У Луцьку презентують книжку «Польща – нарис історії»

У Луцьку презентують книжку «Польща – нарис історії»
Студентів історичного факультету та всіх охочих запрошують на зустріч з паном Яцеком Павловичем, Керівником Реферату історичної освіти польського Інституту національної пам’яті, який презентуватиме книжку ІНП "Польща – нарис історії".

Зустріч відбудеться 8 грудня о 12.00 год. в аудиторії №101 у приміщенні Інституту філології і журналістики (вул. Винниченка, 30а).

"Ідея видання книжки "Польща – нарис історії" народилася в листопаді 2009 р., коли ми разом із тодішнім директором  Інституту  національної  пам'яті  Янушем  Куртикою (за кілька місяців він трагічно загинув у авіакатастрофі під Смоленськом) гостювали в Києві. Метою тієї поїздки було обговорення в колі польських і українських істориків перспектив діалогу про спільну історію".

Лукаш Камінський, голова Інституту національної пам'яті:

"Складно  знайти  кращий  приклад  суперечок  про  минуле,  які  віддавна  ведуть  між  собою  поляки  й  українці. Дискусії  навколо  оцінки  постаті  Богдана  Хмельницького точилися  ще  в  Речі  Посполитій,  подальші  десятиліття відкривали нові поля полеміки, що стосувалися, зокрема, Барської  конфедерації,  Січневого  повстання,  взаємин у  1917–1921  рр.  чи  оцінки  трагічного  для  обох  народів періоду Другої світової війни. Ця праця готувалася з думкою про реалізацію двох найважливіших  цілей.  Першою  є  ознайомлення  українського Читача – передовсім учителя гуманітарних дисциплін, студента й учня, що цікавиться історією – з основними знаннями з ділянки історії важливого сусіда незалежної України.

Другою  є  представлення  польської  перспективи  бачення власної історії, показ у ній місця українців і України, а також польського  розуміння  численних  спільних  епізодів  нашої історії. Хочемо дуже сильно підкреслити, що не йдеться про спробу  накинути  польську  точку  зору  Читачеві  з  України. Ми переконані, що таким чином збільшуємо шанс на справжнє взаєморозуміння обох наших народів".

Влодзімєж Менджецький, науковий редактор.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентують книжку «Польща – нарис історії»
30 листопад, 2015, 13:16