Волинські козаки-гопаківці презентували бойове мистецтво у Торонто. ФОТО

Волинські козаки-гопаківці презентували бойове мистецтво у Торонто. ФОТО
На запрошення Блур Вест Віллідж Торонто – Канада, приїхала невелика делегація козаків на чолі з Президентом Міжнародної федерації, Верховним вчителем, засновником козацького бойового стилю – Бойовий Гопак - Володимиром Пилатом.

Лише три козаки-гопаківці презентувати в Канаді у двохмільйонному місті Торонто одне з елітарних козацьких бойових мистецтв – Бойовий Гопак. І саме тоді, коли проходив Міжнародний фестиваль української культури в Торонто, - зазначає учасник фестивалю в Торонто, голова ради старійшин МФБГ Олександр Середюк.

19-й рік поспіль українська діаспора в Канаді влаштовує великий вуличний фестиваль української культури у Торонто Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival. Протягом трьох днів його відвідало понад 500 тисяч людей із різних куточків Канади.

Гості мали змогу насолодитись українськими танцями, піснями, забавами, скуштувати українських страв, придбати вироби ручної праці, а також дізнатись більше про сучасну ситуацію на сході України.

Сенсанційний виступ на Великій і Малій сцені влаштували козаки-гопаківці для гостей і земляків-українців. І хоч було їх лише троє, але найбільше саме вони збирали глядачів біля сцен. Щоразу перед виступами Олександр Середюк, як дослідник українського козацтва і, зокрема, його бойового мистецтва, лаконічно розповідав про феномен українського козацтва.

Під ритмічну пісню «Ми йдемо в бій» (гурт Галоген) інструктор-тренер Бойового Гопака Роман Ковальчук (м.Луцьк) віртуозно і захоплююче демонстрував однотан (бій з тінню), палицею та серпами.

Вчитель Бойового Гопака з м.Рівного Петро Велінець майстерно виконував однотан із довбнею так, що глядачі невимушено втягували голови і випрямляли лише тоді, коли він переходив на виконання однотану з двома шаблями.

Бойовою косою доповнював виступ козаків отаман ГО «Школа козацького гарту» (м.Луцьк) Олександр Середюк.

В другій частині виступу волиняни демонстрували елементи козацького характерництва: каталіптичний міст, ходіння по битому склу і лежання на ньому та на металевих цвяхах.

Ще довго гості і мешканці Торонто дякували козакам-гопаківцям за виступ, за розповідь про сакральні можливості українських козаків у минулому і відродження його у незалежній Україні. Вони намагалися своєю гостинністю хоч якось віддячити козакам, пригощаючи їх українськими варениками.

Оплесками зустрічали волиняни невелику, але згуртовану команду козачат-українців Канади з Торонто, які також демонстрували Бойовий Гопак на сцені фестивалю. Їх тренує українець за походженням, канадець Юрій Петренко, який працює лікарем у Торонто.

Після фестивалю він запросив волинських тренерів-інструкторів, щоб вони провели для його вихованців майстер-клас на одній із тренувань, що й виконали козаки за декілька днів поспіль.

Вересневі дні «бабиного літа» в Канаді надовго запам’ятаються волинянам і сприятимуть розширенню та зміцненню нерозривного зв'язку української нації за океаном.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оце так козаки. Слава їм. А от у нашому селі Г- Полонці зібралося кілька геїв і назвали себе козаками.
Відповісти
Мається на увазі Присяжнюк , Лозинський, Заєць , Шамік ?
Відповісти
а чого козаки не на війні(АТО) махають шаблями, а в Канаді? до чого тепер ті шаблі, як світ давно не той? легше шароварити по гастролях?
Відповісти
Козак - він і у Африці КОЗАК! У Канаді проживає понад 2-а мільйона українців. І нашою присутністю, показовими виступами козацького бойового мистецтва ми доказали, що Україна живе, що вона відновлює козацький дух воїна, воїна-захисника не тільки України, а й Європи в цілому. І наші мігранти підтримують євромайдан, збирають кошти для АТО, щоб ми перемогли в цій гібридній війні з москалями. Нас ніхто не фінансував для поїздки в Канаду, ні держава,ні федерація. Ми поїхали на запрошення наших друзів за власні кошти. Це і є наш вклад у загальну Перемогу над агресором. І перш ніж сипати "ложку дьогтю", почни з себе, пізнай себе, а пізнавши - не ужаснись!
Відповісти
Останні новини
Волинські козаки-гопаківці презентували бойове мистецтво у Торонто. ФОТО
27 вересень, 2015, 11:35