Єремеєв вважає, що добровільне об'єднання громад перетворилося в авторитарне. ВІДЕО

Єремеєв вважає, що добровільне об'єднання громад перетворилося в авторитарне. ВІДЕО
Волинський депутат Ігор Єремеєв вважає, що добровільне об'єднання громад перетворилося в авторитарне.

Про це він заявив з трибуни ВРУ сьогодні, 16 червня.

Текст виступу нардеп розмістив на своїй сторінці у Facebook:

"В лютому 2015 року після тривалого обговорення прийнятий і набув чинності Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Під такою благородною назвою фактично була анонсована реформа адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування.

Уряду пропонується зменшити в 10 разів кількість територіальних громад, об’єднавши кілька громад в одну. І якщо для міських жителів процес реформування пройде практично безболісно, то сільських мешканців очікують «болючі сюрпризи».

Депутати-мажоритарники, які обиралися на округах про це добре знають і говорять вже давно.

Так, на початку року сільські громади вже зробили фінансово «беззубими» і забрали від них всі кошти на освіту й медицину, які спрямовувалися з державного бюджету. Так стартував перший етап реформи. Тепер беруться до формування нових територіальних громад. І тут ще більше «мін уповільненої дії». Адже критерії для такого формування обрані досить не зрозумілі. Наприклад:

- Загальноосвітня школа може функціонувати в селі, якщо там проживає не менше 250 дітей.
- Cтаціонарна лікарня має функціонувати лише в адміністративній одиниці, де проживають не менше 150 тисяч людей, а відстань до неї не може перевищувати 100 км.

До чого це призведе? Хто знає справжню ситуацію в сільській місцевості по різним регіонам України, добре знає, що подібні вимоги зроблять просто не можливим доступ селян до медицини і освіти. Приміром, як забезпечити максимальні 30 хвилин часу школярам із далеких сіл для доїзду до навчального закладу в новому центрі громади? Адже в багатьох селах навіть відсутній транспорт для перевезення школярів. А поїздка до лікарні за 100-200 км взагалі може вартувати пацієнту життя!

Отже, реформа адміністративного устрою, децентралізація, які пропонується провести під гаслами доступності та повсюдності публічних послуг можуть дати зворотній результат.

Під час об’єднання територіальних громад постають також проблеми меж населених пунктів. Сьогодні юрисдикції місцевих рад поширюються лише на землі в межах села, селища, міста. Для забезпечення повсюдності місцевого самоврядування треба передати в цю юрисдикцію прилеглі сільськогосподарські землі. Але тоді постає необхідність розмежування юрисдикції цих утворень та рад сусідніх поселень. А сьогодні більшість сіл та селищ практично не мають юридично оформлених меж.

Загалом уся розгорнута в нашій країні кампанія децентралізації у формі добровільно-примусового об’єднання територіальних громад нагадує реформу з укрупнення колгоспів та сільських рад в 60-х роках 20 століття, багато з яких у подальшому вимерли.

Наша депутатська група звертається до коаліції: припинити популізм та піар на пустопорожніх законопроектах та вигаданих інформприводах. Замість виступів на ТБ камери, поїдьте в села до людей, поспілкуйтесь, нехай у очі вони вам скажуть, що думають про подібні ПСЕВДОреформи. Може, тоді кожен депутат у цьому парламенті зрозуміє, що до питання адміністративно-територіальної реформи потрібно повернутися і ще раз визначити чіткі критерії її реалізації".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Єремеєв вважає, що добровільне об'єднання громад перетворилося в авторитарне. ВІДЕО
16 червень, 2015, 12:43