Іудеї Луцька вперше за 75 років провели богослужіння у синагозі. ФОТО

Іудеї Луцька вперше за 75 років провели богослужіння у синагозі. ФОТО
У недільний вечір 6 грудня відбулася знакова подія в історії Луцька.

Майже через 75 років у хоральній синагозі 17 століття в молитовному богослужінні запалили свічу єврейського свята Хануки, пише Volyn Times.

Вперше за такий довгий і кривавий період історії Ортодоксальна іудейська релігійна громада м. Луцька змогла провести своє релігійне свято у стінах рідного храму. Провів дійство її очільник - лучанин Мойше Меір Матусовський.

На свято були запрошені представники ГФ «Волинський щит», які стоять на сторожі Волині та її історії. Вони прибули сюди прямо з військово-польового навчання.

До нашого спільного сорому святиня, що була побудована їх предками ще 1629 року, зараз перебуває у плачевному стані й використовується як спортивна зала.

Незважаючи на багатовікову історію й вагому частку єврейського населення в етнічному складі громади Луцька, яка у певні періоди сягала 70%, ми досі не маємо жодної меморіальної згадки про нього у просторі міста. Лише скупа меморіальна табличка на пошарпаних стінах однієї з найвеличніших на теренах Західної України синагоги нагадує про величезну трагедію - знищення 18 тисяч євреїв, які сьогодні лежать в страшній ямі урочища Пречищизна за містом. На жаль, керівництво міста й області не приділяє цьому жодного значення.

Символічно, що ця подія відбулася саме у свято відновлення служби в очищеному від осквернення жертовнику Ієрусалимського Храму. Сподіваємося, що символи знайдуть своє відображення і в реаліях древньої луцької синагоги.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
я хочу стати єврейкою за релігією, так як я - єврейка в душі, це складно?
Відповісти
Дуже складно, треба пройти гіюр. Зверніться до рабина.
Відповісти
А краще до психіатра
Відповісти
Одні укропівці кругом
Відповісти
Укроп до цієї події немає наякого відношення. Голова, громади, принципово не підтримає ні які партії.
Відповісти
"власний народ" -помилка по Фрейду,мінталітет раба
Відповісти
Прочитайте, шановний (-а), бодай, Вікіпедію. Християнство в свій час народилось і виросло з іудаїзму. Тому, як кажуть в українському народі: Хіба тато винуватий, що дитина дурнувата))) Маєте тепер мінімум 3 православних церкави (скоріше 5), мінімум 2 греко-католицьких... Забули, що є Першоджерелом. А ми Пам'ятаємо
Відповісти
Дивно, про іудеїв всі хвилюються, а от наші діти які займаються у цьому спортзалі і до цього часу міська рада не ввімкнула опалення нікому не цікаві? Чому?
Відповісти
Останні новини
Іудеї Луцька вперше за 75 років провели богослужіння у синагозі. ФОТО
07 грудень, 2015, 20:27