У Харкові знесли пам'ятник Незалежності України

У Харкові знесли пам'ятник Незалежності України
У вівторок, 3 липня, у Харкові на площі Рози Люксембург робітники спеціальною технікою демонтували пам'ятник Незалежності.

Про це пише gazeta.ua.

Пам'ятник у вигляді 16-метрової колони, на вершині якої сидить орел, а біля підніжжя стоїть дівчинка, був встановлений на честь 10-річчя незалежності України у 2001 році. Її ліпили з ровесниці незалежної України.

Скульптуру дівчинки спочатку відокремили від постаменту. Потім автокран і автовишка почали демонтувати фігуру орла з вершини.
Пояснити дії влади до журналістів вийшов головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький. Він заявив, що пам'ятник демонтують, тому що він не вписується у новий план транспортної розв'язки площі, повідомляє видання.
"Подивіться на цей пам'ятник — навколо одні машини, жодної людини. Це не тільки сьогодні, а протягом 10 років. Лише раз на рік, на День Незалежності чиновники приходять класти вінки. А все тому, що пішоходам сюди важко дістатися. Пам'ятник стоїть на острові. Для того, щоб до нього дійти, треба подолати серйозну транспортну магістраль. Погляньте — жодної лавки. Ця площа не працює. В проекті перепланування транспортної системи міста ця площа вже не буде такою острівною. Її реконструкцію ми почали з демонтажу пам'ятника. В нове планування площі він не вписується", - розповів він.
До того ж архітектор розкритикував художні якості скульптури. Назвав монумент Незалежності невдалим і недолугим.

"Це один із найневдаліших наших пам'ятників. Неграмотний. Колона надто тонка, вона не тримає конструкцію. Птах. Я розумію, що планувався сокіл. Але коли я підходжу до площі, у мене повна ілюзія, що це повалений німецький орел. Наш сокіл символізує самостійну Україну, а вийшов агресивним. Щойно демонтувати дівчинку. Вона на рівні роботи студентів другого курсу скульптурного відділення. Не можна ставити скульптуру в масштабі один до одного. Ця дівчинка виглядала недолуго. Це була просто помилка. Минає час — хороші пам'ятники лишаються, а негарні — ні", - зауважив архітектор.
Повз брили пам'ятника проходить дідок-комуніст: "Добре, що знімаєте. То не сокіл, а курка".

"Це просто шок. Проходжу біля пам'ятника - його просто рубають на куски. Він величезний — заввишки з 7 поверхів. Питаюся у робітників, хто їм дав наказ. Кажуть, завдання міської адміністрації. До Євро обіцяли провести реконструкцію площі. Євро минуло. За реконструкцію взялися тільки зараз. Щороку мер міста йде до пам'ятника та кладе квіти. Нікому не муляло. Аж раптом через 11 років комусь він став заважати. Ми не віримо, що пам'ятник зносять лише з архітектурних міркувань. Тут мають місце меркантильні інтереси забудовників. Як таке можу бути в країні — пам'ятник Незалежності рубають просто так?", - поскаржився 23-річний харків'янин, активіст молодіжної НГО "Фундація Регіональних ініціатив" Одислав Німай.
За словами архітектора, надалі на площі Рози Люксембург ніяких пам'ятників не встановлюватимуть, зазначається у повідомленні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.