Біля волинського монастиря шукають підземелля. ФОТО

Біля волинського монастиря шукають підземелля. ФОТО
Експедиція ДП «Волинські старожитності» наприкінці вересня провела розвідкові дослідження на території Низкиницького Успенського монастиря.

Роботи здійснювалися за сприянням архімандрита Вікентія – настоятеля монастиря та відомого нововолинського краєзнавця Анатолія Шведа, повідомляє БУГ.

Декілька років тому біля входу до церкви провалилася земля. Монахи одразу засипали яму, але виникла думка – що на місці провалля могло розташовуватися підземелля. Адже до будівництва церкви у 1643 р. київським воєводою Адамом Киселем тут розташовувався його замок – городище так званого «бастіонного типу», характерне для XVII ст., коли виникає і розвивається вогнепальна зброя і змінюється тактика штурму укріплень. У склепі (крипті) церкви зберігається труна брата Адама – Миколая. Є ще дві крипти, але порожні – вичищені під час нищення церков в радянські часи інформує у прес-служба дослідників.

Дослідження проводилися у південній частині городища на ескарпі та на місці засипаного провалля у церкви. Розвідковий шурф на південь від церкви закладено розмірами 2х4 м і глибиною до 0,80 м від денної поверхні. Культурного шару тут не виявлено, що засвідчує насипний характер замчища. Біля церкви у шурфі розмірами 2х2 м і глибиною 2,20 м від денної поверхні виявлено культурний шар XVII ст. представлений керамічними виробами та цеглою-пальчаткою того часу. На жаль, підземель виявлено не було – провалля виявилося запливом обводненого ґрунту. Проте, зафіксовано, що по всій території площадки городища (де стоїть церква і монастирський двір) знято верхній шар ґрунту потужністю до 1 м. Дослідження за допомогою бура виявили ще декілька цікавих ділянок, де можуть бути підземелля. Але ці роботи заплановано вже на наступний рік.

Нагадаємо, що Низкиницький Успенський монастир – православний чоловічий монастир Української Православної Церкви Московського Патріархату у селі Низкиничі Іваничівського району Волинської області, заснований у 1643 році Адамом Киселем. Після смерті у 1653 році фундатора поховано у Свято-Успенській церкві монастиря. Також тут поховано його дружину Анастасію (дочку київського шляхтича Філона Гулковича).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.