Зовнішній вигляд пачок сигарет змінять

Зовнішній вигляд пачок сигарет змінять
Фахівці у сфері громадського здоров’я виступають із новацією.

Вони пропонують змінити зовнішній вигляд пачок сигарет, повідомляє інформує прес-служба Українського Центру Контролю над тютюном.

Графічні зображення з медичними попередженнями розміщуватимуться з обох сторін пачки у верхній її частині та займатимуть 65% її площі (зараз 50%).

Крім того, графічні попередження замінять на нові, більш дієві, що містяться у бібліотеці медичних попереджень ЄС. Зникне і надпис, який говорить про кількість смол і нікотину у сигаретах.

«Курця обманюють цією інформацією. Багаторічні дослідження ВООЗ доводять, що всі сигарети однаково шкідливі, а ця інформація є маніпулятивною», – підкреслює Андрій Скіпальський, експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ГО «Життя».

До інших змін, які прописані у законопроекті відносяться врегулювання виробництва та продажу електронних сигарет та курильних сумішей. Щодо останніх, то дослідження показують, що вміст нікотину та інших хімічних речовин в електронних сигаретах може широко варіюватися, і у споживача немає можливості визначити, яку саме кількість нікотину він отримає при використанні конкретного виробу, а також що він взагалі вдихає.

«У всьому цивілізованому світі борються з курінням, усвідомлюючи, що сигарета - це, по суті, легалізований наркотик, який вбиває деколи швидше, ніж інші види отрути. У Європі ви рідко зустрінете людину з сигаретою в зубах. Швидше він закурить у відведеному місці. В Бутані вас чекає штраф за куріння - 10 середніх зарплат. І тільки ми живемо «в джунглях», де курити - це справа звички, а часом мало і не гордості. Більше того, куріння практично заохочує держава, дозволяючи глобальні продажі сигарет і їхню непряму рекламу. Держава має бути заснована на здоровій нації, не вбивати людей, а створювати їм умови для того, щоб бути здоровими та щасливими і пишатися своєю країною», - говорить Ольга Богомолець, Народний депутат України, голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я.

Такі нововведення дозволять підтримати тенденцію зменшення поширеності куріння в Україні, зокрема серед молоді. У листі від МОЗ України, який отримав Комітет ВР з питань охорони здоров’я на підтримку законопроекту, зазначено, що за даними Державної служби статистики, протягом 2008-2014 років поширеність куріння скоротилася з 25,6% до 20,9%, тобто на 4,7 відсоткових пункти, або на 18 %.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: куріння
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.