Волинські медійники та колеги з інших областей прокоментували обшуки журналістів в обласній раді

Волинські медійники та колеги з інших областей прокоментували обшуки журналістів в обласній раді
Журналісти волинських видань та колеги з інших областей прокоментували обшуки журналістів у Волиньраді.

Олег Константинов, головний редактор одеського видання «Думская»:

Я не здивований з цієї ситуації. Тому що у Палиці така собі параноя - він дуже переймається своєю безпекою. Аналогічні випадки були, коли він очолював Одеську ОДА. Був змінений порядок допуску людей до будівлі ОДА. На вході, крім представників державної служби охорони, були бійці національної гвардії та представники особистої охорони Палиці». В нього є свій маленький приватний батальйон з військовою технікою і зброєю. З приводу цього були скарги представників преси та громадськості, тому цей порядок відмінили. Зараз до ОДА набагато простіше пройти, і ніхто нікого не обшукує. Тоді, коли це було в Одесі, пан Палиця мотивував це тим, що ситуація напружена, це ж було після подій 2 травня 2014 року, це було під час хвилі терористичних актів. Це його нормальна реакція. Жодного нормативного акту, який би допускав такі дії, немає. Це грубе порушення прав городян».

Поліна Спасенко, головний редактор редакції інформації телеканалу "МТМ" (Запоріжжя):


Цей випадок протирічить усім нормам професійної етики, і я думаю, що журналістська спільнота має це засудити, оскільки це неприпустимо, щоб приватна охорона у державній структурі обшукувала людей, які прийшли сюди виконувати свої професійні обов'язки. Заходи безпеки - це є заходи безпеки, але є певні норми, які не можна порушити».

Анатолій Котлюк, головний редактор видання "Волинське агентство розслідувань":

Обшук людини чи огляд її речей, ще й в такий час, не є чимось неординарним. Питання безпеки були й будуть актуальними. І, мабуть, всі б поставилися до цих дій з розумінням, якби їх попередили, або, принаймні, винуватець сказав правду. Однак у цьому випадку Ігор Палиця або ж хтось з його підлеглих вчинив, як звичайний український політик. Збрехав. Розказав казку, що деякі депутати на сесію приходять зі зброєю, тому інші депутати попросили, щоб їх обшукали і зі зброєю не пускали. Відразу постає ряд логічних запитань: Чому перевіряли речі працівників ЗМІ? І чи обшукали депутатів? Бо я, наприклад, про це не чув. І мені важко уявити, як охоронець обмацував Василя Столяра. А якби обшукали когось з «бепепешників» чи «самопомічан», вони б, напевне, підняли гамір під час сесії. До того ж у Facebook писали, що перевіряли не всіх медійників. Як розуміти це? Охоронець перевіряв тільки тих, хто був, на його думку, підозрілим чи був у списку «ненадійних»? Додаткових полінець у багаття скандалу місцевого формату підкинуло те, що це не був охоронець з облради, а представник охорони приватної особи. І не зрозуміло, чи має він якісь законні підстави на обшук людей в громадському місці.

На мою думку, обшуки проводилися, аби вберегти Ігоря Петровича від терористів з «зеленкою» чи пакетів з кров'ю. У відмазку про теракт в облраді проти Ігоря Палиці, яку в соцмережах поширюють «палицеботи», не вірю. Це маячня і ще одна причина штабістів "Укропу" привернути увагу до персони Ігоря Петровича. Насамкінець додам, що мене здивувала реакція депутатів облради від БПП і «Самопомочі», які могли б покритикувати опонента за надмірні заходи безпеки. Не очікую я якихось дій від журналістської спільноти, бо як такої її в нас нема, через самих журналістів, які не можуть розмежувати роботу і професію. Але це зовсім інша історія».

Андрій Лучик, головний редактор газети «Хроніки Любарта»:

Я не проти посилення охорони облради, але при дотриманні певних умов:

а) це все відбувається в законній площині (огляд здійснюють вповноважені на це особи);

б) будуть забезпечені умови потрапляння до сесійної зали осіб, які носять із собою зброю.

