У яких реаліях живуть чорнобильці на Волині

У яких реаліях живуть чорнобильці на Волині
Несправедливе соціальне забезпечення, відсутність коштів на гідне людське життя – у таких реаліях живуть чорнобильці на Волині.

Щороку їх стає все менше, адже «мирний» атом «з’їдає» ліквідаторів, а тим, хто хапається за життя, – доводиться оббивати чиновницькі пороги за соціальними пільгами, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нагадаємо, 14-го грудня, у Луцьку вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цю дату відзначають щорічно у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Голова добровільного товариства «Спілка Чорнобиль» Луцького району Федір Рузак розповідає, що їхню організацію створили у 1998-му році, аби спільно відстоювати інтереси тих, то боровся з «Чорною Мадонною». За цей час, розповідає Федір Рузак, більше 20 чорнобильців з району вже пішли з життя, найбільше у Баївській сільраді – шестеро людей.

«Сьогодні ми маємо таку ситуацію, коли соціальні пільги не відповідають потребам людей, а ті, які дають – розподілені несправедливо.

Для прикладу, одному – пенсія 8 тисяч гривень і більше, а іншому – мінімальна, хоча разом працювали в зоні відчуження. Це не справедливо. Ситуація склалася так, що ми там були довгий час, а якийсь командир приїхав перевірити нашу роботу на два дні й має статус та високу зарплату, бо у нього була висока ставка, відповідно, – велика зарплата.

Зауважу, що статус звучить як «Ліквідатор аварії на ЧАЕС». Так, саме слово «ліквідатор» говорить про те, що людина працювала над знешкодженням наслідків аварії, а не приїжджала перевіряти. Який же ж то ліквідатор! Нам за це образливо.

Найгірша ситуація із солдатами, яких «кидали» туди першими і які найбільше отримали радіаційного опромінення. То у них була мізерна зарплата, відповідно, й мінімальна пенсія. А ті, хто при владі були, то мають від держави і квартири, і машини, й хороші пенсії. Натомість, є прості солдати, які виконували свій обов’язок, а зараз відстоюють право на пільги в судах», – розповідає про проблеми Федір Рузак.

Чоловік додає, що на Волині є близько 5 тисяч членів обласної «Спілки Чорнобильців», з них – блихько 80 людей отримують високу пенсію.

Зі слів головного чорнобильця Луцького району, у зв’язку з низькими пенсіями, в середньому, 60% грошей щомісяця витрачають на ліки.

«Через те, що в більшості низька пенсія – відсотків з 60% своєї зарплати чорнобильці тратять на ліки. Зараз нам дуже скрутно. Пригадую, як у 90-их роках прийняли законодавчу базу для нашої підтримки, то ми мали і доплати, й курортний відпочинок, але його «зрізали». Ми розуміємо, що у нас криза, війна на сході, багато наших чорнобильців і в зоні АТО були, тому не вимагаємо надмірних благ. Але елементарне, аби забезпечити людські умови життя, – необхідність», – наголошує чорнобилець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.