Газове родовище України обслуговувало весь Радянський Союз. ВІДЕО

Газове родовище України обслуговувало весь Радянський Союз. ВІДЕО
Дивлячись на рахунки за блакитне паливо, які нам виставляє Росія, і слухаючи постійні звинувачування у крадіжках, хочеться пригадати часи, коли саме Росія більше 30 років користувалася нашим газом.

Те, що на Західній Україні чималі покладу газу, знали давно. Старожили казали, що боялися копати підвали, бо часто вони вибухали, - інформує Канал24.

1939 року, коли Західну Україну приєднали до СРСР, кремлівська верхівка швиденько проглянула ресурси нових територій і виявила, що з усіх республік саме на Україну припадає 60% усіх розвіданих запасів газу. При чому Дашавське родовище було найпотужніше.

Не гаючи часу 1948 року завершують будівництво найбільшого на той час газопроводу Європи Дашава-Київ. За рік місто отримує 2 мільярди кубометрів газу. Трохи забагато для української столиці, але незабаром стає зрозуміло для чого такі потужності. Газопровід продовжують до Москви, і тепер його довжина вражає — 1530 км.

З 1951 року Москва готує їсти та обігріває свої квартири галицьким газом. Та навіть російські міста, що не мали сполучення з трубою, також отримували український газ, але в балонах. Це при тому, що українські населені пункти й далі заготовляють дрова й вугілля.

У 1960 роки розгалуження від Дашави прямують у Мінськ, Вільнюс, Ригу, а згодом і в сусідні соцкраїни – Чехословаччину та Угорщину, що робить Україну одним із найбільших експортерів газу в Європі.

Після того, як у Харківській області відкрили нові родовища, Україна побила власний рекорд видобутку. У 1975 році – це майже 70 мільярдів кубометрів. Пік, за яким іде поступове спадання.

Доки наші запаси вичерпувалися, Москва вирішила, що варто використати й людські ресурси. З Івано-Франківська до Західного Сибіру щодня вилітало 18 рейсів. На Уренгої українським буровикам доводилося працювати в нелюдських умовах. Улітку температура сягала +40, взимку -50. Доходили до шарів вічної мерзлоти.

Не завжди витримувала техніка, а от українці не припиняли робіт і постійно пристосовувалися до умов. Коли на одну свердловину виділяли 3 місяці, прикарпатці справлялися за 20 днів. Загалом спеціалісти з "Укрбургазу" пробурили в Росії 2 мільйони метрів порід і здали в експлуатацію майже 600 свердловин.

За найскромнішими підрахунками, з Західної Україну в "білокам'яну" та сусідні республіки викачали 500 мільярдів кубометрів газу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Газове родовище України обслуговувало весь Радянський Союз. ВІДЕО
05 вересень, 2015, 21:18