Що маю на увазі: на вході в ОДА є декілька камер схову, проте ніхто, наскільки я розумію, не гарантує, що матеріальні цінності звідти ніхто не поцупить. Якщо хтось має легально зареєстровану зброю і має дозвіл на її носіння, то він би міг залишити її на охороні, але за умови, що на певний час матеріально-відповідальною особою стає охоронець, якому здали зброю. Щодо Палиці і безпеки - він краще знає, яка небезпека йому може загрожувати. Тому ліпше посилити заходи з охорони, аніж наражати на небезпеку всіх присутніх у сесійній залі (наприклад, у випадку вбивства чи замаху на вбивство в особливо небезпечний спосіб - вибух абощо).

Володимир Пащенко, керівник інтернет-видання «ВолиньPost»:

Якщо дійсно є певний рівень терористичної загрози облраді, підтверджений СБУ, і облрада прийняла певні застереження, а її охорону ведуть працівники СБУ, то я такі дії витримую. В разі, якщо приватна охорона голови облради здійснює несанкціонований особистий огляд громадян, журналістів, ми будемо позиватися до суду і, звичайно, будемо здійснювати громадський спротив. Особисто я не вбачаю терористичної загрози.

Юрій Ричук, шеф-редактор медіахолдингу «Сім'я і дім»:

Чому проводилися обшуки, я думаю, усі журналісти і інші, хто був на сесії, і так зрозуміли. Причина – «нова мітла». Себто новий голова облради. Який «мете» по-новому. Чи правомірно це? Очевидно, що ні. Облрада - не режимний об'єкт.

Мирослав Ватащук, кореспондент Інформаційної агенції ZIK:

Обшуки журналістів - це, однозначно, не може бути нормою, тому що для обшуку чи огляду особистих речей потрібна низка повноважень. Здається, поліції надали такі повноваження, але процедура має бути дотримана. По-перше, підставність цієї процедури, по-друге, це повинно бути при свідках, складається протокол обшуку.

А стосовно того, на котру годину приходити на сесію, це взагалі абсурд, тому що мені не відомі нормативні акти, які зобов'язують журналістів з'являтися на сесію рівно на 10-ту годину чи тоді, коли вона починається. В нас взагалі в обласній раді ніколи не було обшуків чи огляду особистих речей журналістів, це новинка. В будь-якому разі для особи, яку обшуковують, це, як мініум, психологічний стрес, і ця особа може оцінювати це як тиск.

Антон Бугайчук, журналіст "Волинського агентства розслідувань":

