П’ятеро фермерів Горохівського району конкуруватимуть з поляками. ФОТО*

П’ятеро фермерів Горохівського району конкуруватимуть з поляками. ФОТО*
На Волині збирають результати проекту «Час для бізнесу», який реалізували ще у вересні 2013 року, а завершився він 30 квітня цього року. Мета проекту – створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості Волинської області, шляхом урізноманітнення сільськогосподарського виробництва.

Проект «Час для бізнесу» фінансували Європейський союз, Волинський обласний благодійний фонд Сергія Мартиняка «Європейський вектор» та Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва.

За 20 місяців роботи проекту на волинській землі провели 15 семінарів, які висвітлювали питання вирощування овочів у відкритому та закритому ґрунті, ягідництва та садівництва, вирощування саджанців плодових дерев та кущів, основ технології виробництва органічної продукції.

Учасниками семінарів стали 567 власників особистих селянських господарств при запланованих 450, а 150 фермерів з Волині змогли ознайомитись з польським досвідом урізноманітнення сільськогосподарського виробництва за кордоном.

Самі фермери після участі у проекті кардинально змінили свій підхід до вирощування. Житель села Ковбань, Горохівського району, Сергій Шевчук відтепер, окрім традиційних яблунь та груш, почав ростити на своєму помісті ще й ожину.

«Виникла у мене така ціль, що треба все своїми руками зробити і почав працювати. У мене тут тепер практично маленька піддослідна станція, де я експерементую з саджанцями та прищепами. Тепер у мене багато сортів з різних країн світу. Взагалі вважаю, що нам, українцям, волинякам, треба виробляти та збувати свою продукцію, нічого не потрібно завозити з-за кордону», - сказав він.

А ось господар Іван Грушковський з села Пірванче Горохівського району тепер спеціалізується на вирощуванні саджанців фундука.

«Маю маточну форму фундука, вирощую декілька сортів, це загалом 30 соток. Маю хороші сорти української смородини, яка дає до 15 тонн з гектара при правильному догляді. Я думаю, що це буде прибутковий бізнес, оскільки мало хто цим займається», - розповів він.

Фермер поділився, що раніше на своїй городині вирощував картоплю, але тепер не хоче повертатись до цього. Натомість, планує цього року закласти сад фундуків на площі 2 гектари.

Загалом, в Горохівському районі є 5 подібних господарників. Голова Горохівської районної ради Леонід Андрійчук розповів, що ці фермери утворять в районі власне угрупування, яке буде конкурувати з іншими агрономами, зокрема польськими. <

Народний депутат України Сергій Мартиняк, що його благодійний фонд «Європейський вектор» виділив на проект «Час для бізнесу» 20 тисяч євро, зазначив:

«Ми хотіли навчити наших одноосібників правильно вести господарство на їхніх присадибних ділянках. Ми бачимо на сьогодні позитивний результат цієї роботи. Люди побачили, як це можна робити, почали працювати, щось створювати. Те, що робили наші діди тепер не актуально, наші фермери повинні рухатись в ногу з часом і займатись тим, від чого отримують більший зиск», - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мартиняк вроді і мільйонер, а крім того піджака і сорочки, що на вибори для реклами фоткався, бачу більш нічого і не має одягнутись . Криииззааа (((
Відповісти
Останні новини
П’ятеро фермерів Горохівського району конкуруватимуть з поляками. ФОТО*
29 червень, 2015, 10:42