Хто працює кликуном у Луцькому замку

Хто працює кликуном у Луцькому замку
Майже кожен лучанин бачив Владислава Старенкова хоча б раз у житті.

Уже 20 років чоловік тішить мешканців обласного центру грою на музичних інструментах, а нещодавно у нього з'явився новий обов'язок – він працює кликуном у Луцькому замку, пише Район.Луцьк.

Ви корінний житель Луцька чи приїхали сюди з інших куточків країни?

Двадцять років тому я приїхав до Луцька з Полтавщини через сімейні обставини. Місто Луцьк мені подобається. Воно живописне, має свою харизму, свою ауру. Історична спадковість зумовлює шляхетність краю. Географічно різниться з іншими куточками країни: мовою, культурою спілкування, християнським обличчям.

А що б хотіли змінити уже у рідному для вас місті?

Потрібно запозичувати найкраще з Європи. Ніби ввели посаду кликуна, а насправді історично відновили. Це вже прикраса міста, туристичного маршруту. Найголовніше, насправді, щоб люди не смітили. Вражає, коли на зупинках курці перед тим як сісти в громадський транспорт недопалки кидають під ноги. Це шокує, я до цього не можу звикнути.

До речі, про кликуна, посаду якого віднедавна ви обіймаєте. Як ви отримали цю роботу? Для вас це було несподіванкою?

З ініціативи Луцької міської ради відновили прототип середньовічного журналіста – кликуна. До мене звернулась Наталія Бунда і запропонувала співпрацю. Після Дня незалежності, 25 серпня, ми з організаторами зібрались у Луцькому замку, я спробував крикнути і пограти. Присутні внесли корективи і затвердили мене як міського кликуна. Тепер щодня о 12:00 я граю на В'їзній вежі.

Що входить в коло ваших обов'язків?

Зазвичай я приходжу об 11:00, переодягаюсь, гуляю територією замку. Дуже важливо перевірити звук. Об 11:58 починаю кричати. Перше слово, яке повинен кричати постійно – «Вартую!», далі – оголошення. Якщо їх немає закликаю: «Шановні лучани та гості міста, запрошую вас до Луцького замку». Граю «Волинь моя» на 5 сторін міста з інтервалом 10 секунд. У суботу та неділю я вартую о 18:00.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Живу недалеко від замку - не чула жодного разу
Відповісти
Останні новини
Хто працює кликуном у Луцькому замку
12 жовтень, 2015, 17:26