Апеляційний суд Львова ухвалив рішення щодо виплати учасникам АТО. ВІДЕО

Апеляційний суд Львова ухвалив рішення щодо виплати  учасникам АТО. ВІДЕО
Апеляційний суд міста Львова задовольнив апеляцію Західного територіального управління Національної гвардії і визнав законними виплати, які отримали військовослужбовці за участь в АТО.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні у вівторок, 16 червня, пише "ZIK"

5 лютого Львівський адміністративний суд задовольнив позов Військової прокуратури щодо, як стверджували в прокуратурі, незаконної виплати грошової винагороди за участь в антитерористичній операції.

Судовий розгляд стосувався виплат 18 військовослужбовцям Західного територіального управління Нацгвардії. За даними прокуратури, їм переплатили загалом 20 512 гривень.

Спір виник навколо трактування положень постанови Кабінету Міністрів №158 від 4 червня 2014 року, відповідно до якої військовослужбовці в зоні АТО мали отримувати «не менше як 3 тисячі гривень у розрахунку на місяць». У Нацгвардії наполягали на тому, що ці 3 тисячі гривень не діляться пропорційно на кількість календарних днів, а є «мінімальною гарантованою сумою».

Натомість, як заявив начальник відділу Військової прокуратури Західного регіону Євген Гладій, виплати здійснюють з розрахунку на місяць, і «не може та особа, яка провела в АТО два-три дні в місяць, і та яка провела 30 днів, отримувати однаково по 3 тисячі гривень».

У Нацгвардії зазначили, що «фактів відряджень на два-три дні не було».

«Прокуратура обрала для перевірки період липень-серпень-вересень 2014 року. Але військовослужбовці відряджалися в АТО з 17 липня до 4 вересня. Календарно це 48 діб. Вони припадають на три місяці», – повідомив начальник фінансового відділу Західного територіального управління Національної гвардії Володимир Шутенко.

Під час сьогоднішнього судового розгляду прокурор Євген Гладій подав клопотання про перенесення засідання до отримання роз’яснення з Мінфіну щодо трактування положень постанови №158. За словами прокурора, з відповідним листом до міністерства звернулася Держфінінспекція.

Суд це клопотання відхилив і за результати розгляду справи задовольнив вимоги Західного територіального управління Національної гвардії України. Касаційну скаргу прокуратура може подати впродовж 20 днів у Вищий адміністративний суд.

«Це рішення додало нам упевненості, підвищило наш моральний бойовий дух», – заявив у коментарі журналістам Володимир Шутенко.

«Ця справа мала серед наших військових великий резонанс, і я вважаю, що тепер військові, які перебувають у зоні АТО, можуть зітхнути з полегшенням, оскільки гарантовані державою права захищені», – зазначив офіцер юридичного управління ГУ Нацгвардії Роман Северин.

Також він додав, що сьогодні вдалося уникнути небезпечного прецеденту, який міг торкнутися багатьох інших учасників АТО. І хоча питання виплат військовослужбовцям на сьогодні вже є значно краще врегульоване новою постановою Кабміну (№24 від 31 січня 2015 року), але постанова №158 залишилася чинною в частині нарахувань для цивільних працівників в АТО, зокрема, це стосується водіїв.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А нашим чоловікам теж платять в АТО тільки по 100 грн за добу. Ризикуй життям за такої смішної виплати. Звичайно, головне, щоб живий залишився.
Відповісти
Останні новини
Апеляційний суд Львова ухвалив рішення щодо виплати учасникам АТО. ВІДЕО
17 червень, 2015, 04:27