На Волині фіксують масові проблеми у роботі ТВК

На Волині фіксують масові проблеми у роботі ТВК
На Волині окремі міські, сільські та селищні територіальні виборчі комісії зібрались на перше засідання з порушенням термінів, визначених законом «Про місцеві вибори», а окремі районні ТВК невчасно оприлюднили рішення про формування сільських та селищних виборчих комісій.

Такі факти зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА станом на 15 вересня.

Зокрема, у Ратнівському районі Волинської області рішення про формування сільських та селищних ТВК Ратнівською районною виборчою комісією було прийняте 11 вересня.

Під час спроби 14 вересня довідатись, як розпочали свою роботу окремі сільські, селищні ТВК, виявилось, що комісії тільки запланували свої перші засідання.

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар у деяких голів сільських територіальних виборчих комісій, зокрема Заліської, Млинівської, Поступельської, Гутянської, Залухівської, Здомишельської, Самари-Оріхівської та Видраницької. Усі без винятку голови сільських ТВК пояснюють ситуацію тим, що Ратнівська районна виборча комісія повідомила їм про формування відповідних комісій лише 13 вересня ввечері.

Схожа ситуація і у Рожищенському районі на Волині. Рішення про формування міських, сільських та селищних виборчих комісій Рожищенська районна виборча комісія прийняла ще 12 вересня. Однак, Кременецька, Уляниківська та Копачівська сільські виборчі комісії зібрались на перше засідання 15 вересня, а Рожищенська міська виборча комісія запланувала своє перше засідання на 16 вересня, оскільки станом на 15 вересня міськвиконком ще не виділив їй для роботи приміщення.

Нагадаємо, що, відповідно до ч. 1 Ст. 73 Закону України «Про місцеві вибори», органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема надавати необхідні приміщення для виборчих комісій та повідомляти про їх місцезнаходження, надавати згідно з установленими ЦВК нормами обладнання, інвентар, оргтехніку.

Зафіксовані на Волині і проблеми із оприлюдненням рішень ТВК. Далеко не всі навіть районні, міські (міст обласного значення) територіальні виборчі комісії мають стенди офіційних матеріалів, які згідно з ч. 15 Ст. 27 Закону «Про місцеві вибори» мають обладнуватись у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

Рішення про формування складу міських, селищних, сільських ТВК районні та міські територіальні виборчі комісії оприлюднювали або на офіційних сайтах райдержадміністрацій, або в місцевих газетах, або ж просто на стенді офіційних матеріалів. Володимир-Волинська, Горохівська, Іваничівська, Камінь-Каширська, Маневицька, Любешівська, Локачинська, Луцька, Любомльська, Нововолинська, Рожищенська виборчі комісії подали постанови про формування складу міських, сільських, селищних ТВК для оприлюднення у місцеві газети, відповідні номери яких вийшли лише 14-16 вересня. Ратнівська районна виборча комісія 14 вересня оприлюднила своє рішення на сайті райдержадміністрації.

«Ми не оприлюднили інформацію на сайті райдержадміністрації, оскільки в суботу і в неділю адміністрація не працювала. Будемо оприлюднювати в газеті, яка вийде у вівторок», - розповів голова Маневицької районної ТВК Федір Пальчук.

«Ми не повідомили сільські та селищні територіальні виборчі комісії про їх формування і не надіслали відповідні документи, оскільки ми маємо технічні проблеми», - прокоментувала ситуацію голова Рожищенської ТВК Валентина Романюк.

Крім того, не всі територіальні виборчі комісії мають печатки. До цього часу ТВК не оприлюднили в місцевих друкованих засобах масової інформації відомості про розмір грошової застави та спеціальний рахунок, на який вона вноситься (ч. 3 Ст. 44 Закону України «Про місцеві вибори»).

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА раніше повідомляла про виявлені проблеми щодо формування сільських, селищних ТВК у Шацькому районі. Сільські та селищні територіальні виборчі комісії у цьому районі також ще не зібрались на перше засідання.

Наголосимо, що відповідно до ч. 3, Ст. 20 Закону України «Про місцеві вибори» засідання територіальної виборчої комісії у новосформованому складі проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про формування її складу.

Рішення про формування складу ТВК оприлюднюється виборчою комісією, яка сформувала склад територіальної виборчої комісії, не пізніше наступного дня після дня прийняття такого рішення (ч.16 Ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори»).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині фіксують масові проблеми у роботі ТВК
16 вересень, 2015, 13:58