Слідчі прокуратури більше не можуть вести антикорупційні справи

Слідчі прокуратури більше не можуть вести антикорупційні справи
21 листопада 2015 року у слідчих прокуратури, які розслідують ключові кримінальні справи проти представників попередньої влади, закінчилися повноваження.

Це дає можливість підозрюваним успішно оскаржувати і скасовувати не тільки будь-які процесуальні рішення, прийняті правоохоронними органами України, але навіть міжнародні санкції, аж до виключення з розшукового списку INTERPOL.

На це на своїй сторінці у Фейсбуці звернув увагу екс-заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов, пославшись на чинні норми Кримінального процесуального кодексу України, - пише «Закон і бізнес».

«Це безпосередньо випливає з норм Кримінального процесуального кодексу України, який передбачає, що підслідність Національного антикорупційного бюро України виникає з моменту його створення, але не пізніше трьох років з дня набрання чинності цим Кодексом, тобто з 21 листопада 2015 року, - написав він. - З цього ж моменту закон передбачає автоматичну втрату повноважень слідчих органів прокуратури, які розслідують справи щодо привласнення й заволодіння державним майном та майном підприємств, легалізації та відмивання злочинних доходів, нецільового використання бюджетних коштів, зловживання владою, отримання неправомірної вигоди, незаконного збагачення та інших».

Дійсно, згідно з п.1 Прикінцевих положень КПК, норми частини п'ятої ст.216 Кодексу, які встановлюють підслідність НАБУ, вводяться в дію з дня початку діяльності НАБУ, але не пізніше трьох років з дня набрання чинності КПК. Нагадаємо, новий КПК набрав чинності 20 листопада 2012 року. Таким чином, 21 листопада 2015 року минув відведений для впровадження цієї норми трирічний термін.

Згідно з абзацами третім і четвертим пункту 1 Перехідних положень КПК до 21 листопада 2015 року (дня введення в дію ч.5 ст. 216), повноваження щодо досудового розслідування могли здійснювати слідчі органів прокуратури. Після цієї дати матеріали кримінальних
кримінальних проваджень повинні були бути передані слідчими органів прокуратури Національному антикорупційному бюро України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Думаю, з якого дива слідчі прокуратури аж погорбились - виявляється, вони вели антикорупційні справи !..
Відповісти
Останні новини
Слідчі прокуратури більше не можуть вести антикорупційні справи
03 грудень, 2015, 14:44