Я думаю, ці дії є неправомірними, тому що, очевидно, вони пов’язані з тим, що нині голова обласної ради Ігор Палиця, а також в залі знаходиться інша особа, яку охороняють, це Олександр Товстенюк. Це ми можемо побачити за яскравим прикладом, що біля Товстенюка сидить охоронець, який охороняє саме його. Охоронці виправдовуються тим, що вони охороняють всіх, ну в принципі, ми бачимо, що в Верховній Раді теж є система охорони, але ці охоронці не довели, що вони є представниками державної структури, якби це робили поліцейські в формі, не було б ніяких питань, але цим людям, які не представилися, не сказали, хто вони, я не довіряю, тому такі дії мені не подобаються. Я вважаю це тиском на всіх гостей, бо охоронці, які були тут, запитували мене, хто прийде і з якого входу, і потім планували, як правильно облаштувати цю охорону. Вважаю, що, попри терористичну загрозу, такі заходи - це лише маска для того, щоб охороняти двох осіб, які тут знаходяться.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця з Товстенюком тільки потрапили в обласну раду, а вже панічно бояться за свою безпеку. Хоча, кому вони потрібні, хіба що таким самим пройдисвітам. Але ті їх будуть ловити не в облраді, а в інщих місцях, де й особиста охорона не допоможе. Видно, хлопці забагато натворили гадостей.
Відповісти
Цікаво, а Товстенюк у якості кого "попав" і кабінет поряд з кабінетом Палиці в облраді?! Журналістів таке не цікавить?
Відповісти
Покажіть хоч одного "вільного, незалежного" журналіста у Луцьку?:) Останні вибори все і всіх показали з усіх боків вже навіть не згадуйте про "вільних, незалежних" :)))
Відповісти
Був прихильником "Волинь Post". Що ви озвучуєте панове журналісти в коментах в повідомленні про модерацію про своїх колег-конкурентів з іншого видання видаючи це за голос громадськості міста? Де тут мораль? Вони вам не відповіли. Правильно зробили. Це інший рівень культури. Їх гарно вчать. Далі взялись за Палицю. Ваше видання рекламувало "Укроп". Реклама і гроші DAS IST GUT! А Палиця та обл.рада та мінус гроші DAS IST SCHLECT! То де принциповість, а де продажність? Я вже не пишу про пістолети і журналістку, хоча це комедійний жанр на рівні глибокої провінційності. Шкода, донедавна це було видання, яким, я пишався.
Відповісти
Це все пафос! "Я пишався" ну помилилися охоронці Палиці, переплутали обласну раду з директорією. Тепер всі винні?
Я Вам так скажу: - Проблема Палиці в невизнані своїх помилок. Ну святий він, а святі не помиляються.
P.S Нажаль для Палиці, у нього немає людини здатної його спустити на землю.
Відповісти
Обшукують ті пенсіонери, що не так давно ледве не прогавили державу ?..
Відповісти
як на мене це все мильна опера яку роздули на всю округу.. здається є більше проблем ніж дана тема (((
Відповісти
в киеве вже застрелили альфовца коли хтось це переживе особисто оци ваши перли будуть в одному мисци безпека е безпека це для вас филологи
Відповісти
Ситуація з обшуком журналістів в облраді нагадує випадок, що трапився зі мною, коли під час представлення Олександра Башкаленка як ового голови облдержадміністрації журналістів не пускали в будинок облради. На нинішній випадок мали б відреагувати новообрані депутати, принаймні члени комісій з питань зв"язків із ЗМІ та дотримання законності. А то виходить, що нічого не змінилося з часів злочинної влади Януковича. Та навіть і тоді я як депутат давала запити голові ОДА та голові облради, прокуророві області з приводу присутності в коридорах облради під час сесійних засідань міліціонерів, які мали при собі наручники та гумові кийки. Приміщення облради - це громадське місце, яке утримується за гроші волинських платників податків. Якщо нині тут обшукують журналістів, то як зможуть потрапити в сесійний зал представники громадських організацій? За попередньої каденції, принаймні після Революції гідності, сюди вільно заходили всі, хто хотів, щоб їх почули обранці волинської громади. А як буде тепер?
Відповісти
Ті журналюгі такий вже цирк влаштовують...клоуни
Відповісти
чому журналісти не піднімали цю тему коли приїзджав в обласну раду Янукович. Тоді общукували всіх з ніг до голови хто ішов у зал. А в залі скільки разів обшукували із собаками і без них , бридко було дивитись. А час то був мирний. Тоді медіа хлопали в ладоши.! А зараз у світі не спокійно і правильно роблять , що перевіряють! Вам самим буде спокійно проводити наради. І мова не йдепро те ,що когось кудись не пускають.
Відповісти
Ганьба Пащенку, що тримає таких бездарів журналістів.
Хай хоч перш ніж приступати до виконання своїх обов"язків, навчаться елементарних припустимих норм поведінки і знають місце жартам.
Керівництво облради поступило мудро, перешкоджаючи можливій небезпеці
Відповісти
Останні новини
Волинські медійники та колеги з інших областей прокоментували обшуки журналістів в обласній раді
09 грудень, 2015, 19:46