«Чорні археологи» грабують кладовища на Ковельщині

«Чорні археологи» грабують кладовища на Ковельщині
ДП «Волинські старожитності» спільно з обласним управлінням культури провели моніторинг стану збереження пам'яток у селі Мельниця Ковельського району – археологи та чиновники ОДА дійшли висновку: історичні пам’ятки подекуди взагалі понищені, а деякі – на межі зникнення.

Про це інформує прес-центр ДП «Волинські старожитності».

Своєрідний десант на чолі з начальником відділу охорони пам'яток історії та культури управління культури і туризму облдержадміністрації Василем Вороном оглянули залишки замку королеви Бони Сфорци XVI ст., городище ХІ-ХІІІ ст., польське кладовище ХІХ-ХХ ст., австро-угорське військове кладовище початку ХХ ст., руїни костелу XVIII-ХІХ ст. та земляні вали у південній частині села.

Залишки замку королеви Бони являють собою земляний майданчик, що підвищується над низькою болотистою заплавою на 1-2 м. У північній частині пам'ятки помітні сліди її руйнування внаслідок господарської діяльності.

Під час огляду старовинних польського та австро-угорського кладовищ виявлені факти порушення чинного пам'ятко-охоронного законодавства. Зокрема, на старому польському кладовищі ХІХ-ХХ ст., виявлено сліди діяльності так званих «чорних археологів», а простіше кажучи - просто вандалів, які у пошуках легкої наживи руйнують старі склепи і могили.

Австро-угорське військове кладовище розташоване на території діючого сільського і сюди таким шукачам дорога закрита. Але тут відзначено відсутність багатьох могильних плит, хоча зі слів землевпорядника роботи по благоустрою поховань проводяться регулярно.

У жахливому стані на території села перебуває костел, точніше його залишки. Можливо варто було передати його у власність місцевій релігійній громаді.

Як зазначають археологи, подібні моніторинги мають важливе значення у плані ознайомлення зі станом пам'яток історії та культури. За словами Василя Ворона, у 2012 році їх планується проводитися постійно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ще в 2004 році бували там. І стан цвинтара і костьолу були таким же жахливими. Думаю, що ті сумнозвісні "чорні археологи" ще раніше копались в цих місцях. Сенс моніторити, коли 90% відсотків пам'яток зруйновані і занедбані.
Редакторам - виправте "аЙстро-угорського кладовищ"
Відповісти
Я жителька рідного села. Зараз у селі є 3 магазини, будинок культури, сільська рада, бібліотека, загальноосвітня школа, проживає близько 1тис. жителів... 2012 рік.
Відповісти
Останні новини
«Чорні археологи» грабують кладовища на Ковельщині
24 грудень, 2011, 15:23