Світязь і комфорт: є прогрес?

Світязь і комфорт: є прогрес?
Відпочинок на Світязі залишається одним з найпопулярніших видів відпочинку на Волині. Але з року в рік кожному стане нудно їздити в ті самі місця з тим же комфортом та умовами відпочинку.

Проте дещо біля озера змінюється, хоч і повільними темпами. Деякі відпочивальники розповіли про свої враження від відпочинку на Світязі.

Дорожня інфраструктура

Дороги на Світязі довгий час були «притчею во язицех» - проблемні, важкопрохідні, інколи взагалі відсутні. До популярного урочища Гряда багато років вела звичайна ґрунтова дорога.

За останній рік помітні зрушення. У січні цього року голова Волинської ОДА Борис Клімчук повідомив, що ремонтуватимуть дорогу-кільце Шацьк-Пульмо-Залісся-Світязь-Шацьк.

Крім того, побудують дорогу від Щацька до Гряди напряму. На це з держбюджету виділять 32 мільйони гривень.



На дорозі на Гряду поклали асфальт ще минулого року.

А в селі Світязь роботи киплять і сьогодні. Працівники дорожньої служби розповіли, що гроші надходять поступово – так і виконують роботи.



Наразі заплановано зробити розширення та покласти нове дорожнє покриття на 1 км в селі Світязь - між береговою лінією та смугою будинків, які здаються відпочивальникам.

В планах на літо – продовжити дорожні роботи в бік Шацька.



Хоча нові бордюри та асфальт кладуть, та про зупинки не дуже дбають. На Гряді на зупинці автобусів відпочивальників зустріне нова зупинка з написом «Вас вітає Гряда».

А на автобусній зупинці в селі Світязь навіть у даху дірки світяться; дерев’яні конструкції давно прогнили, табличка полущилася.

Гряда і прогрес

Останніми роками на Гряді почали з’являтися нові заклади відпочинку. Тут можна пограти в більярд, піти на дискотеку, похарчуватися в ресторанах і навіть подивитися кіно.



5D-міні-кінотеатр розташовується в приміщенні старого радянського гастрономчика. Там пропонують для перегляду до двох десятків різноманітних фільмів тривалістю 3-20 хвилин.

Це невеликий кінозал усього на кілька місць із рухомими сидіннями та іншими спецефектами – спалахи світла, дим тощо.



Квиток коштує 20-30 гривень, залежно від тривалості фільму.

На береговій лінії будуються нові бази. Вздовж лінії баз видніються три будівництва.

Ще одне нововведення – інформаційні таблички. Більшість із них розмістили безпосередньо на пляжі. На них вказані зони для купання, рятувальні пости, безпечні місця для купання дітей, правила поведінки на воді та на пляжі, поради для купання та рятування, а також пожежні проїзди між базами.

Оновили катамарани. На Гряді вже не залишилося старих катамаранів – усі нові, польського виробництва.



Відгуки туристів

Поширена позиція відпочивальників: приїхали на Світязь не тому, що тут дуже зручно, а тому, що звикли. Плюс тут цілюща вода, чисте повітря і красива природа.



Василь і Надія Степанюки приїхали на Світязь з Тернополя. Вони поселилися в наметовому містечку. Сім’я розповіла, що на Світязі вони втретє. Кажуть: дуже добре, що на Гряду нарешті є асфальтована дорога.

Минулого року вони приїжджали в санаторій «Лісова пісня», а цього разу ризикнули приїхати власним авто.

«Ми приїхали на 5 днів. Більше тут і не треба. Може, якби ще якісь розваги були, але для нас, знаєте, того і не треба. Ми навмисне приїхали з наметом, щоб далі від цивілізації. Хто цього не хоче, може жити в санаторіях і там на базах. Тут кожен для себе може знати щось своє», – вважає Надія Степанюк.



Сім’я Завроцьких приїхала із Брестської області Білорусі. Вони проживають в наметовому містечку поблизу села Світязь. Кажуть, що їх влаштовують українські ціни. Для Завроцьких тут дешево.

Вони також вирішили поєднати цікаве з приємним. За 6 днів перебування в Україні встигли відвідати Луцьк, Зимне та Олику.

Читате: Скільки коштує відпочинок на Світязі

Андрій зі своєю дівчиною приїхали зі Львівської області в пансіонат «Шацькі озера». Він розповів, що приїхав сюди через свої дитячі спогади. У вісімдесятих роках вони з батьками вже тут відпочивали.

Андрій звернув увагу на безпосередність та простоту спілкування з місцевим мешканцями. Каже, на базарі завжди можна поторгуватися, з місцевими мешканцями можна домовитися про постачання натуральних продуктів домашнього господарства – молока, сиру.

* * *

До слова, чимало відпочивальників на Шацьких озерах млявість розвитку туристичної інфраструктури вважають позитивом. Інакше тут не було б місця, куди можна було б «сховатися від цивілізації», - кажуть вони.

Певно, це є не останньою причиною популярності Шацьких озер. Проте позитив цей - однозначно тимчасовий. І без серйозних інвестицій Шацькі озера й далі лишатимуться заповідником «совкового» сервісу та занедбаності.

Олександр КОТИС (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
немає смітників, туалетів. Всі ссуть в воду. Турбаза те ще позоріще. Ціни на рибу за межами розумного. Пяного бидла нємерено. Відсутнє освітлення. Зроку в рік все краще й краще.
Відповісти