Найбільш поширені порушення передвиборчих перегонів. ІНФОГРАФІКА

Найбільш поширені порушення передвиборчих перегонів. ІНФОГРАФІКА
Станом на вечір, у четвер, 22 жовтня по всій Україні було зафіксовано 668 порушень за весь час проведення передвиборної кампанії. Про це йдеться у звіті громадянської мережі спостерігачів "Опора". Наголошується, що найбільш розповсюджені випадки стосувалися незаконної агітації (380) та підкупу виборців (190).

Також фіксувалися порушення з боку виборчих комісій (38), були помічені випадки перешкоджання діяльності спостерігачів (23), кримінальне втручання у виборчий процес (17) і зловживання адмінресурсом (16). Зазначається також, що найчастіше незаконна агітація проводилася шляхом виготовлення і розповсюдження матеріалів передвиборчої агітації не за рахунок коштів виборчого фонду.

Водночас ключовою формою непрямого підкупу виборців став благоустрій прибудинкових територій та дорожньої інфраструктури, встановлення дитячих і спортивних майданчиків, а також роздавання безкоштовних продуктових наборів та подарунків. Крім того, у звіті наголошуються, що попри мотивацію та значний потенціал у провладних кандидатів і партій у питанні застосування адміністративного ресурсу, масового і системного характеру ці зловживання не мали.

За даними "Опори", в усіх регіонах України територіальні виборчі комісії на місцевих виборах масово не дотрималися строків виготовлення виборчих бюлетенів та інших з цим пов'язаних виборчих процедур. Помилки та неточності, допущені під час затвердження тексту виборчих бюлетенів, спричинили необхідність додаткових витрат на виготовлення нових виборчих бюлетенів, констатують спостерігачі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.