Втекти до природи. Топ-5 неповторних заповідників України. ФОТО

Втекти до природи. Топ-5 неповторних заповідників України. ФОТО
Важко жити в мегаполісі. Бетонні джунглі пожирають тебе день у день, а жалюгідні міські скверики тільки підкреслюють, що потрібно вирватися хоча б на вихідні. Але краще, звичайно, у відпустку.

Про це інформує Всвіті.

А що якщо відправитися до недоторканих цивілізацією просторів з густими лісами, кришталевими озерами, свіжим повітрям і великою кількістю живності? Благо мальовничих заповідних куточків, де панує безтурботна велич природи, в Україні достатньо. Ось п’ять найбільших, красивих і цікавих заповідників, де можна відпочити від міської суєти, занурившись у світ первозданної природи.

“Асканія-Нова“

(Херсонська область)



Біосферний заповідник “Асканія-Нова” – унікальний куточок природи. Він став переможцем всеукраїнського конкурсу “Сім природних чудес України”. Третина його площі – абсолютно заповідна степова зона, невинна територія, якої ніколи не торкався плуг.

Тут знаходиться унікальний дендрологічний парк, де виростає понад півтисячі видів рослин, багато з яких занесені до Червоної книги, тисяча різновидів дерев і безліч декоративних рослин з усіх кінців земної кулі.А в зоопарку заповідника живуть 450 видів екзотичних звірів і птахів, шість з яких повністю винищені у себе на батьківщині і збереглися тільки в “Асканії”. Тут також можна побачити старовинні кургани, з яких відкриваються захоплюючі види на степ.


Карпатський біосферний заповідник

(Закарпатська область)



Цей приголомшливий заповідник займає 57 тис. Гектарів на мальовничих схилах південно-західній частині Карпат. Серед його багатств – величні гори і мальовничі долини, високогірні луки і озера, найчистіші ріки та мінеральні джерела з цілющою водою. А також – що вражає різноманіття флори і фауни: тут виростає величезна кількість рослин, багато з яких занесені в Червону книгу, і мешкає майже 200 видів тварин і птахів. На заповідній території знаходиться гора Говерла, вершина якої є найвищою точкою України, і водоспад Гук, розташований на висоті 900 метрів, який називають однією з перлин парку.

Гуляючи по парку, можна побачити археологічні пам’ятники, чий вік сягає 15000 років, і зразки дерев’яного народного зодчества XVI-XIX століть.

Заповідник “Кам’яна могила“

(Запорізька область)



Це дивовижне місце, яке люди, що захоплюються екстрасенсорикою, люблять порівнювати з Тибетом, Непалом і Єгиптом. Територія заповідника “Кам’яна могила” являє собою скельні виходи заввишки 50-70 м посеред степу, що утворилися 2 млрд років тому після виверження вулкана. Заповідник оточений двома кільцями скіфських курганів.

Це місце, де людина ніколи не насмілювався жити. Для багатьох стародавніх культур воно служило святилищем. Нагромадження каменів містить безліч природних порожнин і гротів, які покриті тисячами петрогліфів, наскальних малюнків і символів, багато з яких не розгадані до наших днів, як і не розвідані всі таємні ходи.

Найкращий час для відвідування історико-археологічного заповідника – це, звичайно ж, осінь, коли немає спеки, повітря свіже, а степ навколо таємничих каменів дихає ароматами


Дунайський біосферний заповідник

(Одеська область)



Заповідник знаходиться там, де Дунай впадає в Чорне море. На території заповідника налічується величезна кількість озер, заток, проток, каналів, боліт.

Дельта Дунаю – це найбільш заболочена ділянка в Європі. Майже всі болота покриті непрохідними ділянками очерету, в якому гніздяться десятки видів птахів. У водах Дунайського заповідника живуть більше 90 видів риб, включаючи білугу – найбільшу прісноводну рибу. Люблять запливати сюди і чорноморські дельфіни, але особливим надбанням є тюлень-чернець, занесений до Європейського червоного списку. Багато хто, побувавши тут, кажуть, що заповідник схожий на втрачений рай – настільки відчувається тут гармонія з природою.

Біосферний заповідник “Розточчя”

(Львівська область)



Заповідник “Розточчя” рясніє масивними плоско-вершинними пагорбами, розділеними річковими долинами з системою озер післяльодовикового утворення. Тут беруть початок струмочки, які живлять річки Балтійського і Чорного морів.

Досить різноманітні болотні та лучні асоціації заповідника. Тут виростає значна кількість рідкісних і зникаючих видів: беладона звичайна, підсніжник звичайний, лілія лісова, лунник оживаючий, анемона лісова і багато інших. Особливості клімату утворили тут унікальне поєднання цінних видів і форм рослинності.

Багатий і різноманітний тваринний світ заповідника: лисиця звичайна, дика свиня, козуля європейська, зустрічаються борсук, куниця лісова, заєць-русак. Особливо багато різновидів птахів. У заповіднику “Розточчя” мешкають: чорниш, вяхирь, гоголь, горлиця звичайна, яструб малий, чеглок, болотна і вухата сови, сіра сова, зозуля звичайна, дятли.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Втекти до природи. Топ-5 неповторних заповідників України. ФОТО
03 листопад, 2015, 23:15