У діях Романюка стосовно заборони мітингів складу злочину не було, - міліція*

У діях Романюка стосовно заборони мітингів складу злочину не було, - міліція*
Слідчий Луцького міського відділу УМВС України виніс постанову про закриття кримінального провадження проти Луцького міського голови Миколи Романюка. Відомості про прийняте рішення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Документ датується 20 жовтня 2015 року.

Слідчий СВ Луцького МВ УМВС України у Волинській області, розглянувши матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 340 Кримінального кодексу України, з’ясував, що у діях Миколи Романюка відсутній складу злочину, передбачений статтею 340 Кримінального кодексу України.

Отож, 8 жовтня 2015 року в СВ Луцького МВ УМВС України у Волинській області з прокуратури Луцька надійшли матеріали кримінального провадження від 7 жовтня, внесені до ЄРДР за статтею 340 Кримінального кодексу України за заявою депутата Луцької міської ради Андрія Осіпова, про вчинення Луцьким міським головою Миколою Романюком кримінального правопорушення, а саме перешкоджання Волинській обласній організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та Волинській обласній організації Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» проведенню мітингу 17 травня 2012 року о 10:00 на Київському майдані в місті Луцьку.

Під час досудового розслідування з’ясували, що Луцький міський голова Микола Романюк 16 травня 2012 року від імені виконавчого комітету Луцької міської ради звернувся до Волинського окружного адміністративного суду з позовом про встановлення обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Волинській обласній організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» проведенню мітингу 17 травня 2012 року о 10:00 на Київському майдані в місті Луцьку.

Під час допиту голови Луцької міської ради Миколи Ярославовича Романюка з’ясували, що з 12 листопада 2010 він перебуває на посаді Луцького міського голови. Повноваження міського голови визначені статтею 42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». 16.05.2012 від імені виконавчого комітету Луцької міської ради він звернувся до Волинського окружного адміністративного суду з позовом про встановлення обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання шляхом заборони Всеукраїнському об’єднанню «Свобода» та Волинській обласній організації Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» проведення мітингу 17 травня 2012 року о 10:00 на Київському майдані в місті Луцьку.

Причиною цього позову було те, що заяви про проведення мирних зібрань були подані представниками ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» з порушенням Порядку проведення мітингів, походів та зборів, затвердженого рішенням виконкому Луцької міської ради в 2008 році та у зв'язку з зверненням Луцького МВ УМВС України у Волинській області про необхідність заборони проведення таких мітингів для забезпечення громадського порядку. Також під час допиту Микола Романюк акцентував увагу на тому, що 16 травня він звернувся з позовною заявою до суду про заборону зібрання не окремих політичних сил, а всіх політичних партій, які мали намір 17-го збиратися на мітингування.

Під час досудового розслідування до матеріалів кримінального провадження долучили постанову Волинського оружного адміністративного суду від 17.05.2012 про задоволення позову Виконавчого комітету Луцької міської ради, від імені якого діяв Микола Романюк, щодо обмеження права на мирне зібрання шляхом заборони Волинській обласній організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода», Волинській обласній організації Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» проведення пікетування 17.05.2012 року з 12:00 до 16:00 на Київському майдані в місті Луцьку.

Також до матеріалів долучили постанову Волинського окружного адміністративного суду від 16 травня про задоволення позову Виконавчого комітету Луцької міської ради, щодо обмеження права на мирне зібрання шляхом заборони Луцькій міській організації Партії Регіонів проведення пікетування 17 травня 2012 року з 12:00 до 16:00 на Київському майдані в місті Луцьку.

У такий спосіб, під час досудового розслідування з'ясували, що міський голова Микола Романюк, представляючи інтереси виконкому Луцької міської ради, діяв в інтересах всієї громади Луцька, не надаючи жодних привілеїв як провладним, так і опозиційним політичним силам.

Згідно зі статтею 340 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність наступає за незаконне перешкоджання організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, якщо це діяння було вчинене службовою особою або із застосуванням фізичного насильства.

Оскільки, згідно з постановою Волинського окружного адміністративного суду від 17 травня 2012 року позов було задоволено в повному, обсязі та заборонено проведення пікетування Волинській обласній організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Волинській обласній організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» 17.05.2012 року з 12:00 до 16:00 на Київському майдані в місті Луцьку та це судове рішення набрало законної сили.

У такий спосіб, дії міського голови Миколи Ярославовича Романюка є законними та визнанні такими. Крім цього, і рішенням Львівського апеляційного адміністративного суду від 12.07.2012 року. На основі викладеного висновки такі, що в діях Миколи Романюка відсутній склад злочину, передбачений статтею 340 Кримінального кодексу України, а саме відсутня об'єктивна та суб'єктивна сторона злочину.

Тож слідчий постановив кримінальне провадження від 7 жовтня 2015 року закрити у зв’язку з відсутністю в діях Луцького міського голови Миколи Романюка складу злочину, передбаченого статтею 340 Кримінального кодексу України. Відомості про прийняте рішення внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бо то все передвиборчі наклепи. добре що добре все закінчилось. РОмаюк гідний кандидат на посаду мера, от вони і бісяться, думають як би то краще брудом облити конкурета. нічого не вийшло. ще раз доказує, що Микола Ярославович вартий цієї посади.
Відповісти
Осіпов не під того кандидата взявся копати, от і пролетів. ще раз доказав свою непрофесійність. не вдалось виконати "заказуху" як планувалась.
Відповісти
А овсь вам пан Осіпов, не вийшло облити брудом Романюка!)
Відповісти
Шкода Осіпова. Такий талант пропадає! Але на цю каденцію і міська рада, і місто від нього серйозно відпочине. І самому Осіпову треба серйозно відпочити. Розвантажитись, усе кардинально поміняти, почистити своє життя. А людям, які мали з ним справу, треба дорахувати стаж практичної роботи рік за три - як полярним пілотам при Микиті Хрущові.
Відповісти
Останні новини
У діях Романюка стосовно заборони мітингів складу злочину не було, - міліція*
22 жовтень, 2015, 13:52