Настоятелю Києво-Печерської Лаври генпідрядники носили мільйони гривень в рюкзаках

Настоятелю Києво-Печерської Лаври генпідрядники носили мільйони гривень в рюкзаках
Нещодавно журналісти розповіли про розкішне життя настоятеля Києво-Печерської Лаври Владики Павла, який проклинав журналістів через їхній інтерес до дорогого автомобіля священнослужителя.

ТСН.Тиждень вирішили зазирнути за церковні лаштунки життя одного з найбагатших митрополитів УПЦ Московського патріархату.

Свідки повідали, як Владика Павло розпоряджався державними грішми. І про те, як генпідрядники реставрації Лаври носили мільйони гривень настоятелю святині серед ночі в рюкзаках.

Цього разу вирішили не рахувати гроші прихожан, які щодня приносять в Лавру сотні тисяч гривень, аби керівництву церкви жилося, як у Бога за пазухою. Бо це справи внутрішні. Заглянемо за лаштунки державних тендерів. І розповімо про гроші, які Лавра роками отримує від держави на реставрацію. Виявилось, що вони вже стали причиною сфабрикованих арештів та зламаних доль.

Гроші на реставрацію Києво-Печерської Лаври перераховують з державної казни ще з початку 2000-х. Павло, як 22-річний керівник святині, завжди розподіляв ці мільйонні грошові потоки по-своєму. В 2009 році в селі Пасічне під Києвом місцева релігійна громада заснувала підприємство "Троїцька артіль". Мета була гарна – побудувати в селі храм. А заробити на нього вирішили святою справою – реставрацією Лаври.

"На жаль, щоб отримати підрядні роботи, довелося піти на умови, які були поставлені керівництвом Лаври. Безпосередньо митрополитом Павлом і скарбником Лаври Варсанофієм, щоб вони увійшли до числа керівників цього підприємства", – говорить колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль" Корнелій Борисов.

"Троїцька артіль" приступає до роботи і заробляє на реставрації свої 4,5 млн грн. І тут виявляється, що гігантську частину заробленого треба віддати особисто Павлу.

"У підсумку, в кінці 2011 року, я був безпосереднім учасником передачі грошових коштів наміснику Лаври в сумі 1 мільйон 576 тисяч гривень. Це було в будинку намісника Києво-Печерської Лаври, в 42-му корпусі, пізно ввечері. І ввечері ми приїхали з цими двома рюкзаками готівки й передали наміснику монастиря", – згадує Корнелій Борисов.

Він стверджує, що це стандартна схема роботи в Лаврі, коли підрядники мають ділитися своїм прибутком з керівництвом святині.

"Усі будівельні організації, що працюють у Києво-Печерській Лаврі, частину отриманого прибутку повертали, як пожертву. У народі це називається "відкатом". У церкві це називається пожертвуванням", – наголошує колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль".

Проблеми Корнелія почалися після того, як він почав заявляти про крадіжку грошей з рахунків підприємства. Варсанофій, на той момент скарбник Лаври, одночасно був бухгалтером підприємства "Троїцька артіль" і мав повний доступ до рахунків. Занесених Павлу півтора мільйона гривень не вистачило і Варсанофій знімає з рахунків компанії ще 1,3 мільйона гривень. А незгодного керівника підприємства Корнелія Борисова раптом арештовують. Тим, хто не розумів впливовість персони Павла і не погоджувався на його умови, швидко вправляли мізки. Керівник ще однієї будівельної компанії, збіднівши на 2 млн грн, таки розібрався, з ким має справу. "До мене приїхала якась Духовнікова Марина Анатоліївна. Вона працювала головою правління "Банку Перший", власник якого – Артем Пшонка. І наступаючи на ногу, заявила, що я повинен якісь астрономічні суми видати негайно. Для початку – просто їй насипати мільйон гривень. Атака була жвавою. Людина вона з досвідом", – згадує колишній директор компанії "Регіон-Агробуд" Владислав Владиславович.

"Банк Перший" пов'язують з відмиваннями грошей "сім'ї" Януковича. Саме керівника цього банку чомусь призначають юристом у Лавру. Марину Духовнікову в своєму кабінеті намісник Павло представив Владиславу, як людину, котра буде контролювати інтереси Лаври.

До Владислава спочатку приїздить податкова, а далі порушують справу на основі папірця невідомої донецької компанії, яка зробила експертизу, що на будівництві присвоїли 3 млн грн. Зараз колишні підрядники судяться ще за старими кримінальними справами. Суд уже п'ять разів викликав очільника монастиря на слухання. Проте дільничий міліціонер приніс повідомлення, що такої людини в Лаврі він не знайшов.

Маєток намісника Лаври владики Павла – за містом. Там є не лише основний особняк, а й гостьовий будинок. По сусідству – і "хатинка" колишнього скарбника Лаври Варсанофія. У селі Вороньків під Києвим більше ніде не знайдеш таких палаців, як у цих двох слуг Божих.

Компанія "Уютный дом", яка і звела їм ці "монаші келії", займалася реставрацією в Лаврі. Їм теж була поставлена умова. "Вони побудували для митрополита Павла і вже митрополита Варсанофія два особняки в селі Вороньків. Це була теж своєрідна пожертва від будівельної компанії. Це достовірна інформація, отримана безпосередньо від керівника компанії", – запевняє колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль" Корнелій Борисов.

"У те місце, де стоїть його будинок, "Уютный дом", майбутній генпідрядник замовляв у мене техніку в оренду. Матеріали саме туди возилися", – підтверджує колишній директор компанії "Регіон-Агробуд" Владислав Владиславович. Та це не все майно Владики Павла.

У цьому ж селі поряд з розкішною резиденцією він має велетенську ферму. Каже, що для потреб Лаври. Сотні корів та свиней – це мільйони прибутків. Проте робітники не приховують, що окрім Лаври, молоко продають приватниками – на молокозавод.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Таку нісенітницю можуть писати баптисти, або католики щоб знищити православ"я. Запам"ятайте!!! знищите православ"я - знищите людство на планеті.
Відповісти
Дуже важко повірити у правду? А нісенітниця це Лебідь - хлопець з Борбина, який розкошує за рахунок людей і робить з себе намісника Бога на землі, але Бог все бачить та й написано у Біблії: "Дайте місце гніву Божому", а це далеко не жарти...
Відповісти
а розкажіть бандерлоги як живе філарет і що йому носять і щ ким він гомік спить???
Відповісти
все бачить.і якщо винен.безнаказаний небуде. Відповість перед Богом.А ми не маємо права судити ,обговорювати ,наводити наклепи.
Відповісти
В парашку його до путлера і Ко
Відповісти
Не может бути!!! В нього лише S- клас!!!! Вiн чистий як сльоза!!!!
Відповісти
я прочитав цю заказну статт*ю --і не вірю ні слову!
Відповісти
Хто тобі лікар?
Відповісти
- Так брехати, так брехати!! - цитую Євдоху з фільму *Максим Перепелиця*.
Відповісти
Останні новини
Настоятелю Києво-Печерської Лаври генпідрядники носили мільйони гривень в рюкзаках
05 жовтень, 2015, 09:06