Луцькі «свободівці» вважають, що KIA Fan Fest – це наступ на українство

Луцькі «свободівці» вважають, що KIA Fan Fest – це наступ на українство
У Луцькій міській раді посварилися через проведення у місті дійства KIA Fan Fest – місцеві «свободівці» обурені, що матчі транслюються російською мовою.

Позицію фракції «Свобода» озвучив 26 червня під час сесії депутат Луцької міської ради Святослав Боруцький.

Він нагадав, що 21 червня у Луцьку стартувало футбольне свято.

«Однак цей невчасний подарунок від KIА ще раз показово підтвердив факт дискримінації українців та української мови у власній державі. Лучани змушені слухати телевізійні трансляції матчів «Євро-2012» російською мовою – мовою колишнього окупанта України. Така ситуація є абсолютно неприпустимою і свідчить про дискримінацію українців за мовною ознакою у своїй власній державі, порушення їх конституційних прав і свобод, штучне нав'язування російської мови.

Нас глибоко обурює позиція міського голови Луцька Миколи Романюка та відповідних виконавчих структур міської влади, які мали б відстоювати право на україномовний інформаційний простір в обласному центрі Волині.

За мовчазного потурання і абсолютної байдужості відповідальних чиновників міської влади у Луцьку реалізовується сценарій дискримінації української мови, продовження політики русифікації», – заявив він.

Міського голову Миколу Романюку дуже обурили такі слова «свободівця». Мер назвав запит політичною заявою. Романюк також нагадав, що Луцьк став одним із чотирьох міст, у яких цьогоріч проводиться KIA Fan Fest.

«Та ми і не надавали такого значення тому, що матчі будуть на російській мові… Який вихід? Відключити звук», – сказав мер.
Емоційно відреагував на заяву Боруцького і депутат Юрій Корольчук («Батьківщина»), який як очільник ПАТ «Волинь-Авто» посприяв тому, щоб дійство відбулося у Луцьку.

«Перед тим, як виходити і красуватися перед виборцями зробіть щось самі… А що ви зробили, крім своїх політичних тараторень?» – висловився він.

Також Корольчук пояснив, що він тільки за те, щоб матчі транслювалися державною мовою. Але УЄФА сама вирішує, які телеканали транслюватимуть матчі. А вже на якій мові коментують матчі – це справа телеканалу (у даному випадку телеканал «Футбол»), на що луцька мерія впливу не має. Показувати ж на великому екрані матчі, що транслює аналогове телебачення, каже Корольчук, «просто нереально», мовляв якісь дуже погана.

Нагадаємо, 21 червня відбулося офіційне відкриття фестивалю KIA Fan Fest.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все правильно.Не хочу російську мову чути.Чому немає української?
Відповісти
Коли у Львові у фанзоні увімкнули матч з російською мовою, то вже наступного дня їхнй мер ВИМАГАВ від УЄФА української трансляції. Не будемо вимагати і реагувати на такі речі - сядуть нам на голови з російською мовою.
Відповісти
Ті свободівці геть з глузду з'іхали
Зробіть щось корисне для міста, а то тільки язиком
Відповісти
ви язиком і працюєте)))
Відповісти
то шо фан-зона після вильоту нашої команди цікава тільки на фінал - до гадалки не ходи, а то шо цим дибілам зі свободи нема чим зайнятись - то вже ясно давно. чомусь чернецькому можна різну музику (і російську також) у своїх закладах крутити і працювати до пізньої ночі. Боруцький, розберись!
і хай Боруцький наймає синхронного перекладача за свій кошт, якщо йому так принципово.
і туди люди йдуть ДИВИТИСЬ футбол, а не на уроки мови і літератури.
Відповісти
моням взагалі байдуже чи українська мова чи російська, але тільки не в Ізраїлі - там повинен бути іврит, і всі Моні вчать і не кукурікають)))
Відповісти
Ви свободівці фашисти
У Коломойського гроші берете а потім жидів на палю:)
І рота тут не треба затикати
Ваш Вітів через день ходить до Клімчука за інструкціями
А Вікторов хабарник також свобода
Відповісти
ігорок за гроші нашого бені весь луцьк купив, а вони про мову коментатора сруться))))))))
Відповісти
непонімаю нашо та фан-зона після того як ми вилетіли з групи.
Відповісти
Свободівцям респект!
Я ніразу не була на KIA, тому що неприємно слухати. І коментатори з них нульові. Взяли б приклад з коментаторів на радіо Ера!!!
Відповісти
Є ж канали, які коментують українською. Для чого проводити насильницьку русифікацію?

Був там 1 раз, як тільки почув русску речь - розвернувся і пішов додому, краще лежатиму на дивані і дивитимуся нормальну трансляцію.
Відповісти
Уявляю, якби поляків поставили перед фактом, що футбольні трансляції будуть лише німецькою мовою "бо так УЄФА вирішила"
Відповісти
І мені страшенно не сподобалось в перший же день те, що матчі коментують російською... :( Відразу ж розвернувся і пішов.. А от концерти гарні та ідея вцілому! Дуже прикро, що організатори зробили такий прорахунок щодо головного - матчів..
Відповісти
при чому тут міська влада і організатори до всеукраїнського телеканалу????
краще якимись корисними речами займіться!!!!!!!!
Відповісти
Останні новини
Луцькі «свободівці» вважають, що KIA Fan Fest – це наступ на українство
26 червень, 2012, 12:05