Мандруючи Волинню: костел ордену домініканців, забутий Богом і людьми. ФОТО

Мандруючи Волинню: костел ордену домініканців, забутий Богом і людьми. ФОТО
Мало хто сьогодні впізнає у понівеченій та перебудованій за радянських часів будівлі найстарішу споруду Каменя-Каширського (райцентр Волині) – костел ордену домініканців, побудований ще у 1628 році.

Не так давно ця древня святиня ледве не пішла з молотка практично за копійки. Нині ж її доля не визначена.

Все тому, що, на жаль, сьогодні старовинний костел нікому не потрібен. Районна влада не поспішає брати на себе відповідальність. Не хочуть відновлювати приміщення святині і католики. Кажуть: оскільки парафіян у місті залишилося зовсім мало, то ремонт приміщення вони просто не осилять. Та й поляків на Камінь-Каширщині вже немає. Всі виїхали в 1945–1946 роках. Тож їм вистачає новозбудованого костелу.


А історія цієї сакральної пам'ятки приголомшлива. Домініканський монастир та костел св. Михаїла Архангела і св. Антонія заснував останній із роду князів Сангушків-Коширських – волинський воєвода Адам Сангушко. Причому богослужіння тут здійснювалися упродовж усієї Другої Світової війни.


Так було до приходу радянської влади. З 1944 року костел дуже перебудували, а потім і взагалі скасували. Спочатку тут був розміщений деревообробний цех, в каплиці сушилися дошки. Опісля ж, під кінець 1970-х років, у монастирському приміщенні розміщено кондитерську пекарню.

Сьогодні забутий Богом і людьми костел просто гине. Тепер тут замість духовної атрибутики - сміття. А про унікальність будівлі свідчать хіба тільки сліди колишніх колон. У радянські часи простір між ними просто замурували.


І тільки у 2013 році нарешті заговорили про те, що костел повинен бути зареєстрованим як пам'ятка архітектури та культури.

Трохи кращою є доля каплиці Архангела Михаїла. Вона була оголошена пам'яткою архітектури і містобудування місцевого значення.



Цікаво, що від цієї мурованої каплички, яку за радянської влади було переобладнано в сушарку для дерева, був підземний хід, який вів від костелу до центру міста, де раніше стояв замок.

Як розповідають городяни, працівники деревообробного цеху неодноразово спускалися у ці підвалини та проходили під землею не один кілометр. Так от, згідно зі свідченнями очевидців, було там чимало поховань, а багато решток людей просто викидали у річку.

Відроджена у 1993 році спільнота католиків Камінь-Каширського спочатку проводила богослужіння у приватних помешканнях. Тривалий час католики проводили службу також у маленькій цвинтарній каплиці. І тільки через кілька років був збудований і повністю облаштований новий костел.
Електронний орган
Електронний орган


Поруч розташований цвинтар польських та австрійських вояків, які полягли у роки Першої світової війни.


Над ним – віковічні дуби. "Якби ці дерева могли говорити, - кажуть городяни, - то розказали би чи не усю історію міста, бо ж мають вже близько 800 років".

Раніше, до 1964 року, тут стояла автентична фігурка Божої Матері. Як розповідають старожили, її побили "совіти" та вкинули під будівництво будівлі пожежної частини.


Оксана ДОЛЖКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мандруючи Волинню: костел ордену домініканців, забутий Богом і людьми. ФОТО
03 вересень, 2015, 16:00