Археологи розкопували історичний Любомль

Археологи розкопували історичний Любомль
У понеділок 9 липня завершено дослідження ділянки в центральній частині Любомля, яка знаходиться між Костелом Святої Трійці і городищем Фосія.

Про це повідомили у прес-службі Волинських старожитностей.

Роботи здійснювались експедицією ДП "Волинські старожитності" під керівництвом О.Златогорського.

У складі експедиції працювали Сергій Демедюк, Андрій Бардецький, Юрій Пшеничний та Олена Бардецька. На місці, запланованому під приватне будівництво, закладено розкоп площею 32 кв. м.

Глибина культурного шару сягала 1,3 м до материка, проте вже на глибині 1 м проступали грунтові води, які постійно заливали розкоп і перетворювали грунт на розріджену пластичну масу.
Завдяки неодноразовому відкачуванню води вдалось прослідкувати стратиграфію культурного шару до дна і навіть виявити один заглиблений об'єкт XVIII ст. В шарі трапились фрагменти кераміки XVII-XX cт., монети (мідний шеляг середини ХVII cт.), фрагменти кахель і скляних виробів, залізні цвяхи.

Матеріалів періоду спорудження городища (ХІІІ ст.) виявлено не було. Очевидно, в цей час дана територія була сильно заболочена і не заселена людьми.
Одночасно було проведено підготовку документів для виготовлення паспорту на саме городище, здійснено геодезичну зйомку пам'ятки та її околиць і нанесено охоронні межі. Досліджувана розкопками ділянка в ці межі не входить, проте це не знижує її історичної цінності. На її території знаходились будинки зруйновані вже в новітній період, від яких залишилась сітка підземних фундаментів.

Розкопками ж підтверджено, те що рівень цієї частини центру Любомля був значно підвищений завдяки насипному грунту у XІХ-ХХ ст., шар якого є найбільш потужним, зазначають у повідомленні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Археологи розкопували історичний Любомль
09 липень, 2012, 14:28