.lutsk.ua; створеного додатоку (програми) для операційних систем мобільних телефонів: Android, Windows Phone, iOS.

Також при проведенні контролю на маршруті контролер спеціальною технологічною карткою блокує роботу усіх «Валідаторів» та автокомп’ютера. Пасажир пред'являє прокомпостований в «Валідаторі» квиток або активовану smart-картку.

Контролер візуально визначає справжність квитка та перевіряє друковану інформацію, або на електронному пристрої контролера (ЕПК) перевіряє наявність активації в транспортному засобі пред’явленої smart–карти. Для перевірки оплати за допомогою мобільної оплати проїзду пасажир має пред'явити SMS-повідомлення з кодом підтвердження оплати проїзду.

«У нас вже запущена робоча версія програми, яка працюватиме разом із «Валідаторами». Ми чекаємо від міської влади, що вони запровадять нову систему оплати за проїзд. Ми вкладаємо у розробку цього пристрою власні кошти, і вже за тиждень буде готовий повноцінний апарат. Як тільки відповідні рішення прийме сесія Луцької міськради, ми готові до масового виробництва «Валідаторів».

Хочу наголосити, що закуплятися вони будуть не за кошти міського бюджету, а за кошти перевізників, тому що маршрутки - це їхня приватна власність. Для перевізників наш пристрій коштуватиме близько 300 доларів, і вони щомісяця повинні платити нашому підприємству 126 гривень з одного транспортного засобу за користування модульною системою», - заявив директор «Візора».

Степан Чухрій зазначив, що від міської влади вимагається лише організація впровадження нової системи оплати проїзду, розробка остаточних зразків проїздних квитків, які включатимуть і пільгові категорії пасажирів і визначити, чи квиток буде одноразовим, чи діятиме впродовж певного часу.

Чухрій також запевнив, що така інновація аж ніяк не вплине на підвищення проїзду у громадському транспорті, тож лучанам не варто боятися чергових змін вартості проїзду у маршрутках чи тролейбусах.

«Перевізники самі зацікавлені аби облік коштів здійснювався по-іншому. Нерідко трапляється, що водій багатший за самого перевізника, на якого працює. Власник маршруток не порахує нормально свої прибутки, бо не знає точну кількість пасажирів, яку перевозив його транспортний засіб. У перевізника зростуть доходи і водії перестануть красти гроші із каси, яку він назбирав за робочий день. Чим більші доходи у перевізників - тим вищі податки вони сплачують, то ж місто лише виграє, запровадивши нову систему оплати за проїзд у громадському транспорті», - мовив керівник підприємства «Візор».
Зразок нового квитка
Зразок нового квитка
Зразок нового квитка
Зразок нового квитка

Павло ШОСТАК, ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 27
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бугага
Відповісти
візор - це повна лажа і непотріб, подивіться на їх "дітище" - МАК
Відповісти
Панянка на фото гарненька!
Відповісти
То, певно, дорога моделя з Лемберга чи Варшави.
Відповісти
Питання, якщо я підпадаю під недієздатну категорію людей( інвалід зору) , або я старий пердун, в мене є пенсійне і все, мені теж треба квиток той компастувати чи як мені їхати?
2.) На вулиці злива , ллє як з відра, прямо як 15.06.2015, і тут маршрутка, я забігаю, і забув дома телефон і той електронний ваучер, як мені бути?
Відповісти
голову ще десь оставити, всерівно не треба
Відповісти
не переживай, тоді можна буде показати те саме посвідчення
2)зазвичай квитки можна купити в водія або на кожній тролейбусній зупинці
Відповісти
Якщо ти старий пердун, то сиди вдома.
Відповісти
А скільки кондукторів звільнять, щоб Візор заробив? Про гроші переживають,а про зручність для пасажирів подумали?
Відповісти
повна лажа... ніхто і ніяких квитків купувати не буде, от побачите... а власники маршруток, повинні наймати кондукторів з касовими апаратами, видавати квитки і платити нормальну зарплату водіям - щоб не крали виручку
Відповісти
Поставлять турнiкети як в Москвi - не проплатиш не зайдеш.
Відповісти
Хахахахахаха! Ржу не можу! Рік працівники розробляли "нашу власну розробку"!!! Я кожен день користуюся таким ноу-хау якому "не має аналогів у світі". Краще нехай частіше виїжають зі своєї Потебні на світ подивитися. Придумали велосипед і тепер побіжать з міського бюджету гроші клянчити. Все для нас!
Відповісти
То вбива наповал - "не має аналогів у світі".
Село над рiчкою.
Точно крастимуть грошi з б`юджету за вiдкати.
Відповісти
вже зробив "МАК", збив бабло з власників маршруток, бабло - закінчилось, придумали як ще збити, через різ виявиться що є щось краще, знову по 300 доларів...
Відповісти
це точно!!! вже ... незнають як нажитись... приперло....на відпочинок по-крутому не вистачає. А нехай сядуть гниди на 1200 грн.в місяць і буде тобі смартфон по європейськи.
Відповісти
у всій європі давно вже таке працює, то навіщо аридумувати велосипед.... хм.. іді...ото...
Відповісти
розробка... НЕ СМІШІТЬ...
Відповісти
ахаха і ще раз хаха
далі назви "ВАЛІДАТОР" читання не пішло
то типу з валідолом якось пов"язано?
Відповісти
Валідол + Термінатор
Відповісти
Ідея хороша, але ж...
Нема аналогів у світі?????!!! В світі, Карл!!!!
Відповісти
хай спочатку такий апарат в тролейбусах поставлять і видадуть пільговикам електронні ваучери з державною компенсацією проїзду (адресна допомога про яку говорять років з 7-8 останніх), а не тибзять мільйони гривень щороку нібито перевозячи мільйони пільговиків
але це не вигідно владним мужам, бо у нерегульованому процесі компенсацій легше красти
Відповісти
Якщо пасажир не буде мати квитка або картки можна купувати квиток у водія. Це нормальна європейська практика. А на рахунок європейського обладнання, воно буде коштувати по європейськи, не 300 дол. а 1000 і навіть більше.
Відповісти
Якщо будуть ставити таке "ноу-хао" то хай не забувають про задні древі які знаходяться у транспорті...ато буде "весело" пхатися через весь люд на передні двері щоб пропікатись.../ особливо з ранку коли весь народ їде по своїх спрвах.../
Відповісти
звертаюсь до влади міста! в луцька є прекрасне місто-партнер жешув, де дана система діє не перший рік. закликаю звернутись до поляків, хай поділяться досвідом, помилками, проблемами,які виникали і як їх вирішували, бо ці горе винахідники нароблять...
наша розробка - добавити нічого
Відповісти
а ще нехай придумає Візор систему смарт-дупа, бо вже незнають як на нас нещасних заробити.
Відповісти
Я не розумію такої дурної паніки.
Я обома руками за!
Не прийдеться стовбичити біля водія випрошуючи здачу, водій не відволікатиметься, кожен сам себе контролюватиме.

Бажаю успіхів у втіленні!
Відповісти
Ідея хороша, нажаль, в Луцьку її зараз втілити не вдасться. Для цього потрібно, щоб був один перевізник. А так як вони будуть між собою гроші ділити, якщо я квиток купив не в водія, а на зупинці наприклад?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку придумали, як можна оплачувати проїзд у громадському транспорті через смартфон. ФОТО
15 червень, 2015, 19:11